Τον Ιούλιο του 2016 η ΑΝΑΤΟΛΗ με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της ανακοίνωνε ότι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης η μεγάλη επένδυση της Mirum Hellas στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.
Τα έργα στο Τσιφλίκι Ελούντας, το πρώτο τμήμα της μεγάλης επένδυσης, είχαν σε μεγάλο βαθμό προχωρήσει και το κλίμα ευφορίας για την μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στο νησί, δημιουργούσε την βεβαιότητα πως η έναρξη υλοποίησης του μεγάλου τμήματος των υποδομών στα «Πλευρά» κάτω από τον οικισμό των Λενικών θα γίνει το 2019, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Ήταν τότε που η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) ανακοίνωνε για πρώτη φορά την ένταξη της επένδυσης στο νόμο των «γρήγορων επενδύσεων» (Fast Track).
Αλλά επειδή στην Ελλάδα μία έγκριση δεν είναι αρκετή, ήρθε και το καλοκαίρι του 2017, όπου πάλι «η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε ομόφωνα κατόπιν αξιολόγησης και εισηγήσεως από την Enterprise Greece, την ένταξη στη διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων της άμεσης ξένης επένδυσης ύψους 408 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα του τουρισμού».
Ακολούθησαν οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις από το βήμα του συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Κρήτης αλλά και οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου από τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος είπε πως η επένδυση θα γίνει αρχικά σε έκταση 682 στρεμμάτων με δομημένες επιφάνειες 85 στρεμμάτων, με προϋπολογισμό 322 εκατ. ευρώ και με τη δημιουργία 360 νέων θέσεων εργασίας.
Η συγκεκριμένη επένδυση που περιέγραψε περιλαμβάνει: 343 κατοικίες, το Ξενοδοχείο Hera Village πέντε αστέρων, το Ξενοδοχείο Eze Hotel πέντε αστέρων, μαρίνα 200 σκαφών και 34 καταστήματα.
Παράλληλα, θα πρέπει να επισημανθεί πως με βάση απόφαση που είχε ληφθεί στις 4 Αυγούστου 2017 εγκρίθηκε και το αίτημα του επενδυτή για επέκταση της έκτασης κατά 115 στρέμματα, ενώ όσον αφορά πρόσθετο αίτημά του για «επαναφορά της αρχικής μη εγκριθείσας πρότασης για ταχεία αδειοδότηση και στις υπόλοιπες χωρικές ενότητες και παραχώρηση αιγιαλού παραλίας», ο υπουργός είχε πει πως «επρόκειτο ν’ ακολουθηθούν οι κανονικές διαδικασίες», επισήμανση που στην Ελλάδα ταυτίζεται με τις πατροπαράδοτες καλένδες.
Τώρα, μετά από αρκετό καιρό γραφειοκρατικής προετοιμασίας, η επένδυση φτάνει πλέον να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης στην επόμενή του συνεδρίαση που θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου. Είναι προφανές πως το έργο στα «Πλευρά» θα είναι δύσκολο να έχει εγκατεστημένο εργοτάξιο εντός του νέου έτους, αλλά ο στόχος του 2020, μοιάζει ρεαλιστικός για την ιδιοκτήτρια εταιρεία, που δεν σταματά να κινείται και για τα υπόλοιπα τμήματα των επενδύσεων.
Οι υποδομές στο «Τσιφλίκι»
Στο πρώτο τμήμα, της συνολικής επένδυσης με την επωνυμία «Τσιφλίκι», είναι γνωστό πως έχουν ήδη κατασκευαστεί 17 πολυτελείς τουριστικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, μέσης επιφάνειας 500 τ.μ. καθεμία, κι άλλες κτιριακές υποδομές εξυπηρέτησης του κοινού ενώ έχουν γίνει και αναπλάσεις του παραλιακού μετώπου καθώς και των κοινόχρηστων – κοινωφελών χώρων. Πρόκειται για μοναδικές υποδομές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Από τις 17 βίλες πολυτελείας δέκα ακόμα αναζητούν αγοραστή, προσφέροντας ένα ονειρικό τόπο διακοπών στην καρδιά της Μεσογείου.
Αρχικά, οι συγκεκριμένες υποδομές είχαν διαμορφώσει την εντύπωση ακόμα και στην τοπική κοινωνία πως το σύνολο των υποδομών της Mirum θα κινηθούν σε αυτή τη λογική, των πολυτελών κατοικιών υψηλών απαιτήσεων. Ωστόσο, ο σχεδιασμός διαφοροποιείται σημαντικά.
«Ακρωτήρι» ή The Island Concept
To τέταρτο τμήμα της επένδυσης είναι το παλιό ξενοδοχείο «Ακρωτήρι», σχεδιάζεται η πλήρης ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιρίου δομημένης επιφάνειας περίπου 600 τ.μ. με πισίνα, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο θα σχεδιαστούν φυτεύσεις και πλακοστρώσεις. Στην περίπτωση αυτή η εταιρεία επέλεξε μια συνεργασία και το έργο είναι έτοιμο να ξεκινήσει να υλοποιείται.
Ήρθε λοιπόν σε συμφωνία και ήδη ετοιμάζεται η μετατροπή και πλήρης αλλαγή του χώρου από την παλιά υποδομή σε μια μικρή μονάδα πολυτελείας. Ακριβώς, στον τομέα που επενδύει ένας διεθνής κολοσσός όπως είναι η Libra Group που στην Ελλάδα αξιοποιεί ξεχωριστής ποιότητας και αισθητικής μικρές μονάδες που προσφέρουν ποιοτικές διακοπές ή και δημιουργεί άλλες, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την κορυφαία ποιότητα σε υπηρεσίες, προϊόντα και παροχές. Για να το κάνει αυτό στην Ελλάδα, χρησιμοποιεί μία θυγατρική εταιρεία, την Aria Hotels.
Το «The Island Concept» είναι ένα μοναδικό boutique ξενοδοχείο στον Άγιο Νικόλαο, με κεντρική ιδέα τα ελληνικά νησιά και θα ανοίξει τις πόρτες του για πρώτη φορά το 2019.
Χωρισμένο σε τρία επίπεδα, θα περιλαμβάνει σουίτες, ιδιωτικές πισίνες, υπαίθρια jacuzzi, εστιατόριο, bar, κεντρική πισίνα καθώς επίσης και spa center με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Για την Mirum η συνεργασία αυτή ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, για αυτό και ουσιαστικά έδωσε την διαμόρφωση, την αξιοποίηση και το μάνατζμεντ στην ομάδα των Aria Hotels, γιατί όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εγγυάται την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και την απόλυτη εμπειρία αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας.
Οι υποδομές στα Πλευρά
Το συνολικό σχέδιο της επένδυσης περιλαμβάνει ένα παραθεριστικό τουριστικό χωριό που θα συνδυάζει τουριστικές χρήσεις με χρήσεις εστίασης και αναψυχής, αλλά και πολιτιστικές δράσεις καθώς και δράσεις αθλητισμού, πρόνοιας, εκπαίδευσης και άλλων υποδομών που εξυπηρετούν τη συνολική και ολοκληρωμένη λειτουργία του χωριού. Πιο συγκεκριμένα, εκτός των ξενοδοχείων και των τουριστικών κατοικιών, το χωριό θα περιλαμβάνει εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κλαμπ, γραφεία, καταστήματα και κτίρια υπηρεσιών, ελικοδρόμιο και μαρίνα. Ακόμη, στόχος είναι η δημιουργία εκπαιδευτικών μονάδων, ιατρικών εγκαταστάσεων, ιερού ναού, αμφιθεάτρου, θερινού σινεμά, βοτανικού κήπου και παρατηρητηρίου.
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν υπαίθρια γήπεδα, ανοιχτές και κλειστές πισίνες, spa και γυμναστήρια. Στον τομέα της εκπαίδευσης προβλέπεται να δημιουργηθούν ένα αγγλικό σχολείο, ένα κέντρο για παιδιά και ένα ίδρυμα τεχνών. Σε αυτόν της περίθαλψης προβλέπεται να δημιουργηθούν ένα ιατρικό κέντρο και τρία κέντρα πρώτων βοηθειών. Ακόμη, προβλέπεται να κατασκευαστούν μία εκκλησία και δέκα γραφεία υπηρεσιών. Κεντρικό σημείο της ανάπτυξης του ακινήτου αποτελεί η κατασκευή μαρίνας δυναμικότητας ελλιμενισμού έως 200 σκαφών αναψυχής, η οποία, σύμφωνα με τους επενδυτές, θα αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για την ίδια την επένδυση όσο και για την ευρύτερη περιοχή του δήμου.
Όσον αφορά τις τεχνικές υποδομές, προβλέπονται η κατασκευή υποδομής για την αφαλάτωση του νερού, ένας υποσταθμός μέσης τάσης, ένας χώρος συλλογής απορριμμάτων και υποδομές για γκαράζ και αποθήκες. Ο χωροταξικός σχεδιασμός θα γίνει με σεβασμό στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πλαίσια και τα εθνικά και περιφερειακά πρότυπα και κατευθύνσεις. Ο σχεδιασμός του χωριού θα γίνει με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα εστιάζει στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Στόχος είναι η ένταξη των εγκαταστάσεων και των υποδομών στις κλιματολογικές συνθήκες και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής ώστε να δημιουργηθεί ένας οικισμός συμβατός με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης σε επίπεδο όχι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό και κοινωνικό», αναφέρεται στο επενδυτικό σχέδιο. Αυτό που απομένει να δούμε πλέον, είναι σε ποιο βαθμό θα προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού και με ποιο χρονοδιάγραμμα.
Η βίλα Κούνδουρου
Η Βίλα Κούνδουρου, επιφάνειας περίπου 804 τ.μ., που αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή του Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με το σχεδιασμό θα ανακατασκευαστεί, ενώ ο περιβάλλων χώρος θα ακολουθεί τα αρχιτεκτονικά πρότυπα των κτιρίων και θα χρησιμοποιηθούν υλικά της περιοχής που να εξασφαλίζουν τον ήπιο χαρακτήρα της επέμβασης και την ομοιομορφία του συγκροτήματος. Στο παραλιακό μέτωπο σχεδιάζεται να διαμορφωθεί προβλήτα με τη χρήση νέων τεχνολογικών λύσεων ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή παρέμβαση στον υφιστάμενο χαρακτήρα της ακτής. «Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ενταγμένο στο ιδιαίτερο τοπίο, στο οποίο βρίσκεται το συγκρότημα, και θα ενισχύει τον χαρακτήρα του ως ορόσημου της περιοχής», όπως προβλέπει ο σχεδιασμός.
«Μικρό Βαθύ»
Στο πέμπτο τμήμα, το «Μικρό Βαθύ» διατηρούνται οι υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις Seasons Villas και Christina Villas, συνολικής επιφάνειας 1.500 τ.μ., ενώ στο παραλιακό μέτωπο της επένδυσης θα κατασκευαστούν ξύλινα καταστρώματα και υποδομές για να λειτουργήσει στον χώρο καφέ και να μπορούν να διατεθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες.
«Βαθύ»
Στην έκτη ενότητα, στο «Βαθύ», θα δημιουργηθεί ένα χωριό που θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικές κατοικίες και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής. Ενδεικτικά σχεδιάζεται η κατασκευή 15 πολυτελών κατοικιών μέσης δομούμενης επιφάνειας 300 τ.μ. έκαστη και μια ξενοδοχειακή μονάδα επιφάνειας 10.500 τ.μ., ενώ στο παραλιακό μέτωπο θα εγκατασταθούν οι απαραίτητες υποδομές, κατ’ αντιστοιχία των υπόλοιπων ενοτήτων, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών. Σε κάθε χωρική ενότητα κοινός τόπος αναφοράς αποτελεί το παράκτιο μέτωπο.
«Γι’ αυτόν τον λόγο κρίνεται απαραίτητη η αντιμετώπισή του ως μιας ζώνης που ενώνει τις επιμέρους ενότητες, όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο του δήμου και κατά συνέπεια της ευρύτερης περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται επικοινωνία με τις υποδομές της οικιστικής ενότητας του Αγίου Νικολάου και τις μικρότερες οικιστικές ενότητες της περιοχής. Το επενδυτικό σχέδιο λειτουργεί έτσι αμφίδρομα και δεν απομονώνεται ως μια νησίδα που δρα αυτόβουλα», αναφέρεται στο επενδυτικό σχέδιο.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ