Μαζικά προσήλθαν χθες το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έξι φαρμακοποιοί της ευρύτερης περιοχής (5 από τον Άγιο Νικόλαο και ένας από το Καλό Χωριό).
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Σγουρού στην ΑΝΑΤΟΛΗ μετά την εισαγωγή των ονομάτων των φαρμακοποιών στη σχετική πλατφόρμα τις προηγούμενες ημέρες, οι Δημήτρης και Κωνσταντίνος Πενίδης, Μιχάλης και Γιώργος Πλακογιαννάκης, Μιχάλης Ζαγόρος και Αχιλλέας Βαμβασάκης βρέθηκαν την Τρίτη στο εμβολιαστικό κέντρο του ΓΝΑΝ και εμβολιάστηκαν. Το ίδιο θα πράξουν τις επόμενες ημέρες και οι υπόλοιποι φαρμακοποιοί του Αγίου Νικολάου (όπως και συνολικά του Νομού στα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα). Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εμβολιαστεί περί το 70% περίπου των φαρμακοποιών στο Λασίθι.
Ήταν κάτι απλό
Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ λίγο μετά το τσίμπημα στο μπράτσο ο Δημήτρης Πενίδης, «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη ότι έπρεπε να πάρουμε και εμείς και το προσωπικό μας προτεραιότητα στη σειρά εμβολιασμού έπειτα από τους υγειονομικούς, αφού από τον περασμένο Μάρτιο που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία είμαστε στην πρώτη γραμμή, ερχόμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς, ασυμπτωματικούς και μη».
Αναφορικά με αυτή καθ’ αυτή τη διαδικασία του εμβολιασμού, ο κ. Πενίδης λέει ότι «ήταν κάτι απλό, όπως το εμβόλιο της γρίπης που κάνουμε, δεν ένιωσα ούτε ζαλάδα, ούτε τίποτα». Όπως αναφέρει, «σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, το εμβόλιο είναι ασφαλές». Όπως τονίζει δε, «προφανώς το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, είναι όμως απαραίτητο για την κοινωνία μας και αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε ενάντια στην πανδημία, μετά τα μέτρα αυτοπροστασίας. Κάθε πολίτης να πράξει κατά συνείδηση αφού συμβουλευτεί και τον προσωπικό του γιατρό ή τον φαρμακοποιό του».
Ο ίδιος μέχρι στιγμής στο δικό του φαρμακείο δέχεται αρκετές επισκέψεις ηλικιωμένων που επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν.
Στην ερώτηση εάν θα μπορούσαν να γίνονται, προϊόντος του χρόνου, εμβόλια και στα φαρμακεία, ο κ. Πενίδης απαντά πως «αυτό βλέπω να μπορεί να γίνεται αργότερα, μετά από κάποια χρόνια ίσως, υπάρχει το πρακτικό μέρος με τη φύλαξη σε ψυγεία σε πολλούς βαθμούς μείον, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που ίσως εμφανιστεί κάποιο αναφυλακτικό σοκ, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε Νοσοκομείο σε πρώτη φάση. Σε 1-2 χρόνια που θα υπάρχουν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για το εμβόλιο, ίσως να μπορούν και τα φαρμακεία να το κάνουν».
Ανώδυνη διαδικασία
Ανώδυνη χαρακτήρισε την διαδικασία και ο Μιχάλης Πλακογιαννάκης. «Δεν ένιωσα τίποτα απολύτως, μόνο ένα μικρό τσίμπημα, όπως και στο αντιγριπικό εμβόλιο, και ένα μούδιασμα στο χέρι για ελάχιστα λεπτά. Όλα καλά, κρατήσαμε και τον απαραίτητο χρόνο για να δούμε εάν υπάρχουν αλλεργίες». Ο ίδιος συστήνει «ανεπιφύλακτα στον κόσμο να εμβολιαστεί».
Ο Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου φαρμακοποιός στο Καλό Χωριό Παναγιώτης Ζαγόρος, σημειώνει από την πλευρά του πως «οι παρενέργειες του εμβολίου είναι οι κλασικές του εμβολιασμού, κάποιο πρήξιμο δηλαδή τοπικό και προσωρινός πόνος στο χέρι, όπως σε κάθε εμβόλιο. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι μιλάμε για ένα από τα πιο ασφαλή εμβόλια που υπάρχουν, που δοκιμάστηκε περίπου σε 60.000 ανθρώπους, πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο αριθμό. Δεν μας βάζουν αντισώματα, δεν μπαίνει ο ιός μέσα μας, εμείς από μόνοι μας δημιουργούμε σιγά-σιγά τα αντισώματα. Είναι μονόδρομος να κάνει ο κόσμος το εμβόλιο. Εάν δεν το κάνουμε και δεν φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης, θα πρέπει να περιμένουμε να μείνει το 30% του πληθυσμού».
Η οργάνωση μέχρι τώρα του εμβολιαστικού προγράμματος κυλά πολύ καλά, θα έπρεπε, ωστόσο, όπως λέει, να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα εμβολιαστικά κέντρα, για να μπορέσουμε να φτάσουμε γρηγορότερα στο επιθυμητό αποτέλεσμα εμβολιασμών και στο προσδοκώμενο τείχος ανοσίας, που θα πρέπει να είναι ίσως και μεγαλύτερο του 60-70%, εάν δεν υπολογίσουμε τα παιδιά κάτω των 16 ετών, που δεν θα εμβολιαστούν.
Για όσους δεν μπορούν να πάνε στο Νοσοκομείο
Ο κ. Ζαγόρος επισημαίνει ότι επειδή πολύς κόσμος δεν μπορεί να προσέλθει να εμβολιαστεί λόγω διαφόρων αδυναμιών (παραπληγίες, δυσκολίες στην κίνηση, κ.ά.) στο Νοσοκομείο, θα πρέπει να υπάρξει η μέριμνα από τους αρμοδίους ώστε τα άτομα αυτά να μπορέσουν να κάνουν το εμβόλιο.
Ο ίδιος εκτιμά πως μόλις κυκλοφορήσει το εμβόλιο της AstraZeneca που θα είναι μονοδοσικό, «αυτόματα θα μπουν και οι φαρμακοποιοί στην διαδικασία των εμβολιασμών, δεν γίνεται διαφορετικά να εμβολιαστούν τόσα εκατομμύρια πολιτών».
Όπως έχει ήδη δηλώσει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστας Καλδής, έχουν δηλωθεί στη σχετική πλατφόρμα και τα ΑΜΚΑ των φαρμακοποιών που δεν έχουν δηλώσει επιθυμία να εμβολιαστούν, και έτσι εάν κάποιος αλλάξει γνώμη και επιθυμεί να εμβολιαστεί θα μπορεί να το πράξει γρήγορα.
Επίσης, θα εμβολιαστούν και οι βοηθοί φαρμακοποιών και υπάλληλοι φαρμακείων, κάτι που αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Καλδή, να ξεκινήσει περί τις αρχές Φεβρουαρίου.