Καμία διάκριση δεν προβλέπεται τελικώς για τις περιοχές που έχουν χωροταξικό σχεδιασμό (ΣΧΟΟΑΠ, Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό) και άρα ούτε για τους τρεις Δήμους του Νομού Λασιθίου (Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, Σητεία, με εξαίρεση το Οροπέδιο Λασιθίου που ούτως ή άλλως δεν έχει τέτοιες εκτεταμένες ανάγκες) από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας.
Πρόκειται για μία εξέλιξη αναμφίβολα αρνητική με την οικοδομησιμότητα στο νομό Λασιθίου
Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΑΚ) Μιχάλης Χωραφάς, το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε χθες επί της αρχής από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ ξεκινά να κάνει λόγο στα άρθρα 31 και 32 για εξαίρεση των περιοχών με ΣΧΟΟΑΠ ή ΓΠΣ από τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης στα 4 στρέμματα και άνω, όταν τελικά προχωρεί στις μεταβατικές διατάξεις και στο κρίσιμο άρθρο για το τι ακριβώς καταργείται, δεν υπάρχει η πρόβλεψη για καμία τέτοια διάκριση για τα ΣΧΟΟΑΠ.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των συγκεκριμένων διατάξεων, σε περιοχές χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό (όπως ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου) τα οικόπεδα που είναι μικρότερα των 4 στρεμμάτων έχουν δύο χρόνια περιθώριο για να εκδώσουν οικοδομική άδεια, δεν θα μπορούν δηλαδή να οικοδομηθούν μετά από δύο χρόνια περίπου (με ένα μικρό χρονικό περιθώριο για να προσκομιστεί η έγκριση Αρχαιολογίας ή Δασαρχείου ή λοιπές εγκρίσεις, σε περίπτωση που οι υπηρεσίες αυτές καθυστερούν).
Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Χωραφά, για μία εξέλιξη αναμφίβολα αρνητική, με την οικοδομησιμότητα και στο Λασίθι – όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας – να επηρεάζεται σε έντονο βαθμό από τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου για την εκτός σχεδίου δόμηση.
Διαψεύδονται οι υπουργοί
«Διαψεύδονται», τονίζει, «οι δηλώσεις του ίδιου του υπουργού και του υφυπουργού για προστασία ή για εξαίρεση των περιοχών όπου υπάρχει ΣΧΟΟΑΠ, τελικά όλες οι περιοχές εξομοιώνονται και σε όλη την Ελλάδα καταργείται η οικοδόμηση για κάτω από 4 στρέμματα». Ενώ διαψεύδονται, προσθέτει, «και οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν από τη διαβούλευση που έγινε το προηγούμενο διάστημα».
Με το παρόν κείμενο, τουλάχιστον, όπως αναφέρει, τα άνω των 4 στρεμμάτων οικόπεδα δεν χάνουν την οικοδομησιμότητά τους εάν δεν έχουν «πρόσωπο» πάνω από 45 μ. Τα μεγαλύτερα λοιπόν οικόπεδα δεν θίγονται, με εξαίρεση μία μείωση του συντελεστή που υφίστανται κατά 10%.
Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει ο κ. Χωραφάς, το Τεχνικό Επιμελητήριο θα κάνει προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου να προστατεύσει τουλάχιστον τις περιοχές που έχουν χωροταξικό σχεδιασμό. «Δεν ζητούμε να αποσυρθεί, επειδή αυτό, ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται να γίνει, θα στείλουμε όμως εκ νέου κάποιες παρατηρήσεις για τροποποιήσεις, μήπως και σωθούν τουλάχιστον οι περιοχές που έχουν χωροταξικό σχεδιασμό».
¡ Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζητεί, από την πλευρά της, την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου, με τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο, να αναφέρει στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου ότι το υπουργείο δεν ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο καμία από τις προτάσεις της ΚΕΔΕ. Κατόπιν αυτού, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη συνέχιση περαιτέρω του διαλόγου με το υπουργείο.