Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο Αστροφυσικής που διεξήχθη στην Ιεράπετρα από τις 12 έως τις 16 Ιουνίου.
Στα πλαίσια του συνεδρίου διοργανώθηκε μάλιστα διεθνής διαγωνισμός αστροφωτογραφίας οι καλύτερες συμμετοχές του οποίου παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της τελετής λήξης την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, στο προαύλιο του «Κέντρου Πολιτιστικής & Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στον διαγωνισμό οι υποψήφοι μπορούσαν να στείλουν τις συμμετοχές τους για τρεις κατηγορίες:
1. Αστροφωτογραφία βαθέως ουρανού (Deep sky astrophotography)
2. Αστροφωτογραφία ηλιακού συστήματος (Solar system astrophotography)
3. Αστροφωτογραφία τοπίου (Landscape astrophotography)
Οι νικήτριες φωτογραφίες επιλέχθηκαν μέσα από ψηφοφορία από κριτική επιτροπή απαρτιζόμενη από επαγγελματίες αστροφυσικούς οι οποίοι συμμετείχαν στο συνέδριο της Ιεράπετρας και είναι οι παρακάτω:
1ο Βραβείο: Αστροφωτογραφία Βαθέως Ουρανού (Deep Sky Astrophotography)
Νικητής: Εμμανουήλ Μαλακόπουλος, Θεσσαλονίκη: Νεφέλωμα εκπομπής στον αστερισμό του Κηφέα. Το highlight της εικόνας σίγουρα είναι το αινιγματικό «Squid nebula» όπου εκπέμπει στην γραμμή του οξυγόνου. Ανακαλύφηκε από τον Nicolas Outters το 2011. Πρόκειται για νεφέλωμα πλανητικό χωρίς όμως οι επιστήμονες μέχρι στιγμής να το θεωρούν δεδομένο.
1ο βραβείο στην Αστροφωτογραφία Ηλιακού Συστήματος (Solar System Astrophotography)
Νικητής: Ιωαννίδης Καλλίας, Θεσσαλονίκη: Η φωτογραφία είναι σύνθεση από video της απόκρυψης του Δία από την Σελήνη τον Ιούλιο του 2012.
1ο βραβείο στην Αστροφωτογραφία Τοπίου (Landscape Astrophotography):
Νικητής: Dario Giannobile, Συρακούσες Ιταλία : Ο καθεδρικός ναός των Συρακουσών είναι διακοσμημένος με πολλά γλυπτά στο εξωτερικό του. Σε αυτή τη φωτογραφία ο Απόστολος Παύλος, «κρατάει» στα δάχτυλά υου τον Βόρειο Πολικό Αστέρα (Polaris) ενώ τα υπόλοιπα αστέρια περιστρέφονται γύρω του, αφήνοντας το εντυπωσιακό αποτύπωμα της τροχιάς τους. Στις Αρχαίες Συρακούσες βρισκόταν η Ορτυγία που είναι το θεμέλιο της παλιάς πόλης, χτισμένη από Κορίνθιους Έλληνες τον 8ο αιώνα π.Χ. H περιοχή της πόλης, την οποία ο Κικέρωνας είχε περιγράψει ως την σπουδαιότερη ελληνική πόλη και την πιο όμορφη από όλες, διατηρεί αρχαιότητες όπως τον Ναό της Αθηνάς του 5ου αιώνα π.Χ (αργότερα μετατράπηκε σε καθεδρικός ναός), ένα ελληνικό θέατρο, ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο, φρούριο και άλλα.
Επιπρόσθετα υπήρχε και μια συμμετοχή από την Ιεράπετρα και συγκεκριμένα του Γιάννη Μεταξάκη στην Αστροφωτογραφία Τοπίου (Landscape Astrophotography):
Πανοραμική φωτογραφια του τόξου του γαλαξία μας πάνω απο το φαράγγι του Χα στην Ιεράπετρα. Η λήψη έγινε απο την περιοχή του χωριού της Βασιλικής απέναντι απο το Φαράγγι και με βοήθεια φωτογραφικής εφαρμογής για την ακριβή ώρα που θα φαινόταν ο πυρήνας του γαλαξία πάνω απο την περιοχή του Χα.