Σοβαρό θέμα των ημερών είναι οι φόλες που κάποιοι ασυνείδητοι βάζουν για να σκοτώσουν ζώα, συνήθως σκυλιά, που για διάφορους λόγους τους «ενοχλούν». Προ ημερών γράψαμε ότι ο Σπύρος Νυστικάκης με το εκπαιδευμένο σκυλί Ντάικα βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση, όπου τους καλέσουν, για να ψάξουν για δηλητηριασμένα δολώματα.
Σύμφωνα με το LIFE Against Poison Crete («Καινοτομίες Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα»), η περιοχή μας αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Στις 2 Νοεμβρίου γράφτηκε: «Στα Λακώνια, απ’ ότι φαίνεται, δεν θα βαρεθούν ποτέ να βάζουν φόλες! Κατέχουν το ρεκόρ μέχρι στιγμής» και την 1η Νοεμβρίου: «Στην Ιεράπετρα 2 δηλητηριασμένες γάτες και ένα δηλητηριασμένο δόλωμα».
Όταν έρχεται στην περιοχή μας το εκπαιδευμένο σκυλί Ντάικα, τον Γιώργο Νυστικάκη συνοδεύει και ο θηροφύλακας του Κυνηγετικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Γιώργος Σκύβαλος. Στην ερώτησή μας για τα φετινά περιστατικά με φόλες θεωρεί ότι αυτά είναι πιο λίγα σε σχέση με πέρυσι και παρακαλεί όποιον πολίτη αντιληφθεί οτιδήποτε ύποπτο να ενημερώνει άμεσα.
«Δεν τα κατάφερα»
Επίσης λάβαμε την παρακάτω επιστολή: «Αγαπητή “Ανατολή”, όχι μόνο στα Λακώνια αλλά και μέσα στην πόλη μας οι φόλες. Πριν 3 εβδομάδες, το βράδυ τις Πέμπτης 1η Νοεμβρίου, έριξαν στον σκύλο μου ποντικοφάρμακο. Προσπάθησα και έκανα τα πάντα για να βοηθήσω τον αγαπημένο και πιστό σε εμένα και στην οικογένεια μου Αχιλλέα, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Άντεξε μόλις τρεις βδομάδες με εντατικές θεραπείες και αγωγές. Δυστυχώς ο σκύλος μου απεβίωσε το πρωί του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου στα χέρια μου. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πήγε από γερατειά καθώς τα ζωτικά του όργανα άρχισαν να τον προδίδουν καθώς και η καρδιά του».
«Υπάρχουν πρώτες βοήθειες»
Το πρόβλημα με τις φόλες το συζητήσαμε με την κτηνίατρο κ. Καλλιόπη Παντούλη.
– Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις φόλες στην περιοχή μας;
– Οι φόλες έρχονται κατά κύματα. Συνήθως είναι σε έξαρση στην αρχή της τουριστικής περιόδου και κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.
– Εάν έρθει στο ιατρείο σας δηλητηριασμένο σκυλί πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να σωθεί;
– Η επίδραση του δηλητηρίου είναι πολύ γρήγορη στο ζώο. Επομένως, με την άμεση μεταφορά του σε κτηνιατρείο, αν χτυπά ακόμα η καρδιά του, έχουμε εξαιρετικά καλές πιθανότητες να πάει καλά… να βγει περπατώντας.
– Σε σχέση με πέρυσι τα περιστατικά είναι περισσότερα ή λιγότερα φέτος;
– Φέτος, σε σχέση με περασμένα χρόνια, θεωρώ ότι έχουμε μικρότερο αριθμό περιστατικών… αν και για τον αριθμό δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι καθώς υπάρχουν και περιστατικά που δεν γνωρίζουμε και αφορούν αδέσποτα σκυλιά ή άλλα ζώα.
– Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνουν άμεσα οι ιδιοκτήτες σκυλιών για να βοηθήσουν όταν το ζώο καταναλώσει δηλητηριασμένο δόλωμα;
– Υπάρχει ένα κουτί πρώτων βοηθειών για αυτές τις περιπτώσεις το οποίο περιλαμβάνει και μία ένεση με την οποία θα προκαλέσουμε εμετό ώστε το σκυλί να βγάλει το δηλητηριασμένο δόλωμα. Η ένεση θα πρέπει να γίνει άμεσα, ακόμα και με υποψία, για να προλάβουμε. Επομένως καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας αυτές τις πρώτες βοήθειες γιατί με τη χρήση τους πολλά σκυλάκια έχουν γλυτώσει από την κατανάλωση δηλητηριασμένων δολωμάτων.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ