Ψηφιακοί νομάδες (digital nomads) αποκαλούνται στην εποχή μας οι αυτοαπασχολούμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν σταθερή επαγγελματική έδρα και μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως με τη χρήση του ίντερνετ. Αυτή η τάση γνώρισε μεγάλη έναρξη τον καιρό της πανδημίας και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα καθιερωθεί για κάποια επαγγέλματα. Ως ψηφιακή νομάς ήρθε στην Κρήτη, στην Παχειά Άμμο, η Βρετανίδα Julia Masselos και εξιστόρησε στο eurotravel.news τις εμπειρίες της:
«Έφτασα στην Παχειά Άμμο στα τέλη Ιουλίου, με σακίδιο, ανοιχτή καρδιά και τίποτε άλλο. Ένας φίλος ενός φίλου είχε συμφωνήσει να με αφήσει να μείνω μαζί του όσο ήθελα. Εκείνη την εποχή, εργαζόμουν σε μια εταιρεία που μας ενθάρρυνε να εργαζόμαστε απ’ όπου και αν θέλαμε. Ζώντας σε ένα τόσο ειδυλλιακό μέρος -με την παραλία στο κατώφλι μου και μια θάλασσα από ελιές και βουνά στην αυλή μου- ήταν εύκολο να αισθανθώ ότι ήμουν σε μόνιμες διακοπές.
Πριν το καταλάβω, σ’ αυτό το τυχαίο ελληνικό χωριό άρχισα να νιώθω όλο και περισσότερο σαν στο σπίτι μου. Έπαιρνα τα πρωινά μου email και μετά πήγαινα στην αγαπημένη μου παραλιακή καφετέρια που έγινε και γραφείο μου. Όσο ο καιρός ήταν ακόμα ζεστός, τεμπέλιαζα σε αμμώδεις παραλίες ή οδηγούσα για να δω το ηλιοβασίλεμα. Όταν χειμώνιασε -ναι, κάνει κρύο το χειμώνα στην Κρήτη!- έβλεπα ταινίες ή έκανα παρέα σε ταβέρνες με τους ντόπιους, για ένα παιχνίδι τάβλι και ένα καραφάκι ρακή.
Το να είσαι ψηφιακός νομάδας είναι μια μοναδική εμπειρία, γιατί ανήκεις ταυτόχρονα παντού και πουθενά. Μπορείς να εγκατασταθείς σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο και να ενσωματωθείς, σε κάποιο βαθμό, στην τοπική κουλτούρα και κοινότητα. Κατά καιρούς ένιωθα ντόπια. Ως Βρετανίδα, πάλεψα με κάποια στοιχεία πολιτισμικού σοκ, που σίγουρα με έκαναν να νιώσω περισσότερο τουρίστας παρά ντόπιος.
Στους Έλληνες αρέσει να κάνουν ερωτήσεις για τη ζωή σας και μερικές φορές αυτές ήταν πολύ πιο προσωπικές από ό,τι είχα συνηθίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ποτέ δεν ένιωσα ανασφαλής ως γυναίκα. Η αποδοχή από τους ντόπιους μου επέτρεψε να νιώσω μια αληθινή και πλήρη ενσωμάτωση του εαυτού μου σε μια νέα κοινωνία και τελικά έτσι να έχω μια πιο αυθεντική εμπειρία με όλους όσους γνώρισα στην Παχειά Άμμο».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ