Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, τη στιγμή μάλιστα που παρά την αυτοσυγκράτηση στο επίπεδο των δημόσιων δηλώσεων στο παρασκήνιο η ενημέρωση που είχε το real.gr είναι πως η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, μετά την παρουσίαση των θέσεων της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της Πορτογαλίας από τους Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί, σε συνέχεια του έκτακτου κολεγίου των επιτρόπων, το real.gr ενημερώθηκε από κοινοτικό αξιωματούχο την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος, που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, αφού το θέμα του κολεγίου δεν ήταν η Ελλάδα, ήρθε αυτοβούλως μόλις έκλεισαν τα φώτα και οι κάμερες και είπε: “είναι πάρα πολύ νωρίς, είναι πάρα πολύ νωρίς για να σας πω πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση, είναι πάρα πολύ νωρίς για να σας πω το οτιδήποτε, έγινε μια πρώτη συζήτηση για τα θέματα της ατζέντας, απλά ξέρουμε ποια είναι τα θέματα”.
Δεύτερος κοινοτικός αξιωματούχος με τον οποίο επικοινώνησε το real.gr εξηγεί ότι ΕΚΤ και ESM, δυσανασχετούν φανερά με τις επιλογές της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, “τα νούμερα δεν βγαίνουν και η προσέγγιση δεν δουλεύει”.
Στον αξιωματούχο μεταφέρθηκε η φράση του υπουργού οικονομικών περί συμφωνίας “στη βασική αρχιτεκτονική και τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού”. Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι “αυτό σημαίνει συμφωνία στο ότι τα 16 ταμεία θα γίνουν 1, τίποτε άλλο, τα νούμερα δεν βγαίνουν”.
Παρομοίως η φράση “η τρόικα περιμένει στοιχεία”, πρέπει να μεταφράζεται “η τρόικα περιμένει διορθώσεις σε βασικές παραδοχές της κυβέρνησης”.
Τη στιγμή μάλιστα που τόσο η ΕΚΤ όσο και ο ESM εξηγούν πως η αύξηση των εσόδων δεν περπατάει και έχει έρθει ο καιρός να κοπούν δαπάνες.
“Όταν η δημοσιονομική προσαρμογή γίνεται μέσω αύξησης της φορολογίας, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ επανέρχεται στα επίπεδα που ήταν πριν από το σοκ μόνο μακροπρόθεσμα, αποτυγχάνοντας έτσι να επιφέρει μία βελτίωση στο λόγο του χρέους, προκαλώντας αυτό που αποκαλούμε αυτοαναιρούμενη δημοσιονομική προσαρμογή”, αναφέρει χθεσινή έκθεση της ΕΚΤ.
Παρομοίως και ο Κλάους Ρέγκλιγκ, μιλώντας σε τραπεζίτες, επενδυτές και οικονομολόγους στις Βρυξέλλες, σε εκδήλωση της Εθνικής Τραπέζης του Βελγίου και του Belgian Financial Forum εξήγησε ότι η προσαρμογή στην περίπτωση της μείωσης δαπανών είναι πιο επώδυνη για λίγους και για μικρό διάστημα, ενώ της αύξησης των φόρων είναι αναποτελεσματική, μακροσκελής και επώδυνη για πολλούς και για μακρά διαστήματα.
Η Ελλάδα είναι ένα κλασικό παράδειγμα χώρας που ενώ πέρασε το 2009 με έλλειμμα 15,7% και όλα τα προηγούμενα χρόνια με ελλείμματα άνω του ορίου του συμφώνου σταθερότητας, δεν σκέφτηκε ούτε μια στιγμή να κόψει τις δαπάνες στο όριο των δυνατοτήτων της, αλλά προτίμησε να δανειστεί ως σήμερα 300 δισ. ευρώ για να κάνει την προσαρμογή στο δημόσιο ανώδυνη. Δυστυχώς αυτό το σύστημα δεν δουλεύει. Και όπως δεν δουλεύει στο έλλειμμα, δεν δουλεύει και στο ασφαλιστικό.
Αν φυσικά ο πρωθυπουργός επιχειρήσει να κάνει το περσινό λάθος και αντί να ξεβολέψει τα εφάπαξ και το δημόσιο προτιμήσει να κάνει συζητήσεις κορυφής με τη Μέρκελ και ποιος ξέρει ποιον άλλο, τότε το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με το περσινό.
Οι δανειστές της χώρας δεν θέλουν εκλογές, αλλά έχουμε ξαναπεί: si vis pacem para bellum.
www.real.gr