Στις 21 και 22 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δήμου Σητείας η τεχνική συνάντηση των εταίρων του έργου «Υδάτινοι δρόμοι και ιστορίες στο Ε4 και στα Γεωπάρκα της Ανατολικής Μεσογείου, (WaterWays)», το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020». Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και από την πλευρά της Κύπρου με τηλεδιάσκεψη εκπρόσωποι από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδου (ΑΝΕΤ) και το Ερευνητικό Κέντρο ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ.
Στις δύο αυτές ημέρες έγινε ενημέρωση για την πρόοδο του έργου, ο συντονισμός των επόμενων δραστηριοτήτων, η αξιολόγηση του τμήματος του έργου που ολοκληρώθηκε και πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα σημεία του μονοπατιού Ε4, όπου έχουν προγραμματιστεί να αναπτυχθούν και να υλοποιηθούν διάφορες δράσεις του έργου.
Το Γεωπάρκο της Σητείας στην Κρήτη και του Τροόδους στην Κύπρο, αποτελούν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς, ενταγμένα στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, ενώ είναι επίσημα αναγνωρισμένα ως Γεωπάρκα της UNESCO, από το Νοέμβριο του 2015.
Η αναγνώριση αυτή, εκτός της προστιθέμενης αξίας που τους προσδίδει, καταδεικνύει τον πλούτο της γεωλογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτουν και την ιδιαίτερη σημασία που έχει αυτή η κληρονομιά ως προς την επιστημονική και εκπαιδευτική αξία, την ποιότητα και τη σπανιότητα, σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα. Ταυτόχρονα αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα που αναδεικνύει τις μοναδικές αναπτυξιακές ευκαιρίες και δυνατότητες, μέσω της προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης αυτής της μοναδικής κληρονομιάς και ταυτότητας, για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων και την ανάδειξη τους σε γεω-τουριστικούς προορισμούς αριστείας.
Κύριος στόχος του έργου είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας και η αύξηση της επισκεψιμότητας των περιοχών παρέμβασης της Κρήτης και της Κύπρου επί του Ε4 Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Μεγάλων Διαδρομών, κυρίως ορεινών περιοχών που μειονεκτούν σε ότι αφορά την οικονομική ανάπτυξη και οι οποίες είναι οι πιο επιρρεπείς στην κλιματική αλλαγή.
Η αύξηση της επισκεψιμότητας θα επιτευχθεί μέσω της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος με την εισαγωγή του υδάτινου στοιχείου ως σημαντικού παράγοντα διαμόρφωσης τόσο του φυσικού τοπίου όσο και του πολιτισμού στις περιοχές αυτές.
Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν στην παραπάνω συνάντηση, καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου Σητείας.