Κοινά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των αξιωματικών και αστυνομικών σε όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο του 32ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας που διεξήχθη στο Βόλο τις προηγούμενες ημέρες, παρουσία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Επίτιμου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη, τοπικών φορέων, σωματείων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και αστυνομικών από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Σγουρού στην ΑΝΑΤΟΛΗ από τα πρώτα θέματα που τέθηκαν σε συζήτηση ήταν αυτό του επιδόματος επικινδυνότητας που ακόμη δεν έχει δοθεί στους ενστόλους.
«Ένα αίτημά μας ιερό που το διεκδικούμε γιατί συνάδελφοί μας έχουν χαθεί στο βωμό του καθήκοντος και θα είναι μία δικαίωση για αυτούς και για όσους υπηρετούμε στο Σώμα της Αστυνομίας» δηλώνει σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας και Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Αγίου Νικολάου Πέτρος Ζερβάκης που ήταν ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν.
Για το εν λόγω θέμα της επικινδυνότητας που διατρέχει ο Έλληνας αστυνομικός στην καθημερινή του υπηρεσία, έλαβε χώρα και παρουσιάστηκε έρευνα-μελέτη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία και αναλύει και αναδεικνύει σε πόσες περιπτώσεις έχουν εμπλακεί αστυνομικοί σε τροχαία ατυχήματα, ένοπλες αντιπαραθέσεις με αποτέλεσμα θανατηφόρους τραυματισμούς.
Προσφυγές για το επίδομα θέσης-ευθύνης
Στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων των αξιωματικών-αστυνομικών βρέθηκε και το επίδομα θέσης-ευθύνης αφού αυτή τη στιγμή οι αστυνομικοί που το λαμβάνουν είναι αυτοί από το βαθμό του Αστυνόμου Α΄και πάνω και από εκεί και κάτω δεν παίρνουν κανένα επίδομα. Το ποσό αυτό για έναν Αστυνόμο Α΄ανέρχεται σε 30 ευρώ μηνιαίως ενώ για έναν Αντιστράτηγο σε 250 ευρώ/μήνα. «Για παράδειγμα ένας διευθυντής ενός πενταθέσιου δημοτικού σχολείου στη χώρα μας λαμβάνει αυτή τη στιγμή επίδομα θέσης 275 ευρώ, κάτι που καταδεικνύει ότι εδώ υπάρχει μια αδικία εις βάρος των αστυνομικών, μια αναντιστοιχία με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε να γίνουν και προσφυγές στα Δικαστήρια προκειμένου να δικαιωθούμε».
Όπως σημειώνει σχετικά ο κ. Ζερβάκης και όπως τονίστηκε και κατά τις εργασίες του Συνεδρίου, «περιμένουμε από την Πολιτεία να αναγνωριστεί έμπρακτα με ένα σημαντικό ποσό βοήθημα και όχι με ψίχουλα για να μας ρίξουν ‘στάχτη στα μάτια’, τόσο ο βαθμός αυτός του επικίνδυνου στην εργασία μας, όσο και τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε για την εξασφάλιση της προστασίας των πολιτών που δίνουν όλοι οι αστυνομικοί, που βρέθηκαν άλλωστε στην πρώτη γραμμή σε όλες τις κρίσεις που πέρασε η χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια (οικονομική, υγειονομική, προσφυγικό-μεταναστευτικό) ανταποκρινόμενοι επάξια σε όλες τις δυσκολίες».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ