«Προχωρήστε σε συμβιβασμό», ήταν το μήνυμα της έδρας του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου, προς τις δύο πλευρές, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης των 32 εργαζομένων των ξενοδοχείων «Ερμής» και «Κοράλ», που θα βρεθούν χωρίς εισόδημα και ταμείο ανεργίας.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ η πλευρά της νέας εργοδοσίας παρουσιάστηκε στο δικαστήριο επικαλούμενη το γράμμα του νόμου και το σύνολο των επενδύσεων που κάνει στην ελληνική τουριστική αγορά, ενώ η πλευρά των εργαζομένων υπογράμμισε πως, ενώ αναγνωρίζεται το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, την ίδια ώρα λαμβάνει αποφάσεις με τεράστιο κοινωνικό κόστος, αθετώντας ουσιαστικά τις δεσμεύσεις της.
Είναι προφανές πως το στοιχείο της αξιοπιστίας καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμο για την εταιρεία αυτή την περίοδο, η οποία μοιάζει να ακροβατεί επικίνδυνα, δείχνοντας αδυναμία να κατανοήσει την διάσταση της κοινωνικής αποδοχής και του ρόλου που αναλαμβάνει ανακαινίζοντας ξενοδοχειακές υποδομές συνδεδεμένες με τον αστικό ιστό της πόλης.
Η αντίδραση αποτυπώθηκε στο δικαστήριο, με τις καταθέσεις των μαρτύρων που μίλησαν για τα γεγονότα. Ειδικά η Γραμματέας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μαρία Μαρκάκη- Φαζού αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα παρουσιάζοντας ολιγωρίες και πρακτικές, που ακολουθήθηκαν στη διάρκεια των επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές -ακόμα και στην επιθεώρηση εργασίας- που μαρτυρούν πρακτικές που ξεφεύγουν από την παραδοσιακή συνεργασία που έχει διαμορφωθεί σε τοπικό επίπεδο ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους. Μια συνεργασία που έχει αναδείξει την περιοχή σε υπόδειγμα συνεργειών στον τουρισμό, αλλά και σε πρώτο προορισμό πολυτελών διακοπών στη χώρα, επίτευγμα στο οποίο έχει συνδράμει καθοριστικά η αντίληψη εργασιακής ειρήνης που υιοθετούν επί δεκαετίες εργοδότες και εργαζόμενοι.
Το γεγονός πως στο δικαστήριο οι εργαζόμενοι έδειξαν πως από την εργοδοσία τους έπαιρναν ακόμα και μέτρα για τις στολές που θα έραβαν για να δουλέψουν τη φετινή χρονιά, ανέδειξε το πρόβλημα, αναδεικνύοντας πως το «περί δικαίου αίσθημα» των εργαζομένων, αλλά και των πολιτών, λειτούργησε σωστά. Άλλωστε, ήταν εντυπωσιακή η αντίδραση που καταγράψαμε κι εμείς ως εφημερίδα, με εργαζόμενους, αλλά και πολίτες να τηλεφωνούν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να επιχειρηματολογήσουν για το δίκαιο του αιτήματος των 32 εργαζομένων.
Επιδοτήθηκαν ως πληττόμενη επιχείρηση
Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε πως εκτός δικαστικής αίθουσας, διατυπώθηκε το επιχείρημα πως σε δημόσια ανάρτηση του Υπουργείου Ανάπτυξης όπου καταγράφονται οι επιδοτήσεις λόγω της πανδημίας, τα ξενοδοχεία φαίνεται να έχουν επιδοτηθεί με πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ, ως πληττόμενη επιχείρηση. Την ίδια ώρα, όμως, σύμφωνα με τις νομικές συμβουλές που ακολούθησε η εταιρεία, επέλεξε να μην καταβάλλει περίπου 50-60.000 ευρώ στους εργαζόμενους και παρά το γεγονός πως τους δέσμευσε, όπως ανέφεραν.
Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει απόφαση σε 15 μέρες, όπως ανέφερε ο δικαστής Ζαχαρίας Πλευράκης, σημειώνοντας πως έχουν το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο οι δύο πλευρές να βρουν συμβιβαστική λύση από κοινού. Ουσιαστικά αυτό που προτείνεται είναι να διασφαλιστεί η πρόσληψη για ένα τρίμηνο, ώστε να μην χάσουν τη σεζόν και να έχουν δικαίωμα στο ταμείο ανεργίας. Είναι προφανές πως θα πρέπει οι δύο πλευρές να βρουν τρόπο να καταλήξουν σε τελική συναίνεση.
Από την πλευρά της εταιρείας ο εκπρόσωπος Δημήτρης Βαλέργας εξήγησε πως σε μια εταιρεία τέτοιου μεγέθους αποφάσεις λαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο και αναμένεται να εκφράσει την τελική θέση και άποψη της εταιρείας για το θέμα.
Πάντως από την πλευρά των εργαζομένων φάνηκε να ευελπιστούν πως θα υπάρξει τελικά συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, ώστε να αποφευχθούν προστριβές και προβλήματα.
Αλλά και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, που κατέθεσε στο δικαστήριο, υπογράμμισε πως διαπίστωσε διάθεση για συνεργασία και εξέφρασε την ελπίδα να τερματιστεί το πρόβλημα, υπογραμμίζοντας πως ένας δίκαιος συμβιβασμός που αναγνωρίζει στους εργαζόμενους δικαιώματα θα είναι προς όφελος όλων.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ