Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ που συμμετέχουν στο δημοσιονομικό κλιμάκιο που ήρθε χθες στην Αθήνα και ξεκινά σήμερα τις συζητήσεις, εκτιμούν ότι για την περίοδο μέχρι και το τέλος του 2018 η Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει μέτρα ύψους από 7,2 δισ. έως και 9 δισ. ευρώ. Η Ε.Ε. , πιο συντηρητική, εκτιμά το κενό που θα πρέπει να καλυφθεί κοντά στα 5,5 δισ. ευρώ .
Και οι δύο βασικοί δανειστές μας υπολογίζουν μέσα σε αυτά τα ποσά και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από μέτρα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό τα οποία έχουν μεν προβλεφθεί αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη . Μέχρι να οριστικοποιηθούν, να εφαρμοστούν και να αποδώσουν το αναμενόμενο δεν προσμετρώνται .
Σε μια δεύτερη εκτίμηση που περιλαμβάνει το αποτέλεσμα από τις προτάσεις για αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό που έχουν παρουσιάσει τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, το ΔΝΤ βλέπει κενό μόνο για το 2016 ύψους 1,8 δισ. ευρώ και η Ε.Ε. 900 εκ. ευρώ λόγω καθυστέρησης στην υιοθέτηση από την ελληνική πλευρά μέτρων που αφορούν τις δαπάνες ή υπερεκτίμηση ποσών από έσοδα όπως για παράδειγμα αυτά από τον ΦΠΑ. Αν τα κενά αυτά δεν κλείσουν θα ανοίξει η συζήτηση για νέα μέτρα.
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο διάλογο θεωρώντας πως όχι μόνο δεν υπάρχει κενό για το 2016, αλλά με τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί αυτό κλείνει όχι μόνο για φέτος αλλά και μέχρι το 2018, χωρίς να νέες παρεμβάσεις.
Σε υπεράσπιση των θέσεων της η κυβέρνηση, έχει την καλύτερη του αναμενομένου πορεία των εσόδων για το 2015, που έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ (περίπου 350 εκ. ευρώ) έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ ( 430 εκ ευρώ ) που περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό. Συνεπώς έχει μια υπερκάλυψη του στόχου κατά περίπου 800 εκ. ευρώ γεγονός που κλείνει αυτόματα όποια συζήτηση για δημοσιονομικό κενό για φέτος μετά την οριστικοποίηση των μέτρων με τους δανειστές .
Επιπλέον, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι όλες οι προβλέψεις που έγιναν και περιελήφθησαν στον προϋπολογισμό σχετικά με τα μέτρα για τα έσοδα είναι εξαιρετικά συντηρητικές για να μπορέσει κανείς να τις αμφισβητήσει και μάλλον θα υπερβούν αντί να υπολείπονται των στόχων .
Βάζουν στο παιχνίδι και το προσφυγικό
Στο μεταξύ (παρότι κανείς στις Βρυξέλλες δεν το θέλει) η Αθήνα θέλει να συνδέσει το πρόγραμμα διάσωσης με το κόστος που θα έχει στην Ελλάδα η διαχείριση του προσφυγικού .
Τα στελέχη του υπουργείου οικονομικών, που θα συζητήσουν σήμερα με το τεχνικό κλιμάκιο που είναι αρμόδιο για τα δημοσιονομικά, είναι αποφασισμένα να θέσουν το θέμα τονίζοντας ότι οι προσφυγικές ροές κορυφώθηκαν μέσα στο περασμένο καλοκαίρι και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από την αρχή του χρόνου.Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΤτΕ το κόστος των προσφυγικών ροών υπολογίζεται περίπου στα 600 εκ. ευρώ χωρίς όμως το ποσό αυτό να έχει υπολογιστεί με το ενδεχόμενο κλεισίματος των βορείων συνόρων και την παραμονή μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Ελλάδα.
Η ελληνική άποψη είναι ότι το επιπλέον αυτό κόστος, αφού τείνει να έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, θα πρέπει να συνυπολογιστεί πριν οριστικοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος.
Πηγή: enikonomia.gr