Φέτος, είναι η χειρότερη χρονιά όλων, με την κρουαζιέρα να είναι νεκρή μέχρι σήμερα και να ανοίγει την 1η Αυγούστου. Το άνοιγμα της Ελλάδας στην κρουαζιέρα από την 1η Αυγούστου επιβεβαίωσε ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, με παρέμβασή του στο συνέδριο που οργάνωσε ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου στο Ηράκλειο.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ είναι σαφές πως η φετινή μείωση φτάνει σύμφωνα με τις προβλέψεις στο 60-80%, αλλά υπάρχει ταυτόχρονα μια νέα τάση που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες να ανοίξει δυναμικά η κρουαζιέρα.
Ο Υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε επίσημα ότι από 01/08/2020 επιτρέπεται στα κρουαζιερόπλοια να επισκέπτονται 6 λιμάνια όταν εισέρχονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους λιμένες Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κέρκυρας και Κατάκολου. Μετά από τον πρώτο ελλιμενισμό τους τα κρουαζιερόπλοια θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν οποιοδήποτε άλλο ελληνικό λιμάνι συμπεριλαμβάνεται στο δρομολόγιό τους. Ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι το καθεστώς αυτό θα αλλάξει μόνο σε περίπτωση που υπάρξουν νέες επιδημιολογικές συνθήκες.
Ευπρόσδεκτα
«Όλα τα κρουαζιερόπλοια είναι ευπρόσδεκτα στην Ελλάδα, ώστε να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε όλους τους επιβάτες τους», αναφέρει ο Υπουργός Τουρισμού, τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στον κλάδο της κρουαζιέρας και εισάγει πρωτόκολλα υγείας, ειδικά για αυτή τη μορφή τουρισμού. Οι υγειονομικές διαδικασίες οι οποίες θα εφαρμόζονται υπό την επίβλεψη των ελληνικών αρχών στα κρουαζιερόπλοια, βασίζονται στα δημοσιευμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Healthy Gateways), ενώ έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική νομοθεσία και τα εγχώρια δεδομένα».
Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης που αφορά στο άνοιγμα της κρουαζιέρας, ο Υπουργός Τουρισμού κάλεσε τις εταιρείες του κλάδου να επανεκκινήσουν τις διαδικασίες των λειτουργιών Homeporting στην Ελλάδα. Επίσης ζητά από τα μεγάλα διεθνή γραφεία κρουαζιέρας να συστήνουν στους πελάτες τους το ταξίδι στην Ελλάδα πέραν της θερινής περιόδου. «Η τρέχουσα σεζόν επεκτείνεται έως το τέλος του έτους» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.
Το λιμάνι του Αγίου Νικολάου
Το ερώτημα είναι βέβαια, τι θα γίνει με τα μικρότερα λιμάνια, όπως αυτό του Αγίου Νικολάου; Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, ενδιαφέρουσες ήταν οι πληροφορίες που έδωσε ο σύμβουλος κρουαζιέρας Πυθαγόρας Νάγος, κεντρικός ομιλητής στην τριήμερη εκδήλωση για τα λιμάνια που οργανώνει ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου. Είπε δηλαδή πως η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) και οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (MSC Cruises, Costa, TUI Cruises) έχουν αποφασίσει να ανοίξουν την κρουαζιέρα και να κάνουν πρόγραμμα από λιμάνι αφετηρίας που θα είναι το ίδιο λιμάνι και τερματισμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορούν να ενισχυθούν και άλλα λιμάνια που θα αποτελούν ενδιάμεσο σταθμό. Με δεδομένη δε την συνθήκη που έχει διαμορφωθεί, μια κρουαζιέρα Αιγαίου που δεν θα ξεκινά από το Ηράκλειο, θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον και για τον Άγιο Νικόλαο.
Σε μια δύσκολη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον μια προοπτική παρουσίας κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, δεδομένου ότι μπορεί να «σώσει» σημαντικό κομμάτι από τις οικονομικές απώλειες της τρέχουσας χρονιάς.
Η προοπτική που διανοίγεται στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται αφορά την περίοδο μετά τον κορονοϊό και την πλήρη άρση των απαγορεύσεων που θα υπάρξει. «Οι ξένες αγορές στην κρουαζιέρα κρίνονται από τους ικανοποιημένους πελάτες και η Ελλάδα με τα λιμάνια της είναι σε αυτή την κατηγορία», επεσήμανε ο κ. Νάγος, αναφερόμενος στις θετικές εξελίξεις αποδοχής των μεγάλων εταιρειών για το άνοιγμα της σεζόν.
Παράλληλα, οι πληροφορίες που δόθηκαν χθες δίνουν το στίγμα μεγάλων αλλαγών και προσαρμογών στην κρουαζιέρα. Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια των επιχειρήσεων που κυριαρχούν στον χώρο να διασφαλίσουν με υποδομές και νέες επιλογές λιμανιών και προορισμών ότι η κρουαζιέρα θα έχει συνέχεια, μετά την κρίση.