Σήμα για ασφαλιστικό, δημοσιονομικό κενό και χρόνο έναρξης των απευθείας συνομιλιών με τους δανειστές αναμένεται να δώσει η σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) που θα εξετάσει και τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα.
Η διαφορά των εκτιμήσεων μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της ομάδας της ΕΕ φτάνει το 1 δισ. ευρώ και παρά την τεχνική διαπραγμάτευση που διαρκεί πλέον 1,5 μήνα δεν έχει ακόμη μειωθεί. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του εκτιμά τη διαφορά στα 600-700 εκατ. ευρώ ενώ οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες την ανεβάζουν στα 1,6-1,7 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο οικονομικών έχει ζητήσει να παραστεί σήμερα και εκπρόσωπος του ΔΝΤ ώστε να υπάρχει τεκμηρίωση και για το τεράστιο κενό ύψους 4 δισ. ευρώ που βλέπει το ταμείο για το τρέχον έτος.
Θα πρέπει σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις και της ΕΕ και του ΔΝΤ λαμβάνουν υπ’ όψιν τους και αποκλίσεις από μέτρα που έχουν ήδη ενταχθεί στον φετινό προϋπολογισμό αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί.
Πρώτο στην σειρά το ασφαλιστικό για το οποίο υπάρχουν εκτιμήσεις ότι με την ελληνική πρόταση υπάρχει απόκλιση από 500 εκατ. ευρώ 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο για εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ το 2016.
Το δεύτερο μεγάλο κενό εντοπίζεται στον τομέα των εσόδων όπου και εκεί η τρύπα εντοπίζεται στα έσοδα ύψους 440 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί να εισπραχθούν από τον ΟΠΑΠ από τα οποία οι δανειστές εκτιμούν ότι θα εισπραχθούν μόνο 120-130 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από το ΦΠΑ όπου αναμένεται ο στόχος του 1,8 δισ. ευρώ ως επιπλέον έσοδα από το βασικό έμμεσο φόρο να περιορίζονται στα 1,2-1,3 δισ. ευρώ.
Ένα επίσης ανοιχτό μέτωπο είναι και αυτό των δαπανών με τις μειώσεις ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ από αμυντικές δαπάνες και κοινωνικά επιδόματα να βρίσκονται στον αέρα.
Εκτός όμως από το αυστηρό τεχνοκρατικό σκέλος του το σημερινό Euro working Group θα έχει ως αποστολή να διαπιστώσει τη μέγιστη δυνατή πρόοδο στις συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο ώστε να επιβάλλουν έτσι την επανεκκίνηση των απευθείας συνομιλιών στην Αθήνα.
Ακόμη κι έτσι όμως κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει τη θέση του ΔΝΤ το οποίο εμμένει να μην αναμιχθεί σε ένα πρόγραμμα το οποίο για τρίτη φορά δεν θα εγγυάται την βιωσιμότητα του χρέους. Οι επικεφαλής του ταμείου έχουν διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η βιωσιμότητα του χρέους απαιτεί ή σκληρές θυσίες από την Ελλάδα ή γενναίες αποφάσεις για το χρέος από τους Ευρωπαίους. Βλέποντας όμως τους τελευταίους να αναζητούν μια ανώδυνη πολιτικά μελλοντική λύση επιμένουν σε σκληρά μέτρα σε φορολογικό και ασφαλιστικό που η Αθήνα δεν μπορεί να δεχθεί .
Με δεδομένα όλα αυτά η αισιοδοξία πολλών Κυβερνητικών στελεχών ότι το κουαρτέτο των δανειστών θα έρθει στην Αθήνα μέχρι και την Πέμπτη μπορεί να μην επαληθευτεί καθυστερώντας ακόμη περισσότερο την αξιολόγηση.
Σύνδεση προσφυγικού με αξιολόγηση
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την Σύνοδο των G20 στην Σαγκάη της Κίνα άνοιξε το θέμα της σύνδεσης του προσφυγικού με την αξιολόγηση που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς.
Το αν και κατά πόσο είναι ώριμο να προχωρήσει το θέμα θα φανεί και από το σημερινό Euro Working Group αλλά και κυρίως στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου όπου λόγω και της όξυνσης του προσφυγικού η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά αν όχι το βασικό θέμα.
Πάντως αν τα βόρεια σύνορα μείνουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα η συζήτηση αυτή θα γίνει υπό τις δυσμενέστερες για την Ελλάδα συνθήκες.
ΠΗΓΗ: enikonomia