Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει τη διατύπωση σήμερα στις αποφάσεις της Συνόδου, ότι η μετεγκατάσταση των προσφύγων είναι επείγουσα, και ότι θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και σε υψηλό αριθμό.
Είπε επίσης ότι είναι αναγκαίο να μειωθούν οι ροές από την Τουρκία και να ενεργοποιηθεί άμεσα μια νέα συμφωνία για την επιτάχυνση και την ενίσχυση της διαδικασίας επανεισδοχής, και εξέφρασε την ελπίδα, ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.
Ο πρωθυπουργός θα έχει ένα πυκνό πρόγραμμα στη σημερινή Σύνοδο, αφού πριν ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία, θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, τον προεδρεύοντα πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και τον Κύπριο πρόεδρο κ. Ν. Αναστασιάδη.
Από το βήμα της Κ.Ε., ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση και πως η προσφυγική κρίση αποδεικνύει τις μεγάλες αδυναμίες της ενώ τόνισε πως στο προσφυγικό το διακύβευμα είναι πολιτικό, αφορά στην ηγεμονία των ιδεών και στο «αν θα υπερισχύσει η Ευρώπη του φόβου και του ρατσισμού ή η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικότητας».
Όπως μάλιστα σημείωσε, παρά την τριπλή κρίση την οποία αντιμετωπίζει (προσφυγικό, οικονομία, ασφάλεια) η χώρα μας παλεύει και υπερασπίζεται αξίες και την ανάγκη η Ε.Ε. να επιστρέψει στον ορθό λόγο και στην κοινή λογική.
Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την έως τώρα διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την κυβέρνηση του, υποστηρίζοντας ότι με την απειλή, να μπλοκάρει τη συμφωνία με τη Βρετανία στην προηγούμενη Σύνοδο, ενεργοποίησε συμμαχίες εντός της Ε.Ε. και απομόνωσε όσες χώρες κατέφυγαν στη συνέχεια σε μονομερείς ενέργειες.
Υποστήριξε επίσης πως η διεκδίκηση των ελληνικών αιτημάτων, χρειάζεται ένα μίνιμουμ συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις εντός της χώρας. «είναι απαραίτητη αυτή την ώρα μία, έστω στα ελάχιστα που μπορούμε να συμφωνήσουμε, ενιαία και εθνική στρατηγική».
Παρά ταύτα, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να επιτεθεί εκ νέου στον αρχηγό της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι ναι μεν αποδέχτηκε στο Συμβούλιο Αρχηγών ως αναγκαία μια «εθνική στρατηγική αλλά προσπάθησε για δικούς της λόγους, να διαστρεβλώσει καταστάσεις και γεγονότα, ειδικά στο θέμα των προαναχωρησιακών κέντρων» και καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη, ότι «θέλει να συγκεράσει και τις απόψεις του αντιπροέδρου του και της ισχυρής τάσης ακροδεξιάς μέσα στη Ν.Δ».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στη συζήτηση που έγινε στην Κ.Ε, η μόνη διαφωνία εκφράστηκε ακριβώς για αυτό το ζήτημα της εθνικής στρατηγικής, με τον Πάνο Λάμπρου να διαφωνεί με τον όρο και να υποστηρίζει, πως δεν νοείται κοινή στρατηγική στο προσφυγικό με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός πάντως αναφέρθηκε στην ομιλία του και στα «προαναχωρησιακά» κέντρα κράτησης, λέγοντας πως ήδη λειτουργούν εδώ και ότι «δεν πρέπει αυτά τα κέντρα σε καμιά περίπτωση να μετατραπούν σε φυλακές ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα».
Στην ίδια συνεδρίαση, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας» και πρόσθεσε πως «το βάρος θα το μοιραστεί όλη η κοινωνία». Ο υπουργός είπε ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα μεγάλο νούμερο.
«Μέσα σε πολύ μικρό χρόνο πρέπει να στήσουμε χιλιάδες θέσεις πολύ προσωρινής διαμονής. Στο Ελληνικό δεν είναι οι συνθήκες που θέλουμε, αλλά η άλλη λύση είναι άλλες πλατείες», παραδέχτηκε, ενώ σημείωσε ότι χτίζονται 10.000 θέσεις την εβδομάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Κυριακή το υπουργικό συντονιστικό για το προσφυγικό, ετοιμάζονται ήδη 15 νέοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων, συνολικής χωρητικότητας 17.400 ατόμων, οι οποίοι ενδέχεται να είναι έτοιμοι και εντός της εβδομάδας.
Τέσσερις εξ’ αυτών θα κατασκευαστούν στην Αττική, και συγκεκριμένα στη Μαλακάσα, τις Αφίδνες, τον Ελαιώνα. Οι υπόλοιποι σε Δράμα, Θερμοπύλες, Ηπειρο και Θεσσαλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συντονιστικού, σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν 33.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 6.000 στα νησιά.
Πάντως , ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα και ο ελληνικός λαός θα τα καταφέρουν. Στην συνεδρίαση της Κ.Ε ήταν διάχυτη η ανησυχία, ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Όπως είπε ο κ. Τόσκας, η «ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορεί να σταματήσει τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι επιθυμούν να διασχίσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας, με προορισμό τα κράτη της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης».
www.real.gr