Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στα στελέχη της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου από ένα φαινόμενο που τείνει να λάβει σοβαρότατες διαστάσεις για την δημόσια υγεία. Πρόκειται για την έξαρση του σταφυλόκοκκου που τη φετινή χρονιά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Πέρυσι η καταγραφή της δύσκολης περιόδου ήταν στα μέσα Ιουλίου. Τότε έφτασαν στο ζενίθ τα φαινόμενα λοιμώξεων των παιδιών του Αγίου Νικολάου και του Λασιθίου από σταφυλόκοκκο, σύμφωνα με τα δεδομένα της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.
Ωστόσο, φέτος, από το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου τα μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά λόγω των περιστατικών που καλείται ν’ αντιμετωπίσει η κλινική με παιδιά που νοσηλεύονται ή σπεύδουν για θεραπεία στην κλινική, έχοντας δοκιμάσει να κολυμπήσουν σε πολυσύχναστες κυρίως παραλίες, όπου φαίνεται πως το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου ζει και βασιλεύει ταλαιπωρώντας δεκάδες παιδιά.
Το βακτήριο του καλοκαιριού
Όπως επισημαίνει η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής Αργυρώ Μανιουδάκη – Νικολαράκη, η λοίμωξη είναι παρούσα. «Βλέπουμε παιδιά στο ιατρείο και νοσηλεύουμε στην κλινική από τώρα και τα περιστατικά είναι πολλά. Ο σταφυλόκοκκος είναι αλήθεια πως είναι ο εφιάλτης των βακτηρίων του καλοκαιριού, με τα λιγότερα ρούχα και τον συνωστισμό. Το μικρόβιο βρίσκεται κυρίως σε χώρους που συγχρωτίζονται πολλά άτομα και παιδιά, όπως παιδικές χαρές, κολυμβητήρια, πισίνες, παραλίες που έχουν υπερβολικό κόσμο. Ο σταφυλόκοκκος αγαπά την υγρασία και μένει στην άμμο, στις ξαπλώστρες, στις πετσέτες και δεν τον λυγίζουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Άρα, είναι πολύ εύκολο να βλέπουμε τόσα πολλά κρούσματα αν δεν υπάρχει πρόληψη».
Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί να προκαλέσει από απλές λοιμώξεις του δέρματος έως πολύ σοβαρές λοιμώξεις, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και να οδηγήσει σε απρόσμενες εξελίξεις όπως σε μια μηνιγγίτιδα.
Πρόληψη
Το κρίσιμο ζήτημα για να αποφευχθούν τα προβλήματα και οι παρενέργειες της εξάπλωσης του βακτηρίου είναι η πρόληψη. «Αυτό σημαίνει πως πλένουμε τα χέρια μας πολύ καλά και πρέπει να έχουμε προσωπικά αντικείμενα που δεν μοιραζόμαστε, όπως πετσέτες κ.α. και δίνουμε μεγάλη σημασία στην καθαριότητα. Αν το παιδί μας έχει σταφυλόκοκκο δεν πρέπει για μία εβδομάδα να πηγαίνει στη θάλασσα. Αυτό πρέπει να κάνει και να προσέχει κάθε οικογένεια για να λειτουργήσει προληπτικά», σημειώνει η κα Μανιουδάκη.
Το ερώτημα πλέον είναι πόσο καλά η οικογένεια είναι ενημερωμένη και σε ποιο βαθμό καταφέρνει να δράσει προληπτικά με αποτελεσματικό τρόπο.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ