«Το εμβόλιο θα ανοίξει τον τουρισμό, γιατί θα σηματοδοτήσει την έναρξη πώλησης των τουριστικών πακέτων της νέας σεζόν στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης», εκτιμά ο Πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων της χώρας Γιώργος Πελεκανάκης, σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, αποκωδικοποιώντας την εικόνα στασιμότητας που παρουσιάζει ο τομέας του τουρισμού στην Ευρώπη.
Όπως εξηγεί, ο τουριστικός τομέας των μεγάλων τουριστικών χωρών όπως η Γερμανία και η Βρετανία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τον κορονοϊό και για πρώτη φορά έχουμε μια νεκρή χειμερινή σεζόν. Σε αυτήν η Ελλάδα μπορεί να μην είχε ποτέ ρόλο και ουσιαστική θέση στα προγράμματα αεροπορικών εταιρειών και τουριστικών πρακτόρων, όμως τα μεγάλα ή και μικρά ταξιδιωτικά γραφεία της Ευρώπης είχαν ένα πρόγραμμα αρκετά σοβαρό που τους χρηματοδοτούσε την διάρκεια του χειμώνα και το οποίο αποτελούσε την αφετηρία και για την θερινή τουριστική σεζόν. «Αυτή την περίοδο, όχι μόνο δεν προχωρούν οι κρατήσεις της θερινής περιόδου σε μεσογειακούς προορισμούς, αλλά έχει τελειώσει ο χειμερινός τουρισμός σε Ασία, Ταϊλάνδη, Αφρική και άλλα υπερατλαντικά ταξίδια. Αυτό σημαίνει πως έχουμε αλλαγές συνολικά στον τουρισμό. Από αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται το ερώτημα είναι ποιοι πράκτορες θα επιβιώσουν; Ποιες αεροπορικές εταιρείες θα επιβιώσουν; Μετά την απάντηση αυτή θα μπορούμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί και σε εμάς ο τουρισμός», επισημαίνει ο κ. Πελεκανάκης.
Τον Απρίλιο οι πληρωμές
Μια άλλη παράμετρο που επισημαίνει ο πρόεδρος των διευθυντών ξενοδοχείων είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει για τους ανθρώπους του τουρισμού η στάση του μεγαλύτερου τουριστικού πράκτορα. Είναι γνωστό πως η TUI εξακολουθεί να μην πληρώνει και έχει στόχο να κλείσει τις υποχρεώσεις για την σεζόν του 2020 που πέρασε, τον Απρίλιο του 2021. Επί της ουσίας, όλοι οι παράγοντες του τουρισμού αντιλαμβάνονται πως αυτή είναι μια κίνηση στρατηγικής που κρατά δεσμευμένους τους ξενοδόχους αφού θα πληρώνει την περσινή χρονιά, κατά τη διάρκεια της νέας και θα μένει χρεώστρια στις υποχρεώσεις που θα διαμορφωθούν το 2021.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η τοπική αγορά θα κινείται χωρίς ίχνος κέρδους και με βάση την κάλυψη των χρεών που δημιουργήθηκαν το 2020. Αυτό το δεδομένο, ακόμα κι αν κινήσει εν μέρει την οικονομία, είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να διατηρήσει στη ζωή μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που εμπλέκονται στον τουρισμό, ειδικά στην Ελλάδα. «Είναι αλήθεια πως θα υπάρχει πρόβλημα, ειδικά αν καθυστερήσει ν’ ανοίξει η τουριστική σεζόν, δηλαδή μετά τον Απρίλιο γιατί δεν αντέχει ο κλάδος», εξηγεί ο κ. Πελεκανάκης.
Το αισιόδοξο μήνυμα
Αν και η έλλειψη προπώλησης τουριστικών πακέτων ή διακοπών καθορίζει και το δυσοίωνο μέλλον του τουρισμού στην Ευρώπη και την Ελλάδα, υπάρχει κι ένα αισιόδοξο μήνυμα που προκύπτει από την οργανωμένη προσπάθεια του γερμανικού κράτους να προχωρήσει πολύ γρήγορα στον εμβολιασμό του πληθυσμού για να ανοίξει την εργασία στη Γερμανία, αλλά και τον τουρισμό στην Ευρώπη.
«Οι Γερμανοί περιμένουν το εμβόλιο κι ετοιμάζονται. Έχουν μετατρέψει τεράστιες κλειστές αίθουσες σε ειδικούς χώρους για να εμβολιάζουν τους πολίτες ανά χιλιάδες. Ο χρόνος που υπολογίζουν είναι 15 λεπτά ανά άτομο και θα κάνουν ταυτόχρονα εμβόλια σε 100 διαφορετικά σημεία μιας αίθουσας, προκειμένου να τα κάνουν παρά πολύ γρήγορα. Κάνοντας 3.200 εμβολιασμούς στο οκτάωρο σ’ ένα τέτοιο κέντρο φιλοδοξούν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Μόλις αρχίσει αυτό το πρόγραμμα εμβολιασμού, θα αρχίσει και η πώληση των τουριστικών πακέτων», τονίζει ο πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει πως δημιουργείται κλίμα κινητικότητας που θα ευνοήσει την πορεία του τουρισμού. Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα γίνουν τα εμβόλια και στην Ελλάδα και τι θα απαιτούν τα τουριστικά γραφεία.