Με τη συμβολική του παρουσία αλλά και την παρέμβαση του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος σηματοδότησε την αρνητική στάση της Εκκλησίας στη βούληση της δημοτικής αρχής Ηρακλείου να προχωρήσει στην οριοθέτηση του αποτεφρωτηρίου, κατά τη συζήτηση που γίνεται απόψε στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου.
“Να κρατήσουμε τις παραδόσεις” επανέλαβε με νόημα ο ηγέτης της τοπικής εκκλησίας “και όλα εκείνα που συνδέονται με τα μνημόσυνα και τα Άγια Λείψανα. Να μη γίνουμε σαν την Ασία, να διατηρήσουμε την ταυτότητα μας, εμείς δεν αντιδρούμε στην επιθυμία του καθενός απλώς θέλουμε να εκφράσουμε την άποψη μας σε αυτή τη συζήτηση”.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου από την πλευρά του διευκρίνισε πως η αποτέφρωση δεν λειτουργεί αποτρεπτικά στην τέλεση της παραδοσιακής, εκκλησιαστικά, ταφής, ωστόσο υποστήριξε πως δεν μπορεί παράλληλα να στέκεται εμπόδιο στην επιθυμία του καθενός να διαθέσει όπως εκείνος επιλέξει το σώμα του.
Μάλιστα παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν μια αυξητική τάση σε όλη την Ευρώπη αναφορικά με τις καύσεις, ενώ ανέφερε πως στην Ελλάδα γίνονται κάθε μέρα 3 ταφές νεκρών, οι οικογένειες των οποίων πηγαίνουν γι’αυτό το λόγο στη Βουλγαρία.
Αρνητικοί στην τοποθέτηση τους οι περισσότεροι σύμβουλοι της παράταξης Κουράκη (ο τελευταίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση) καθώς όπως είπαν δεν κατανοούν γιατί τόσο απροετοίμαστα αυτή η κουβέντα και ειδικά τώρα, ενώ θετικά κινήθηκε η τοποθέτηση του Ηλία Λυγερού που ζήτησε τη σύσταση επιτροπής για να μελετήσει το θέμα και να φέρει μια τεκμηριωμένη πρόταση διαχείρισης και λειτουργίας.
Αναφανδόν υπερ της λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου τάχτηκε η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Μιχάλης Κασαπάκης, ενώ κατά τάχθηκε η κ. Μόνα Αμανατίδου.
Όπως αποφασίστηκε, διαπαραταξιακή επιτροπή ξεκινάει διαδικασία διάρκεια 4 μηνών προκειμένου να εξεταστεί το κόστος αλλά και ο τόπος όπου μπορεί να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει το αποτεφρωτήριο.
Υπέρ ψήφισε η “Δύναμη Πολιτών”, οι “Ενεργοί Πολίτες” και η “Λαϊκή Συσπείρωση”, κατά η Μόνα Αμανατίδου και λευκό η παράταξη Κουράκη θεωρώντας ελλιπή το φάκελο της πρότασης.
Πηγή: Cretalive