Ένα πήλινο προσωπείο – μια θεατρική μάσκα – που βρέθηκε στον τάφο ενός εφήβου της ύστερης ελληνιστικής Καμάρας (Λατούς), κατά την πρόσφατη σωστική αρχαιολογική ανασκαφή στην κοίτη του Ξηροπόταμου, έδωσε αφορμή για μια συζήτηση με τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού γύρω από την πορεία και εξέλιξη των ανασκαφών στον Άγιο Νικόλαο.
Η μάσκα βρέθηκε ακέραιη, τοποθετημένη μέσα στον τάφο του 11χρονου αγοριού, μαζί με ζωόμορφα ειδώλια. Στην απορία μας, τι γύρευε μια θεατρική μάσκα στον τάφο ενός αγοριού που έφυγε πάνω στην εφηβεία από τη ζωή, η κ. Σοφιανού μας εξήγησε ότι «όταν βρίσκουμε τέτοιες μάσκες μέσα σε τάφους, αποτελεί θρησκειολογικό στοιχείο και όχι ότι ο νεκρός είχε σχέση με το θέατρο… Σηματοδοτεί, ότι δηλαδή, ο νεκρός ανήκει σε ένα “θίασο του ουρανού” και εντάσσεται στο θίασο αυτόν, φορώντας τη μάσκα που του τοποθετούν οι οικείοι του, ως κτέρισμα μέσα στον τάφο».
Στην περιοχή όπου ανασκάπτεται εδώ και αρκετό καιρό μια μεγάλη συστάδα αρχαίων τάφων προκειμένου να περάσει από κει δημοτική οδός, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Υπάρχουν ήδη τέσσερις εντοπισμένοι τάφοι και εκτιμάται ότι στην περιοχή υπάρχουν και άλλοι, σε διαφορετικά σημεία. Η συστάδα των τάφων που ανασκάπτονται ανήκουν στην ελληνιστική περίοδο, ενώ εντοπίστηκαν και ορισμένες ταφές της ρωμαϊκής περιόδου, σε υψηλότερο στρώμα.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ της Δευτέρας.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ