Το ΔΝΤ δίνει πλέον τον ρυθμό της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα με τους εκπροσώπους των υπολοίπων δανειστών ( ΕΕ, ΕΚΤ και ΕΜΣ) να συμφωνούν χωρίς να μπορούν να διαφοροποιηθούν.
Το παραδέχθηκε εμμέσως χθες ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκδήλωση του BBC που συμμετείχε με θέμα τις σχέσεις Ελλάδας και Ευρώπης. «Το ΔΝΤ», είπε, «μας πιέζει και μας ζητά πολύ περισσότερα μέτρα από αυτά που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο του καλοκαιριού».
Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας ολοκληρώσει τα δύο πρώτα πακέτα προαπαιτούμενων του μνημονίου στο τέλος του 2015 έκανε μια προσπάθεια να απαγκιστρωθεί από την αυστηρή εποπτεία του ταμείου. Ζήτησε επίσημα και πέτυχε την Διακοπή του προγράμματος του 2012. Θεωρώντας ότι υπάρχει το απαραίτητο πολιτικό κλίμα έκανε την πρόταση , το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης να γίνει αμιγώς «ευρωπαϊκό».
Λίγες μέρες νωρίτερα όμως είδαμε τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ταμείου κ. Πολ Τόμσεν να θέτει όρους και στους ευρωπαίους. Ούτε λίγο ούτε πολύ απευθυνόμενος στους ευρωπαίους δανειστές είπε ότι αν αποφασίσουν να έχουν από την Ελλάδα ένα μικρό πακέτο μεταρρυθμίσεων τότε θα πρέπει να είναι έτοιμοι να προχωρήσετε σε μια γενναία απομείωση του χρέους. Διαφορετικά – εννοούσε – το χρέος δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο και το Ταμείου δεν θα μπορέσει να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα.
Με δεδομένο όμως ότι κανείς από τους ευρωπαίους εταίρους δεν μπορεί να επωμιστεί το πολιτικό κόστος να εισηγηθεί μεγάλη απομείωση ή ίσως και κούρεμα του ελληνικού χρέους, όλοι σιωπούν αφήνοντας το ΔΝΤ να έχει τον πρώτο λόγο στις επαφές με την Αθήνα.
Η αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα επέβαλε η Γερμανία λόγω της τεχνογνωσίας του. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και οι φιλικές βόρειες χώρες είναι αυτές που επέμειναν στην παραμονή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα αφού το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας παρά τα μεγάλα λόγια δεν μπορεί να αποδεχθεί ένα γενναίο κούρεμα για το ελληνικό χρέος.
Τι ζητά το ΔΝΤ
Μοιραία λοιπόν οι απαιτήσεις των δανειστών από το μνημόνιο ταυτίζονται ή πρόκειται σύντομα να ταυτιστούν με αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο πλέον διαπραγματεύεται για το δικό του τρίτο πρόγραμμα διάσωσης προς την Ελλάδα.
Το πρώτο που ζητά το ταμείο είναι να διασφαλίσει περισσότερα μέτρα ώστε να είναι εξασφαλισμένοι οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος. Με αυτό το σκεπτικό βλέπει ακόμη κενό 1,8 δισ ευρώ για το 2016, αν δεν υπάρξουν από τώρα περικοπές στις συντάξεις στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού και δεν υπάρξουν διασφαλίσεις με μέτρα όπως η περικοπή και των ειδικών μισθολογίων του δημοσίου και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, όπως προβλέπεται άλλωστε από το μνημόνιο.
Για την περίοδο 2017 -2018 βλέπει την ανάγκη νέων μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ για να διασφαλιστούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Σήμερα καταφθάνουν όλα τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα αρχίσουν να τρέχουν εκτός από το δημοσιονομικό τις λεπτομέρειες του φορολογικού του ασφαλιστικού των κόκκινων δανείων και του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Πηγή: enikonomia.gr