Βροχή έπεσαν την περασμένη εβδομάδα οι προσαγωγές και οι παραπομπές -για να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία- του υπευθύνου της εταιρείας που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην παραλία του Μπούφου και πέντε εργαζομένων που απασχολούσε. Πρόκειται για την παραλία του Σισίου που βρίσκεται σε κηρυγμένη Α’ Αρχαιολογική Ζώνη, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο που ανασκάπτει η Βελγική Αρχαιολογική Σχολή.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ το Αστυνομικό Τμήμα Νεαπόλεως ενήργησε λαμβάνοντας υπ’ όψιν έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, με βάση το οποίο απαγόρευε την εκτέλεση κάθε εργασίας επί εδάφους ή οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες επί της ζώνης απολύτου προστασίας, στην οποία βρίσκεται η παραλία του Μπούφου, δεδομένου ότι ο ιδιώτης αυτός δεν έχει καμία σχετική έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Με βάση αυτά σε συνδυασμό με το νόμο περί Αρχαιοτήτων, το Α.Τ. Νεαπόλεως προέβη σε συστηματική παρακολούθηση του χώρου και διαπιστώνοντας την δραστηριότητα που εξελίχθηκε στην παραλία, προέβη στις παραπάνω συλλήψεις και παραπομπές, ενημερώνοντας την Εισαγγελία Λασιθίου. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα οι σχετικοί φάκελοι με το προανακριτικό υλικό θα διαβιβαστούν στην Εισαγγελία και η Εισαγγελέας θα κρίνει αξιολογώντας το υλικό αν απαγγείλει κατηγορίες στους παραπεμφθέντες.
Από την Τρίτη 6 έως και την Παρασκευή 9 Ιουνίου, η Αστυνομία, προέβη σε συλλήψεις, δύο φορές, του υπευθύνου της επιχείρησης και πέντε εργαζομένων στο χώρο αυτόν, θεωρώντας με βάση τη σχετική αναφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ότι παρανόμως επιστρέφουν στη συγκεκριμένη παραλία, για μια ακόμη σεζόν, ενώ η εν λόγω εταιρεία δεν έχει εξασφαλίσει ούτε παραχώρηση ούτε και άδεια, για μια τέτοια δραστηριότητα.
Να σημειωθεί, ότι ο επιχειρηματίας, διατείνεται το αντίθετο, ότι δηλαδή, είχε σύμβαση με το Δήμο (ΔΑΕΑΝ) για μίσθωση αορίστου χρόνου, η οποία εξακολουθεί ως σήμερα να είναι σε ισχύ…
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου είχε αποφασίσει τον περασμένο Απρίλιο την παραχώρηση της συγκεκριμένης παραλίας στη ΔΑΕΑΝ, για να τοποθετήσει ξαπλώστρες/ομπρέλες, με την αίρεση να ληφθεί η αναγκαία άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου. Μέχρι σήμερα η ΔΑΕΑΝ δεν έχει προχωρήσει στην οργάνωση της παραλίας, διότι στο χώρο εξακολουθούν να υπάρχουν αυθαίρετες παρεμβάσεις και παράνομες κατασκευές, την απομάκρυνση των οποίων απαιτεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να χορηγήσει την απαιτούμενη άδεια στη ΔΑΕΑΝ.
Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, ο Δήμος Αγίου Νικολάου δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια ξηλώματος και απομάκρυνσης των αυθαιρέτων κατασκευών και διατήρησης μόνο δύο παλαιών τουαλετών και μιας αποθήκης που είχαν νομιμοποιηθεί προηγούμενα χρόνια.
Αυτός ο αέναος «φαύλος κύκλος» που διατηρείται, κατά περίεργο τρόπο, στη συγκεκριμένη παραλία, διαιωνίζει την αυθαιρεσία στο καθεστώς εκμετάλλευσης του χώρου, έχοντας διχάσει την τοπική κοινωνία του Σισίου, που διεκδικεί τη σωστή οργάνωση και ομαλή παροχή υπηρεσιών στους λουόμενους που επισκέπτονται ή διαμένουν σε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία στο Σίσι.
Η τέντα
Το ζήτημα προέκυψε κατόπιν καταγγελιών από κατοίκους της περιοχής, που θεωρούν ότι για άλλη μια τουριστική περίοδο παρατείνεται το καθεστώς ανομίας στην παραλία του Μπούφου και ενεργοποίησε την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων έγιναν αρκετές συναντήσεις από επιτροπές και αντιπροσωπείες από την περιοχή Σισίου, με αντικρουόμενες θέσεις και προτάσεις, σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας και εκμετάλλευσης της επίμαχης παραλίας.
Διαπιστώνοντας την προετοιμασία της παραλίας με στήσιμο μεγάλης τέντας στον θεωρούμενο ως παράνομο, σταθερό, μεταλλικό σκελετό, που διατηρήθηκε αμετακίνητος στο χώρο αυτό τα τελευταία χρόνια, τη μεταφορά καντίνας και άλλων κατασκευών, με σκοπό την εκ νέου λειτουργία του χώρου, όπως και την περυσινή χρονιά, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού ενημέρωσε το Υπουργείο και προέβη στις προβλεπόμενες ενέργειες και παρεμβάσεις, προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα. Όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η κ. Σοφιανού, ως Υπηρεσία δεν έχει λάβει γνώση της διαδικασίας νομιμοποίησης καμίας από τις υφιστάμενες κατασκευές στη συγκεκριμένη παραλία και δεν έχει χορηγήσει καμιά σχετική γνωμάτευση ή βεβαίωση που να αφορά σε διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων στον Μπούφο.
Η ΔΑΕΑΝ και ο Δήμος
Εξάλλου, το ζήτημα της παραλίας του Μπούφου απασχόλησε και το Δ.Σ. της ΔΑΕΑΝ που συνεδρίασε την Παρασκευή υπό την προεδρία του Μιχ. Φαρσάρη. Τονίστηκε ότι η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία δεν μπορεί να προχωρήσει στην οργάνωση και λειτουργία της συγκεκριμένης παραλίας, αν ο Δήμος δεν προβεί στις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να τηρηθούν οι όροι προκειμένου η Εφορεία Αρχαιοτήτων να παραχωρήσει την αναγκαία άδεια.
Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ στον ισχυρισμό της ιδιωτικής εταιρείας, ότι έχει σύμβαση αορίστου χρόνου εκμίσθωσης της παραλίας, τόνισε ότι το τελευταίο μίσθωμα που έχει καταβάλλει η ιδιωτική εταιρεία για την εκμετάλλευση της παραλίας ήταν το 2017. Το γεγονός ότι από τότε η εταιρεία αυτή παραμένει και συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την παραλία αφορά το Δήμο και όχι τη ΔΑΕΑΝ, επισημάνθηκε. Αποφασίστηκε να συμπληρωθεί ο υπάρχων φάκελος που έχει η ΔΑΕΑΝ για την παραλία του Μπούφου, να παραδοθεί στον πληρεξούσιο δικηγόρο της Δημοτικής Εταιρείας ώστε να απαντήσει με στοιχειοθετημένα νομικά επιχειρήματα στους ισχυρισμούς της ιδιωτικής εταιρείας, τους οποίους κοινοποίησε με εξώδικο της ΔΑΕΑΝ.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ