Νέο σκηνικό δημιουργείται μετά τις συνδυαστικές ζυμώσεις της Τετάρτης και ενόψει των κρίσιμων συμβουλίων της Δευτέρας.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ, κατόπιν πιέσεων της Γερμανίας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αλλά και την Αθήνα, πλατφόρμα συνεννόησης που βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό στο 2% του ΑΕΠ έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος ως το 2018.
Μάλιστα, το δημοσιονομικό κενό, σύμφωνα με την ίδια φόρμουλα συνεννόησης την οποία παρουσιάζει «Το Βήμα», θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 1% του ΑΕΠ εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει πλήρως την μεγάλη λίστα των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται αναλυτικά στο νέο Μνημόνιο και έχουν μείνει πίσω από τον μήνα Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος Τόμσεν τοποθετούσε το δημοσιονομικό από 4% ως 5% του ΑΕΠ, δηλαδή 9 δισ. ευρώ.Και οι δύο πλευρές Ευρώπη και ΔΝΤ αναμένεται να λύσουν τις διαφορές τους την προσεχή Δευτέρα, ή να οδηγηθούν σε ρήξη αν δεν οδηγήσει σε συμφωνία η φόρμουλα συνεννόησης που βρίσκεται στο τραπέζι.
Το ερώτημα, βεβαίως, λένε διπλωματικές πηγές, είναι αν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαθέτει τη βούληση και την ικανότητα να υλοποιήσει με αξιοπιστία, αν όχι όλες, ενα σημαντικό μέρος της μακράς λίστας των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, με δεδομένη την εκρηκτική κατάσταση του προσφυγικού και τα απολύτως απογοητευτικά δείγματα γραφής που έχει δώσε έως τώρα η κυβέρνησή του.
Μάλιστα οι Ευρωπαίοι τονίζουν ιδιαίτερα τον ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος, δηλαδή την αποκομματικοποίηση του κράτους, κάτι που αναφέρεται ρητά στη συμφωνία του Ιουλίου. Αλλά η Αθήνα αντί για την εφαρμογή αυτής της υπογεγραμμένης παραδοχής κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση σε καθημερινό επίπεδο, λένε πηγές των Βρυξελλών στο Βήμα.