Η ανασκαφή σε ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Ιεράπετρας θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ιεράπετρας το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για το αρχαίο θέατρο Ιεράπετρας, για το οποίο υπογράφηκε πρόσφατα προγραμματική σύμβαση χρηματοδότησης του έργου και όταν ολοκληρωθεί θα αναδείξει ένα από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά θέατρα και θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Το θέατρο βρίσκεται σε ανασκαφικό στάδιο τα τελευταία χρόνια και δεν είναι ορατή η εικόνα του, παρά μόνο μερικά σημεία που έχουν προκύψει από τις μέχρι τώρα ανασκαφικές προσπάθειες. Σύμφωνα με τις περιγραφές περιηγητών του 19ου αι. διέθετε κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα. Υπάρχει δημοσιευμένο σχέδιο του θεάτρου που έγινε από τον περιηγητή Οnorio Belli το 1586.
Το θέατρο τοποθετείται στη θέση «Βιγλιά» σε ακίνητο που βρίσκεται επί της δημοτικής οδού Ιεράπετρας- Βιάννου, όπου έχουν εντοπιστεί αρχιτεκτονικά μέλη και αγάλματα. Ο Onorio Belli αναφέρει ότι το θέατρο ήταν σκαμμένο σε ύψωμα, πως η σκηνή του ήταν πλούσια διακοσμημένη με κίονες, θριγκούς και άλλα διακοσμητικά στοιχεία, ενώ εκθειάζει τα θαυμάσιας κατασκευής κιονόκρανα, σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που υπογράφει η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Άγγλος ναύαρχος Spratt στα μέσα του 19ου αι. εντόπισε το θέατρο, που ήταν πια ελάχιστα ορατό και μέτρησε τη διάμετρό του 154 πόδια (47μ. περίπου). Σε προπολεμικές φωτογραφίες του ακινήτου είναι ορατά ερείπια ύψους 6-7 μ.
Μικρής κλίμακας σωστική έρευνα έγινε το 1980 από την ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τον Κωστή Δαβάρα και εντοπίστηκαν ίχνη ρωμαϊκών κτισμάτων, τρία αγάλματα και μια επιγραφή.
Η γεωφυσική διασκόπηση που έγινε το 2010 έδωσε ενδείξεις για την ύπαρξη θεάτρου ελλειπτικού σχήματος, αρχιτεκτονικών δομών και δρόμων. Στο πλαίσιο των έργων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, θα πρέπει να σημειωθεί πως έχει ολοκληρωθεί η γεωφυσική έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης, ενώ η νέα ανασκαφή του μνημείου έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Ιεράπετρας και συνεργασία της Περιφέρειας το 2013 όταν και πραγματοποιήθηκε και καθαρισμός του μνημείου από εθελοντές σε μια προσπάθεια ν’ αναδειχθεί η σημασία του.
Το έργο αυτό μπαίνει και πάλι σε τροχιά συνέχισης με τη νέα προγραμματική σύμβαση ύψους 70.000 ευρώ από την οποία η Περιφέρεια θα χορηγήσει τις 50.000 ευρώ και ο Δήμος Ιεράπετρας τις 20.000 ευρώ.
«Μετά την υπογραφή της σύμβασης από τον Δήμο Ιεράπετρας και την Περιφέρεια Κρήτης, ξεκινά πλέον η Αρχαιολογική Υπηρεσία Λασιθίου τη διαδικασία για την πρόσληψη προσωπικού με στόχο να ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες. Είναι ένα σημαντικό έργο για την περιοχή, το οποίο θέλουμε να τελειώσει η ανασκαφή του και προσδοκούμε να γίνει η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Ιεράπετρας που είναι σημαντικός χώρος, δεδομένου ότι η Ιεράπετρα αποτελεί ένα Δήμο γεμάτο με αρχαιολογικά ευρήματα. Το συγκεκριμένο έργο είναι σημαντικό και κεντρικό σημείο αναφοράς της περιοχής», δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη που υπάρχει και την επανέναρξη των ανασκαφών που σηματοδοτούν ένα σημαντικό περαιτέρω βήμα για να έρθει στο φως το σημαντικό θέατρο των ρωμαϊκών χρόνων.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ