Ξεπερνά το 90% το ποσοστό των γονιών σε τοπικό επίπεδο, που ανταποκρίνονται άμεσα στις προτροπές των παιδιάτρων και εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Τη διαβεβαίωση αυτή δίνει η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Αργυρή Μανιουδάκη – Νικολαράκη, εξηγώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ την σημασία των εμβολιασμών για τα παιδιά και επισημαίνοντας το θετικό δεδομένο πως δεν υπάρχει αντιεμβολιαστικό κίνημα στο Νομό Λασιθίου.
Το θέμα απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες γιατρούς, γονείς και ειδικούς, δεδομένου ότι παρουσιάζονται φαινόμενα σε μεγάλες ή και μικρές πόλεις της χώρας όπου αναπτύσσεται ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα, προκαλώντας πραγματικό πρόβλημα και κίνδυνους στα παιδιά αλλά και στις τοπικές κοινότητες.
Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
Είναι προφανές, πως σε θεσμικό και θεωρητικό επίπεδο αυτά ακριβώς ισχύουν, αλλά στην ελληνική πραγματικότητα υπάρχει σημαντική απόσταση ανάμεσα στις προβλέψεις του νόμου και στην τελική εφαρμογή του.
«Είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, περιλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα αλλά δεν μπορεί κανείς να πει “μην το γράψεις το παιδί σου”. Όλα τα παιδιά γράφονται στο σχολείο. Το επιτρέπει η νομοθεσία, συνεπώς δεν σημαίνει κάτι ουσιαστικό αυτό», επισημαίνει η κα Μανιουδάκη.
Εκείνο πάντως το δεδομένο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι η παρατήρηση που κάνει η έμπειρη παιδίατρος πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τα εμβόλια. «Οι αντενδείξεις εμβολιασμών είναι ελάχιστες. Τις ξέρει ο παιδίατρος και τα παιδιά που έχουν αντένδειξη, εννοείται πως δεν κάνουν εμβόλια», τονίζει χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά τις παρενέργειες, θέμα για το οποίο έχει αναπτυχθεί μεγάλη παραφιλολογία σε κοινωνικό επίπεδο, η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝΑΝ δηλώνει ξεκάθαρα πως «οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και όλες αντιμετωπίσιμες. Το περισσότερο είναι ένας πυρετός. Ενώ οι αρρώστιες για τις οποίες γίνονται τα εμβόλια είναι σοβαρές. Προκαλούν μέχρι και το θάνατο», τονίζει η κα Μανιουδάκη.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ιλαράς που φτάνει σε αυτά τα επίπεδα. Συνεπώς τα εμβόλια είναι ασφαλή και ο γονιός πρέπει να αφήνει την υγεία των γονιών στους ειδικούς και όχι να αποφασίσει αν χρειάζεται το παιδί εμβόλιο. Κατανοούμε πως για το πολυτιμότερο μέλος της οικογένειας, δεν μπορούμε να λαμβάνουμε λανθασμένες αποφάσεις.
Η Παιδίατρος επισημαίνει πως «όλοι πρέπει να εμβολιαστούν με τα υποχρεωτικά εμβόλια. Σε τοπικό επίπεδο το κλίμα είναι καλό και το ποσοστό είναι πολύ υψηλό».
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ