Διεθνές συνέδριο αστροφυσικής με τίτλο «Polarised Emission from Astrophysical Jets» θα πραγματοποιηθεί στην Ιεράπετρα στο Ίδρυμα Πολιτιστικής και Κοινωνικής Φροντίδας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, από 12 έως 16 Ιουνίου, με την οργανωτική επιμέλεια του Γεραπετρίτη Αστροφυσικού Δρ Εμμανουήλ Αγγελάκη.
Το συνέδριο αυτό έχει ως στόχο του την ολοκληρωμένη κάλυψη των θεωρητικών και παρατηρησιακών πτυχών που σχετίζονται με γραμμικά και κυκλικά πολωμένες εκπομπές που παρατηρούνται από εξωγαλαξιακούς (AGN, οι GRB) καθώς και γαλαξιακούς (π.χ. XRBs) αστροφυσικούς πίδακες, και την μελέτη των δυνατοτήτων της ώστε να «αποκαλύψει» τις φυσικές συνθήκες και διαδικασίες εκπομπής που διέπουν αυτές τις πηγές.
Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στα τρέχοντα προγράμματα πολωσιμετρικής παρακολούθησης, καθώς και στις παρατηρήσεις υψηλής γωνιακής ανάλυσης (interferometric) και στις προοπτικές για νέες εγκαταστάσεις (δηλαδή ALMA, SKA, ΕΗΤ, XIPE, e-ASTROGAM). Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην αναθεώρηση των ισχυόντων μοντέλων για γραμμική και κυκλική πόλωση (συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων Faraday) όπως και στην σχέση της με την τοπολογία, την σύνθεση, τον πολλαπλασιασμό και σχηματισμό του μαγνητικού πεδίου jet.
Ως εκ τούτου, από τους διοργανωτές καλείται η συνεισφορά στα θέματα:
- Θεωρίες για γραμμικά και κυκλικά μοντέλα εκπομπής πόλωσης
- Διάδοση των πολωμένων εκπομπών και εφέ εναλλαγής Faraday
- Μαγνητική δομή και το ρόλο της στη δυναμική jet
- Σχηματισμό Jet και τη σύνθεση
- Μεταβλητότητα της πόλωσης
- Προγράμματα πολωσιμετρικής παρακολούθησης
- Υψηλή γωνιακή ανάλυση πολωσιμετρικής παρατήρησης
- Προοπτικές για υψηλής ενέργειας (ακτίνες Χ, ακτίνες γάμμα) πολωμέτρου.
Προσκεκλημένοι ομιλητές στο συνέδριο θα είναι αρκετοί επιστήμονες και αστροφυσικοί από Πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου.
Διαγωνισμός αστροφωτογραφίας
Στα πλαίσια του συνεδρίου εξάλλου θα πραγματοποιηθεί και Διαγωνισμός αστροφωτογραφίας.
Οι ενδιαφερόμενοι για τον διαγωνισμό μπορούν να υποβάλλουν τις υποψηφιότητες τους από 1 Μαρτίου έως και 30 Απριλίου. Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετέχει υποβάλλοντας έως και 3 φωτογραφίες που να ανήκουν σε μία από τις εξής θεματικές κατηγορίες:
- Αστροφωτογραφία βαθέως ουρανού (Deep sky astrophotography)
- Αστροφωτογραφία ηλιακού συστήματος (Solar system astrophotography)
- Αστροφωτογραφία τοπίου (Landscape astrophotography).
Τα βραβεία
Σε καθεμία από τις παραπάνω κατηγορίες θα βραβευτεί μια φωτογραφία και τα βραβεία θα είναι:
– Κατηγορίες 1 και 2: χρόνος παρατήρησης στα εξής επαγγελματικά τηλεσκόπια: Το τηλεσκόπιο 1-m του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Νοτίου Αφρικής (SAAO) στο νότιο ημισφαίριο. http://www.saao.ac.za/science/facilities/telescopes/1-0m/ Το τηλεσκόπιο 80-cm IAC-80 του Παρατηρητηρίου Observatorio del Teide στην Τενερίφη της Ισπανίας. http://www.iac.es/eno.php?op1=3&lang=en
– Κατηγορία 3: μια αστροφωτογραφική στήριξη Vixen Polarie Star Tracker, προσφορά του Πλανηταρίου Θεσσαλονίκης. http://www.planitario.gr/polarie-star-tracker.html
Οι νικήτριες φωτογραφίες θα επιλεγούν με ψηφοφορία από την κριτική επιτροπή που θα απαρτίζεται από επαγγελματίες αστροφυσικούς συμμετέχοντες στο Διεθνές Συνέδριο Αστροφυσικής, που θα πραγματοποιηθεί στην Ιεράπετρα. Μάλιστα, εκτός από τις φωτογραφίες που θα βραβευτούν οι καλύτερες συμμετοχές θα παρουσιαστούν σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια του συνεδρίου. Στην τελετή αυτή, μια ομάδα από ειδικούς επιστήμονες θα κάνει μια σύντομη περιγραφή των επιλεγμένων φωτογραφιών στο ευρύ κοινό, ενώ τα μέλη της ομάδας θα επιλέξει η οργανωτική επιτροπή από τους επαγγελματίες αστροφυσικούς που θα συμμετέχουν στο συνέδριο.
Οι όροι συμμετοχής
Αναλυτικά οι όροι συμμετοχής βρίσκονται για τους ενδιαφερόμενους στο διαδικτυακό link https://events.mpifr-bonn.mpg.de/indico/event/40/ και για την συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής μπορούν να επισκεφθούν το link https://events.mpifr-bonn.mpg.de/indico/event/40/registration/register#/register
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ