Μπορεί το φράγμα Αποσελέμη να είναι γεμάτο, να υπάρχει γενικότερη επάρκεια νερού, που λαμβάνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου για να καλύψει τις ανάγκες του, εντούτοις η περιοχή της Ελούντας εξακολουθεί, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης νέων ξενοδοχειακών κλινών στην περιοχή, να αντιμετωπίζει το φάσμα της λειψυδρίας!
Επιχειρηματίες του χώρου επισημαίνουν το πρόβλημα, αφού εν έτει 2019 είναι αναγκασμένοι προκειμένου να καλύψουν το ισοζύγιο νερού που χρειάζονται για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στα ξενοδοχεία τους, να μεταφέρουν νερό με βυτία, στην καρδιά του καλοκαιριού, με την κορύφωση της τουριστικής κίνησης…
Οι αγωγοί για Ελούντα και Κριτσά
Εν τω μεταξύ, ένα ζωτικό έργο, το οποίο προβλέπεται στο συνολικό σχεδιασμό του φράγματος Αποσελέμη και αφορά τους αγωγούς που θα μεταφέρουν νερό από το διυλιστήριο του φράγματος, με αγωγούς ως την Κριτσά και ως την Ελούντα, παραμένει σε παρατεταμένη εκκρεμότητα, αφήνοντας έτσι μια κρίσιμη περιοχή όπου υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση ξενοδοχειακών κλινών πολυτελείας, ακάλυπτη.
Η ΔΕΥΑΑΝ έχοντας προβλέψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της περιοχής της Ελούντας είχε εδώ και σχεδόν μια δεκαετία αναθέσει στον μελετητή Π. Παυλάκη τη μελέτη για μεταφορά του νερού προς Ελούντα και το υπουργείο είχε προχωρήσει σε ανάθεση της επικαιροποίησης της μελέτης.
Κανείς αρμόδιος είτε από τη ΔΕΥΑΑΝ είτε από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, γνωρίζει την τύχη της μελέτης για τους αγωγούς αυτούς, που παραμένει σε κάποιο συρτάρι του Υπουργείου Υποδομών και Δικτύων, χωρίς να μπορεί να την αξιοποιήσει, αφού, όπως πληροφορούμαστε, ο μελετητής παραμένει απλήρωτος εδώ και πολύ καιρό, λόγω εμπλοκής του σχετικού εντάλματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο…
Η ΔΕΥΑΑΝ, όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος της Μαν. Καραβελάκης, βιώνοντας το εντεινόμενο πρόβλημα κάθε καλοκαίρι και προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα λόγω λειψυδρίας, προχώρησε πέρυσι σε αναβάθμιση της παροχής με αναβάθμιση και του μηχανολογικού εξοπλισμού και από 190 κ.μ./ώρα την αύξησε σε 230 κ.μ./ώρα.
Οι απαιτήσεις της Ελούντας σε νερό, αυτή τη στιγμή υπερβαίνουν τις δυνατότητες παροχής στις ποσότητες που καταναλώνονται στην περιοχή αυτή, είπε ο κ. Καραβελάκης, εξηγώντας ότι μετά και την αναβάθμιση που έκανε πρόσφατα η δημοτική επιχείρηση αύξησε την παροχή σε 230 κ.μ. νερού την ώρα. Η ιδιάζουσα γεωμορφολογία της περιοχής με τη διαφοροποίηση των υψομέτρων, προκαλεί διαρκώς ζημιές στο δίκτυο λόγω της πίεσης και υποχρέωσε τη ΔΕΥΑΑΝ να προχωρήσει σε μειώσεις σε κάποια σημεία, αλλά στις απομακρυσμένες περιοχές που αυξάνει πάλι το υψόμετρο, π.χ. από Πλάκα ως Χαυγά που χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση, δεν επαρκεί για να φτάσει ως εκεί…
Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο όταν, τελικά, γίνει η μεγάλη εργολαβία των 25 εκατομμυρίων ευρώ, που από ένα σημείο του κεντρικού αγωγού που υπάρχει ήδη, με διακλάδωση (λίγο πριν την υφιστάμενη νέα δεξαμενή Δ6 στο Χουμεριάκο) θα μεταφέρει με χωριστό αγωγό το νερό από το φράγμα ως την Ελούντα, τόνισε ο κ. Καραβελάκης, επιβεβαιώνοντας ότι η μελέτη του έργου υπάρχει μπλοκαρισμένη στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στην Αθήνα.
Πολιτική βούληση υπάρχει;
Τελικά, φαίνεται ότι το ζήτημα για άλλη μια φορά τίθεται σε πολιτική βάση, εξαρτώμενο καθαρά από την ύπαρξη ή μη πολιτικής βούλησης για την υλοποίηση του έργου! Πιθανόν να απαιτείται και πολιτική παρέμβαση!
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τον χειρισμό της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΜΕΔΙ στο θέμα αυτό, αρκεί να υπάρξει η σχετική παρέμβαση ώστε να ανασύρει κάποιος τη μελέτη από το… συρτάρι.
Γιατί είναι ανεξήγητο, να περνούν τα χρόνια και να μην επιλύεται το νομικό ζήτημα που έχει προκύψει με την πληρωμή του μελετητή ώστε να παραδοθεί και τυπικά η μελέτη για να προχωρήσει η εξασφάλιση της χρηματοδότησης και η δημοπράτηση ενός έργου που θα στηρίξει μια περιοχή με «brand name» στη διεθνή τουριστική αγορά και με τεράστια προσφορά στην εθνική οικονομία.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ