Το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων, οι απαιτήσεις των δανειστών, οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης, οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις, καθώς και οι υψηλοί δείκτες ανεργίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Μιλώντας για τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το Ασφαλιστικό, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «ο αρχικός μας σχεδιασμός δεν ευοδώθηκε από τις εξελίξεις. Είχαμε την αισιοδοξία να πιστεύουμε ότι η Δημοκρατία στην Ευρώπη θα λειτουργούσε όπως λειτούργησε στην Ελλάδα και ότι θα μας επέτρεπαν να έχουμε μια εναλλακτική πολιτική, διαφορετική από τις πολιτικές λιτότητας που επικρατούν». Ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως με τις προτάσεις για επαναφορά του κατώτατου μισθού και της 13ης σύνταξης, «αποσκοπούσαμε να δώσουμε ένα σοκ ζήτησης στην ελληνική κοινωνία, ακριβώς γιατί περνούσε πέντε χρόνια μιζέριας και λιτότητας».
Για τις κατηγορίες ότι το Ασφαλιστικό σύστημα ήταν βιώσιμο και ότι πλέον έχει φτάσει σε αυτή την κατάσταση με την ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τόνισε: «Τα ελλείμματα μεγάλωσαν από το 2010 έως το 201,5 που ήρθαμε εμείς στην εξουσία, κατά το ένα τρίτο». Μάλιστα ανέφερε ότι το Ασφαλιστικό που κληρονόμησε η κυβέρνηση είναι ένα στρεβλό σύστημα.
«Η διαφορά μας με τη διαπραγμάτευση των προηγούμενων είναι πως το Ασφαλιστικό αυτό είναι δικός μας νόμος. Δεν μας ήρθε μεταφρασμένος από έξω», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και σημείωσε πως η κυβέρνηση έκανε τον Ιούλιο έναν αναγκαστικό συμβιβασμό. «Με το καινούργιο νομοσχέδιο, προσπαθούμε να σεβαστούμε την υπογραφή μας και τους οικονομικούς στόχους που έχει το μνημόνιο, δηλαδή το 1% συγκράτηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, να μοιράσουμε όμως την μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα με δικαιότερο τρόπο».
Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης υπακούει στις αρχές της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και σημείωσε ότι οι δανειστές γνωρίζουν ότι το παλιό Ασφαλιστικό ήταν κατ’ εικόνα και ομοίωση του πελατειακού συστήματος. «Συναντιόμαστε με την λογική τους γιατί προχωρούμε στον εξορθολογισμό. Ωστόσο, μιλάμε για εξορθολογισμό και παράλληλα κοινωνική δικαιοσύνη».
Για τις πληροφορίες που υπάρχουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει σκοπό να ζητήσει «αίμα» και συγκεκριμένα περικοπή των κύριων συντάξεων μεσοσταθμικά κατά 15%, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως «το ΔΝΤ έχει μια διαφορετική λογική, έναν ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Προς το παρόν δεν έχω από πρώτο χέρι κάτι από το Ταμείο», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τους θεσμούς. «Πάντως, δεν έχω αυταπάτες, η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή ούτως ή άλλως», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.
Σε ερώτηση για τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι είναι η μείωση των κύριων συντάξεων, ανεξαρτήτως ύψους, καθώς και ο αναδιανεμητικός κοινωνικός χαρακτήρας του συστήματος. «Θέλουμε κοινωνική ασφάλιση με αναδιανεμητικό χαρακτήρα» είπε και παραδέχθηκε ότι η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης είναι ασθενής. «Εμείς ξεκινάμε με αίτημα να μην μειωθούν ούτε οι επικουρικές. Από εκεί και πέρα, αναγνωρίζουμε και το γεγονός ότι θα πρέπει να συγκρατήσουμε την συνταξιοδοτική δαπάνη».
«Όσο το Ασφαλιστικό δημιουργεί ελλείμματα, τα ελλείμματα λειτουργούν ως βαρίδι στην πραγματική οικονομία και δεν την αφήνουν να ανακάμψει. Συγκρατώντας τα ελλείμματα, δίνουμε την ευκαιρία στην ανάπτυξη να έρθει, να περιορίσει την ανεργία και έτσι να εξαλείψει έναν από τους λόγους που πράγματι κάνουν μη βιώσιμο το Ασφαλιστικό σύστημα», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.
«Ένας δικηγόρος που έχει 10.000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο, δίνει περίπου 5.000 ευρώ τον χρόνο ασφάλιση. Την ίδια στιγμή, ένας που βγάζει 100.000 ευρώ, δίνει το ίδιο ποσό. Ο ένας πληρώνει 50% του εισοδήματός του, ο άλλος 5%», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε: «Αυτό που γινόταν μέχρι τώρα ήταν βαθύτατα άδικο. Όπως δεν γίνεται εάν είσαι έμπορος, είτε έχεις περίπτερο είτε σούπερ μάρκετ, να πληρώνεις τα ίδια ασφάλιστρα, έτσι δεν γίνεται και εάν είσαι ο ιδιοκτήτης της δικηγορικής εταιρείας να πληρώνεις τα ίδια με το μπλοκάκι που δουλεύει για εσένα».
Μιλώντας για την «μαύρη τρύπα» των ταμείων, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε: «Τα ελλείμματα που έχουμε στο Ασφαλιστικό σύστημα είναι μεγαλύτερα από το 1% της συγκράτησης δαπάνης που αναλάβαμε από το μνημόνιο. Αυτό το 1% σημαίνει 1,7 δισ. ευρώ και το ταμειακό έλλειμμα των ταμείων πρέπει να είναι μεταξύ 3 και 4 δισ. ευρώ. Δεν μπορούμε να μηδενίσουμε αυτό το έλλειμμα, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι οι συντάξεις θα έπρεπε να πάνε στα 300 ευρώ. Δεν υπάρχει άλλη λύση, αυτά τα κενά θα τα καλύψει ο προϋπολογισμός».
Για το θέμα των αγροτών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε: «Ακούω με έκπληξη να ζητούν οι αγρότες να καταργηθεί το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο. Έχετε δει να έχουμε καταθέσει εμείς φορολογικό νομοσχέδιο; Η πολιτική μου αίσθηση είναι ότι με τα ανώτερα μεσαία στρώματα, ανθρώπους που έβγαζαν από 60.000 ευρώ και πάνω, υπάρχει όντως ένα θέμα, θίγονται τα συμφέροντά τους. Θα πληρώσουν παραπάνω από όσα πλήρωναν. Οι αγρότες είναι στον δρόμο γιατί μετά από μια πενταετία μαυρίλας, φοβούνται ότι θα τους έρθουν κι άλλα».
Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η επιβάρυνση του αγρότη που είναι σήμερα στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, που είναι η μεγάλη πλειονότητα, θα είναι το 2017 λιγότερο από μισό ευρώ τη μέρα. «Ειδικά για τους αγρότες, δεν εφαρμόζουμε τους ίδιους φορολογικούς κανόνες που εφαρμόζουμε στους υπόλοιπους Έλληνες. Για τον ελεύθερο επαγγελματία και τον έμπορο λέμε ότι θεωρούμε ότι πρέπει να βγάζουν τουλάχιστον όσο ο ανειδίκευτος εργάτης, την χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση, δηλαδή 580 ευρώ τον μήνα. Για τους αγρότες, λέμε ότι θα θεωρήσουμε ότι βγάζουν το 80% από αυτά που βγάζει ο ανειδίκευτος, 468 ευρώ. Εκεί θα υπολογίσουμε την υποχρέωσή τους, όχι στο 20% που θα πληρώσουν όλοι οι υπόλοιποι, αλλά στο 14%», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
«Είμαι στρατιώτης στην πολιτική της κυβέρνησης»
Σε ερώτηση για το εάν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε: «Εφαρμόζω την πολιτική της κυβέρνησης. Αυτό είναι δέσμευση του πρωθυπουργού και εγώ αυτή την δέσμευση θα την υπηρετήσω μέχρι τέλους». Μάλιστα, τόνισε πως «δεν είμαι δεμένος στην καρέκλα μου. Θα ήταν πολύ πιο άνετο να παραμείνω στη θέση του ευρωβουλευτή. Ωστόσο, ήρθα για να δώσω μάχες». «Αισθάνομαι ότι είμαι στρατιώτης στην πολιτική της κυβέρνησης».
www.real.gr