Ελάχιστες έως μηδαμινές είναι οι αλλαγές στον τρόπο προπαρασκευής, οργάνωσης και υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας και την τρέχουσα ελαιοκομική χρονιά. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ στην ΑΝΑΤΟΛΗ σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Κρήτης για την επιλογή εργολάβων στους οποίους θα ανατεθεί το έργο των δολωματικών ψεκασμών, για μια τριετία. Επίσης, από την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου γίνεται ο διαγωνισμός για την επιλογή εργολάβων παγιδοθέτησης. Σε ό,τι αφορά την κατανομή του προσωπικού που θα χρειαστεί στην Π.Ε. Λασιθίου για το πρόγραμμα, εξελίσσεται η διαδικασία αναζήτησης τομεαρχών και αργότερα, εργατών.
Το μόνο θετικό στοιχείο που διαφοροποιεί το φετινό από το περυσινό πρόγραμμα, είναι ότι με έκτακτη χρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Περιφέρεια Κρήτης θα γίνει προμήθεια κάποιων από τα φάρμακα, τα οποία έχουν αποδειχθεί πιο δραστικά από το σύνολο που είχαν αγοραστεί πέρυσι και παραμένουν στις αποθήκες. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερη ποσότητα έναντι των υπολοίπων, με στόχο ένα πιο θετικό αποτέλεσμα στην καταπολέμηση του βλαβερού εντόμου, το οποίο με την πάροδο του χρόνου έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα σε κάποια από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται επί μακρό χρονικό διάστημα. Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η διαδικασία για το διαγωνισμό, αν δηλαδή θα γίνει κεντρικά από την Περιφέρεια, ή αν κάθε Π.Ε. θα κάνει το διαγωνισμό χωριστά. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χορήγησε στην Περιφέρεια Κρήτης επιπλέον δύο εκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι, ενισχύοντας έτσι τη δυνατότητα μιας ποιοτικής αναβάθμισης του προγράμματος, μιας και η δράση του δάκου κατά την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο είχε αποβεί καταστροφική για την παραγωγή τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Δυστυχώς, πέραν αυτού, η όλη διαδικασία εξακολουθεί να είναι καταθλιπτικά γραφειοκρατική, περίπλοκη και χρονοβόρα!
Αυξήθηκε η τιμή
Μια ακόμη θετική εξέλιξη, που μέχρι και πέρυσι λειτουργούσε αποτρεπτικά σε εργολάβους να αναλάβουν τους ψεκασμούς σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Ιεράπετρα, ήταν η δυνατότητα που δόθηκε φέτος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αυξηθεί η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού σε όσες περιοχές η τιμή ήταν αποτρεπτική και αυτό αναμένεται να λειτουργήσει θετικά, ωθώντας εργολάβους να καταθέσουν προσφορά και σ’ αυτές, ώστε να μη μείνουν εκτός του προγράμματος ψεκασμών.
Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η συντονίστρια του προγράμματος δακοκτονίας στο Λασίθι, γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λασιθίου Αγγελική Καραταράκη, οι ψεκασμοί που προβλέπονται κατ’ αρχήν φέτος θα είναι έξι, όπως και πέρυσι, αλλά το αν τελικά θα καταστεί εφικτό να γίνουν όλοι, θα εξαρτηθεί από την επάρκεια σε εντομοκτόνα. Γιατί, η υφιστάμενη διαθέσιμη ποσότητα δεν επαρκεί για τόσους ψεκασμούς και είναι άγνωστο, το πότε θα ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων από το υπουργείο, αλλά και πώς, πότε και σε τι ποσότητες θα γίνει η προμήθεια των δραστικότερων φαρμάκων που θα επιλεγούν για μεγαλύτερη χρήση στην Κρήτη. Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός των κύριων ποσοτήτων από φάρμακα που προμηθεύεται το υπουργείο ολοκληρώνεται Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, στα τέλη δηλαδή του προγράμματος, κρατώντας σε αβεβαιότητα τον προγραμματισμό των ψεκασμών που θα γίνουν τελικά. Οι υφιστάμενες ποσότητες φαρμάκων επαρκούν για τους δύο πρώτους ψεκασμούς.
Πρόγνωση για το χρόνο έναρξης των ψεκασμών, η κ. Καραταράκη δεν μπορεί να κάνει όπως είπε. Αν η χρονοβόρα διαδικασία για την ανάθεση σε παγιδοθέτες και εργολάβους ψεκασμών εγκαίρως και καταστεί εφικτή η έναρξη ψεκασμών από τους προσωρινούς μειοδότες εργολάβους, το πρόγραμμα θα μπορέσει να εξελιχθεί ομαλά, είπε η συντονίστρια.