Η υποψήφια δήμαρχος Ιεράπετρας κα. Ελένη Βλάσση μίλησε για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού και την Κλινική μονάδα αιμοκάθαρσης «Άγ. Παντελεήμων» Ιεράπετρας
Η πρόληψη και ο ετήσιος ιατρικός έλεγχος αποτελεί σημαντικό παράγοντα προστασίας των νεφρών μας τόνισε η υποψήφια Δήμαρχος Ιεράπετρας και επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης κα Ελένη Βλάσση, που επισκέφθηκε την μονάδα αιμοκάθαρσης του Ομίλου Νεφρολογικών Κέντρων «Άγιος Παντελεήμων», η οποία λειτουργεί το τελευταίο διάστημα στην πόλη της Ιεράπετρας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.
Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου καθορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη Χρόνια Νεφροπάθεια.Ξέρουμε όλοι, ότι τα νεφρά είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό. Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για χρόνια νεφροπάθεια.
Η κα. Βλάσση ενημερώθηκε για την λειτουργία και την προσφορά της μονάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και της Νοτιανατολικής Κρήτης από τον κ. Χρήστο Κορώνη, Νεφρολόγο Επιστημονικό Υπεύθυνο του Μ.Χ.Α. “Αγ. Παντελεήμων” Ιεράπετρας.
Κατά την επίσκεψη της στην μονάδα τόνισε: «Η χρόνια νεφροπάθεια είναι μία συνήθης ασθένεια, επικίνδυνη, αλλά ιάσιμη εφόσον αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Διαφορετικά, οι επιπλοκές στην υγεία του ανθρώπου μπορεί να τον οδηγήσουν στο θάνατο. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογίσει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχουν από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη, ενώ 36 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους τα επόμενα δέκα χρόνια από τον συνδυασμό της χρόνιας νεφροπάθειας και ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τις αρτηρίες. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να μειώσουν τους θανάτους κατά 2% ετησίως».
Για τις υπηρεσίες που προσφέρει σε ασθενείς το κέντρο τόνισε ότι: «Εδώ υπάρχει ένα κτίριο το οποίο έχει ένα φιλόξενο περιβάλλον, είναι πλούσιο σε σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και δημιουργήθηκε με μοναδικό στόχο την απόλυτη κάλυψη των αναγκών του αιμοκαθαιρόμενου ασθενή με προδιαγραφές τέτοιες, που να ικανοποιούν όλες του τις προσδοκίες».
“Μέσα στην αβεβαιότητα και στην οικονομική κρίση που μαστίζει και δοκιμάζει θεσμούς και κοινωνίες ευτυχώς υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις επιχειρηματίες-ανθρωπιστές, που αφουγκράζονται τα προβλήματα της κοινωνίας με σεβαστό στην ανθρώπινη ζωή,επιχειρούν και δημιουργούν. Η μονάδα αυτή είναι απάντηση στις κραυγές αγωνίας και αβεβαιότητας των ανθρώπων που κάνουν αιμοκάθαρση γιατί αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια επίπονη καθημερινότητα με πολλά φάρμακα. Το χειρότερο για τους αιμοκαθαιρούμενους ανθρώπους είναι τελειώνοντας αυτή τη δύσκολη διαδικασία νιώθουν πολύ κουρασμένοι, καταπονημένοι σε βαθμό που οι χιλιομετρικές αποστάσεις στον Άγιο Νικόλαο και στο Ηράκλειο, τους είναι αβάστακτες. Με την έννοια αυτή, το γεγονός ότι υπάρχει μια τέτοια μονάδα δίπλα στα σπίτια μας, που εξυπηρετεί όχι μόνο την περιοχή της Ιεράπετρας αλλά και τις περιοχές της ΝΑ Κρήτης, είναι πολύ ενθαρρυντικό. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία έχουν δημόσιες εξειδικευμένες μονάδες για τους νεφροπαθείς, αλλά δημιουργεί μια επιπλέον ασφάλεια για τον τόπο μας και προοπτικές ώστε να έρχονται εδώ για τις θεραπείες τους και εγχώριοι αλλά και ξένοι ασθενείς. Πέρα από το ιατρικό έργο που είναι πολύ σημαντικό, η μονάδα αυτή μπορεί να αποτελέσει και πυλώνα ιατρικού τουρισμού για 365 μέρες το χρόνο. Ο κ. Κορώνης, ανέφερε στην κα. Βλάσση, ότι «η μονάδα αυτή παράγει ιατρικό και κοινωνικό έργο, λύνοντας το πρόβλημα πολλών νεφροπαθών της Ιεράπετρας και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι νιώθουν ασφαλείς στον τόπο κατοικίας τους. Από την άλλη ανέφερε ότι σίγουρα είναι η δικλείδα ασφαλείας και προώθησης για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην πόλη μας».
Η κα. Βλάσση τόνισε: «Όταν δίπλα μας έχουμε μια τέτοια μονάδα δίνεται η δυνατότητα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη διαχρονικής ιατρικής φροντίδας, όπως είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, να κάνουν απρόσκοπτα τα ταξίδια τους χωρίς κανένα πρόβλημα, σε τουριστικούς προορισμούς που μπορούν να τους καλύψουν ιατρικά, όπως είναι η Ιεράπετρα. Σήμερα παγκόσμια υπάρχει ενάμιση εκατομμύριο νεφροπαθών που θέλει να κάνει διακοπές. Η Ιεράπετρα, σταυροδρόμι πολιτισμών και ηπείρων, μπορεί να δεχθεί νεφροπαθείς όλου του κόσμου να απολαύσουν τις διακοπές τους με ασφάλεια για την υγεία τους».
Έχοντας αυτά τα εχέγγυα η κα. Βλάσση, αναφέρθηκε στην ημερίδα Ιατρικού Τουρισμού που θα πραγματοποιηθεί στην Ιεράπετρα στις 13 Απριλίου, που διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας μαζί με την εταιρεία ιατρικού τουρισμού HMEDIC.
Η προτεραιότητα όλων μας είναι η υγεία μας και ειδικά για τη σημερινή Παγκόσμια ημέρα Νεφρού, το σημαντικό είναι η πρόληψη.
Όλοι λοιπόν, πρέπει να κάνουμε ετήσιο έλεγχο της υγείας μας.
Από το γραφείο τύπου