Άμεσους κινδύνους για την εθνική οικονομία επιφυλάσσουν οι πιέσεις που δέχεται ο ελληνικός τουρισμός εξαιτίας των ανεξέλεγκτων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία και πτήσεων για την προσεχή σεζόν, αλλά και περικοπή δρομολογίων από εταιρείες κρουαζιέρας, αποτελούν τις πρώτες απτές επιπτώσεις σε νησιωτικούς προορισμούς που δέχονται υψηλές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Οι ξενοδόχοι έχουν προχωρήσει σε μείωση τιμών και προσφορών προκειμένου να τονώσουν την τουριστική ζήτηση. Παρά ταύτα επισημαίνουν τον κίνδυνο ότι, αν δεν αλλάξει η κατάσταση, θα υπάρχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στα έσοδα των τοπικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία αλλά και στην απασχόληση.
Κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση της Τράπεζας Ελλάδας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης συμπεριέλαβε το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα ως έναν από τους αστάθμητους παράγοντες που θα επηρεάσουν την προσεχή σεζόν. Oπως σημείωσε, η αλληλεγγύη που δείχνει η πλειονότητα των κατοίκων των νησιών είναι μοναδική και σίγουρα βοηθάει πολύ την ενίσχυση της θετικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Oμως επισήμανε ότι δεν φτάνει αυτό. Η Πολιτεία, προσθέτει, πρέπει άμεσα να βρει λύσεις πραγματικές και εφαρμόσιμες. Συγκεκριμένα, πρέπει να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών αλλά και των τουριστικών προορισμών ώστε να μην αλλοιωθεί η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών των επιχειρήσεων. Hδη, συνέχισε, οι προορισμοί του ανατολικού Αιγαίου δέχονται πιέσεις, οι κρατήσεις λαμβάνουν τη μορφή τελευταίας στιγμής και οι προσπάθειες όλου του τουριστικού κόσμου έχουν ενταθεί προκειμένου να ενισχυθούν οι περιοχές αυτές.
Να σημειωθεί ότι κατά το 2015 ο τουρισμός είχε συμβολή έως 25% στο ΑΕΠ. Οι άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις άγγιξαν τα 14,2 δισ. ευρώ από τα 24,6 εκατ. ξένους τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα. Ο τουριστικός τομέας αύξησε πέρυσι κατά 6% τον όγκο απασχόλησης των μισθωτών. Οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014.
Ο πρόεδρος της Eνωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, ανέφερε στην «Κ» ότι η πτώση των κρατήσεων για τη φετινή σεζόν από κάποιες αγορές στο νησί φθάνει έως και 90%. Επίσης, τόνισε πως αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, ενδέχεται ο προορισμός να υποστεί μείωση της κίνησης από την Τουρκία –που αποτελεί βασική αγορά για τη Λέσβο– έως και 50%, και να περιορισθεί σε μονοψήφιο αριθμό ο αριθμός των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων. Για το θέμα αυτό, με την επισήμανση ότι οι κρατήσεις καταρρέουν, η Ενωση έστειλε, χθες, επιστολή στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και σε άλλους συναρμόδιους υπουργούς, ζητώντας τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. Μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται είναι η μείωση κατά 50% του ΦΠΑ και άλλων επιβαρύνσεων καθώς και η άμεση δρομολόγηση του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ με την υιοθέτηση απλουστευμένων διαδικασιών και αύξηση του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.
Η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, επισήμανε στην «Κ» ότι η μέση πτώση των κρατήσεων στο νησί ανέρχεται σε ποσοστό 36%. Η πτώση από Γερμανία φθάνει στο 19%, από τη Βρετανία στο 17%, από τη Σκανδιναβία στο 35%, από την Ολλανδία στο 42% και από την Πολωνία στο 65%. Εχουν καταγραφεί ακυρώσεις πτήσεων και κρατήσεων σε ξενοδοχεία, ενώ υπάρχει και αλλαγή δρομολογίων κρουαζιερόπλοιων για άλλους προορισμούς. Η αβεβαιότητα, όπως σημείωσε η κ. Σβύνου, ανατρέπει και τον σχεδιασμό των ξενοδόχων σε επίπεδο πρόσληψης προσωπικού. Αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς η Κως, λόγω των πολλών ξενοδοχειακών κλινών, δέχεται απασχολούμενους απ’ όλη την Ελλάδα.
Απογοητευτικά στοιχεία
Ως η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών προδιαγράφεται για τη Χίο η φετινή, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία υπογράμμισε ο πρόεδρος της Eνωσης Ξενοδόχων του προορισμού, Πέτρος Φεγγουδάκης.
Η πτώση των κρατήσεων φθάνει σε ποσοστό 60% ενώ έχουν διακοπεί και πτήσεις από προορισμούς όπως η Αυστρία, η Τσεχία και η Ολλανδία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Eνωσης Ξενοδόχων Σάμου, Κώστας Κυριαζής, τόνισε ότι η μέση πτώση των κρατήσεων στο νησί φθάνει σε ποσοστό 40%. Από τη βρετανική και τη γερμανική αγορά, η πτώση των κρατήσεων φθάνει σε ποσοστό 30%, από την ολλανδική σε ποσοστό 40%, από ανατολικές αγορές σε ποσοστό 60%, ενώ ακυρώθηκε μία πτήση από την Πολωνία. Οι ξενοδόχοι της Σάμου επιχειρούν να τονώσουν τη ζήτηση με προσφορές. Στο πλαίσιο αυτό, σε κάθε επαναλαμβανόμενο πελάτη κάνουν απευθείας προσφορές παρέχοντας δωρεάν ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο για κάθε επιπλέον άτομο που θα επισκεφθεί μαζί του το νησί.
Στο μεταξύ, το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, λόγω της συνολικής για τη χώρα πτώσης των κρατήσεων από αγορές όπως η γερμανική για τον λόγο αυτό, επηρεάζει και άλλες τουριστικές περιοχές, που δεν έχουν υψηλές ροές. Για παράδειγμα η Χαλκιδική, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Eνωσης Ξενοδόχων του προορισμού, Γρηγόρης Τάσιος, καταγράφει αυτήν τη στιγμή πτώση έως 20% των κρατήσεων από τη Γερμανία. (Καθημερινή)