Με συντριπτική πλειοψηφία οι αλιείς της Ελούντας ετάχθησαν υπέρ της απαγόρευσης της αλιείας μέσα στον Κόλπο της Ελούντας. Μάλιστα για το σοβαρό αυτό θέμα ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Αγίου Νικολάου «Ολούς» συγκάλεσε γενική συνέλευση πριν προτείνει κάτι τέτοιο, φέροντας τον κάθε αλιέα της περιοχής ενώπιον της προσωπικής ευθύνης του, να τοποθετηθεί και να τηρήσει την απαγόρευση, που έχει σκοπό την προστασία και πολλαπλασιασμό των αλιευμάτων στην περιοχή.
Ήδη η αρμόδια Υπηρεσία Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λασιθίου έχει καταθέσει στη Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το αίτημα για τον περιορισμό της αλιείας στον Κόλπο της Ελούντας. Μαζί με την αίτηση επισυνάπτεται το τεύχος της «Ειδικής Αναγνωριστικής Μελέτης του Όρμου της Ελούντας», που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο χρηματοδότησε η Π.Ε. Λασιθίου.
Επισημαίνεται παράλληλα ότι για τη λήψη του περιορισμού της αλιευτικής δραστηριότητας εντός του κόλπου της Ελούντας, τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, όσο και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων της περιοχής, έχουν λάβει σύμφωνες αποφάσεις.
H λήψη της σχετικής απόφασης έγκειται στην αρμοδιότητα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όπως προβλέπει ο νόμος, η απαγόρευση αλιείας στην περιοχή μπορεί να έχει διάρκεια 1 έτους με τη δυνατότητα επέκτασης της ισχύος της για ένα ακόμη έτος, δηλαδή συνολικά δύο έτη.
Θερμοκοιτίδα
Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Αγίου Νικολάου «Ολούς» Γιάννης Σφυράκης, η γενική συνέλευση των αλιέων της περιοχής, έχοντας αντιληφθεί τη χρησιμότητα του μέτρου τάχθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία (2-3 αλιείς μειοψήφησαν) υπέρ της απαγόρευσης για 1-2 χρόνια προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα αναγέννησης του ιχθυοπληθυσμού στην περιοχή, η οποία πάσχει από υπεραλίευση.
Δυστυχώς, όπως επεσήμανε και είναι εξ άλλου γενικώς γνωστό, υπάρχουν ελάχιστοι αλιείς στην Ελούντα, που επιμένουν να ρίχνουν δίκτυα σε διάφορα σημεία μέσα στον Κόρφο της Ελούντας, προκαλώντας ζημιά. Όπως έχει αποδείξει και η επιστημονική έρευνα, ο Κόρφος Ελούντας αποτελεί μια φυσική «θερμοκοιτίδα», αφού τα ψάρια εισέρχονται και γεννούν μέσα στην προστατευμένη από τη φύση θαλάσσια περιοχή. Ο γόνος των ψαριών πρέπει να αφήνεται να αναπτύσσεται γιατί απ’ αυτόν εμπλουτίζεται από ψάρια τόσο η περιοχή της Ελούντας, όσο και η ευρύτερη περιοχή έξω απ’ αυτόν, είπε ο κ. Σφυράκης.
Στην ερώτηση, πως είναι βέβαιος, ότι θα συμμορφωθούν εκείνοι οι πολύ λίγοι, που σήμερα αγνοούν την άτυπη οδηγία περί μη αλίευσης μέσα στον Κόρφο της Ελούντας, και ότι θα τηρήσουν την υπουργική απόφαση περί απαγόρευσης της αλιείας, ο κ. Σφυράκης διατύπωσε την πεποίθηση ότι όλοι θα συμμορφωθούν με την απόφαση αυτή, η οποία θα λειτουργήσει κατ’ αρχήν προς όφελος των ίδιων των επαγγελματιών αλιέων.
Εξάλλου στην Ελούντα λειτουργεί σήμερα πλέον Λιμενικό Τμήμα με ταχύπλοο σκάφος και είναι πιο εύκολος ο έλεγχος της θαλάσσιας περιοχής και η άμεση επέμβαση σε περίπτωση παραβίασης της απόφασης.
Εξαιρούνται τα μπλε καβούρια
Όπως εξ αρχής είχε επισημανθεί, από την απαγόρευση της αλιείας θα εξαιρεθεί η αλίευση των μπλε καβουριών, των οποίων ο πληθυσμός θα πρέπει να ελέγχεται και μέσω της αλίευσης να περιορίζεται. Είναι ένα «ξενικό» είδος που έχει εισβάλει εδώ και 2-3 χρόνια στον Κόρφο της Ελούντας, που πρέπει να παρακολουθείται η προσαρμογή και αύξηση του πληθυσμού του, ώστε να μην προκαλέσει υποβάθμιση ή μη αναστρέψιμη ζημιά στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Κόρφου της Ελούντας.
Για να μην χρησιμοποιηθεί όμως, από ορισμένους, ως «άλλοθι», η αλίευση του καβουριού για να πιάνουν και ψάρια, ο κ. Σφυράκης εξήγησε ότι θα εξεταστεί μετά τη λήψη της απαγόρευσης αλιείας από τον υπουργό, τί νούμερο διχτυών θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στον Κόρφο, τα οποία θα είναι αποκλειστικά για αλίευση καβουριών.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ