Να κερδίσουν το «στοίχημα» της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, προκειμένου να σταματήσουν οι «φωνές» αμφισβήτησης της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα προσπαθήσουν τα συναρμόδια υπουργεία μετά την ενεργοποίηση των τεσσάρων από τα πέντε hot spots.
Την ίδια στιγμή θα πρέπει να μετριάσουν τις αντιδράσεις δημάρχων και περιφερειαρχών στην ηπειρωτική Ελλάδα που αντιδρούν στη δημιουργία χώρων μετεγκατάστασης ή στα σχέδια για προσωρινή στέγαση προσφύγων.
Πλέον το βάρος των αρμόδιων υπηρεσιών πέφτει στην επιτήρηση της λειτουργίας των σημείων καταγραφής και προώθησης των προσφύγων και μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να λυθούν οποιαδήποτε τεχνικής φάσης ζητήματα και μέσα στο προσεχές διάστημα να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των hot spots.
Πως λειτουργούν τα hot spots
Βάσει του σχεδίου που καταρτίσθηκε για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών που εισέρχονται στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια Hot spots έχουν ήδη δημιουργηθεί στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο, ενώ μέσα στην εβδομάδα εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και το πέμπτο στην Κω.
Βάσει του σχεδιασμού, που απομένει να διαπιστωθεί και στην πράξη, οι μετανάστες και πρόσφυγες θα παραμένουν στα hot spots για ένα 24ωρο.
Καρέ – καρέ η λειτουργία του hot spot στη Χίο
Οι πρώτοι πρόσφυγες έφθασαν χθες στο κέντρο υποδοχής της Χίου και εφοδιάστηκαν με τα ειδικά βραχιολάκια που θα τους συνοδεύουν στο ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στη Μυτιλήνη θα καταγράφονται και θα παραμένουν εκεί μέχρι 24 ώρες. Στη συνέχεια θα μεταφέρονται με πλοία στην ελληνική ενδοχώρα και στα κέντρα μετεγκατάστασης σε Σχιστό και Διαβατά.
Το κέντρο του Σχιστού έχει ήδη κατασκευαστεί και εκεί θα προωθούνται οι μετανάστες και πρόσφυγες που εισέρχονται σε Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, ενώ στο κέντρο των Διαβατών θα μεταφέρονται όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα από τη Λέσβο.
Αντίθετα, οι οικονομικοί μετανάστες που θα φτάνουν στα νησιά, μετά την καταγραφή τους, δεν θα προωθούνται στην ηπειρωτική χώρα, αλλά θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία και τις χώρες της Αφρικής, όπως η Αίγυπτος το Μαρόκο, απ’ όπου και προέρχονται.
Επίσκεψη στη Χίο για ενημέρωση αναφορικά στη λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων “HELPE Village”, αλλά και για συναντήσεις με τις τοπικές αρχές, πραγματοποίησε χθες κλιμάκιο των Ελληνικών Πετρελαίων, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Γρηγόρη Στεργιούλη.
Το Κέντρο που κατασκευάστηκε με υποδομή και εξοπλισμό που προσέφεραν τα ΕΛΠΕ μπορεί να στεγάσει περισσότερους από 1.100 πρόσφυγες σε συνολικά 75 οικίσκους, που μετασκευάστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νησί, σε έκταση του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ, στο χωριό Χαλκειός.
Συνεχίζουν να αντιδρούν οι ΟΤΑ
Στο μεταξύ, δήμοι και περιφέρειες σε Αττική, Μακεδονία και Θράκη συνεχίζουν να αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας προσφύγων, προσθέτοντας ένα επιπλέον «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
«Δεν θα ανεχθούμε άλλες μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι δήμαρχοι θύματα της αλόγιστης πολιτικής της» προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης.
Τα παραπάνω ελέγχθησαν κατά τη συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, για την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Δέλτα, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να ιδρύσει κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ καταδίκασε την επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος Δέλτα το Σάββατο και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του. Στη σχετική συζήτηση ήταν επίσης παρόντες, ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Φωτόπουλος και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κυρίζογλου.
Ανησυχία και στον Έβρο
Την ίδια ώρα στην περιοχή της Θράκης επικρατεί έντονος αναβρασμός από τις πληροφορίες που υπάρχουν για το ενδεχόμενο στέγασης περίπου 6.000 προσφύγων.
«Οχι» από την Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας-Θράκης στην εγκατάσταση μεταναστών στην περιοχή
Υπαρκτό θεωρεί ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης τον κίνδυνο «εγκλωβισμού» εκατομμυρίων προσφύγων στην Ελλάδα και τελικά σημαντικού αριθμού και στον Έβρο, σε περίπτωση αποκλεισμού των συνόρων με τη FYROM και τη Βουλγαρία, αλλά και με τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από τα ΝΑΤΟϊκά πλοία.
«Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σημαίνει αυτός ο κλοιός. Δημιουργεί την αίσθηση και τη λογική ότι όταν εγκλωβιστούν αυτοί οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα θα εγκλωβιστούν και στον Έβρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βολές από τον δήμαρχο Αλεξ/πολης για την ενδεχόμενη εγκατάσταση μεταναστών στον Έβρο
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Λαμπάκης, με αφορμή τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, σχετικά με την τοποθέτηση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης στο θέμα της εγκατάστασης προσφύγων στον Έβρο, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες εξακολουθούν να αγωνιούν και να ανησυχούν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, η ανησυχία τους εδράζεται στην προσπάθεια εγκατάστασης, με σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία, τουλάχιστον 6.000 από τους 86.000 πρόσφυγες στον Έβρο, όπως επίσης και στη δημιουργία προϋποθέσεων επέκτασης για τρία ακόμη χρόνια της συμφωνίας διατήρησης των κέντρων υποδοχής, δύο εκ των οποίων είναι στη Θράκη (Ξάνθη και Ορεστιάδα).
www.real.gr