Μπορεί να ήταν άλλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αγίου Νικολάου, εκείνο, πάντως, που κυριάρχησε ως θέμα συζήτησης και προβληματισμού, ήταν το ζήτημα της προωθούμενης από την κυβέρνηση, έγκρισης της «Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων».
Το θέμα ήταν η έκφραση γνώμης για την προοπτική δημιουργίας Παράκτιου Αιολικού Πάρκου στην θαλάσσια περιοχή του Αφορεσμένου και μάλιστα σε απόσταση 1650 μ. από την ακτογραμμή μέχρι τα 6 ν. μίλια που ορίζονται τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο.
Καθολικό και απόλυτο «όχι» εξέφρασε το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου με πρόταση του προέδρου του Γιώργου Λουκάκη. Το θέμα εισήχθη προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, με τη συμφωνία όλων των παρόντων μελών, λόγω της σοβαρότητάς του, όπως τόνισαν.
Η δέσμευση μιας τέτοιας ευρείας θαλάσσιας περιοχής για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην επιφάνεια της θάλασσας μαζί με την προβλεπόμενη αναγκαία υποδομή που θα κατασκευαστεί για την υποστήριξη, συντήρηση και δικτύωση των γιγάντιων ανεμογεννητριών με άνοιγμα φτερωτής τα 236 μ. θα είναι καταστροφική για την περιοχή του Κόλπου Μεραμβέλου, τόνισε το Δ.Σ.
Όπως είπε ο κ. Λουκάκης οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για τον τουρισμό της περιοχής με τα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, επηρεάζει το μνημείο της Σπιναλόγκας που θα γειτνιάζει με το παράκτιο αιολικό πάρκο, ενώ ανυπολόγιστες θα είναι οι καταστροφές στην ιχθυοπανίδα από την οποία ζουν οι αλιείς της περιοχής, την ναυσιπλοϊα, την αισθητική εικόνα κλπ.
Την απόφαση αυτή το Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ. θα καταθέσει στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και θα την στείλει στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ