Η ΑΝΑΤΟΛΗ, σε μία σειρά συνεντεύξεων υποβάλλει στους συνδυασμούς που κατέρχονται στις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Αγίου Νικολάου ερωτήσεις για σημαντικά θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των δημοτών.
Να αγγίζουν το κύμα;
Η πλειοψηφία, αν όχι όλοι, οι καταστηματάρχες, αντέδρασαν στο σχέδιο του Δήμου να αποσύρει προς τα έσω, απομακρύνοντας τα τραπεζοκαθίσματα από το «νερό», θεωρώντας ότι χάνουν έτσι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και στοιχείο εμπορικότητας και ανταγωνιστικότητας. Πιστεύετε ότι τα τραπεζοκαθίσματα, οι ξαπλώστρες κλπ. θα πρέπει να «αγγίζουν το κύμα»;
ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος δεν είναι μονοδιάστατη, καθώς η περιπτωσιολογία δεν μπορεί να καλυφθεί αποσπασματικά. Η αντιμετώπιση ενός σημαντικού τέτοιου ζητήματος θα απαντηθεί από τον επανασχεδιασμό της πόλης, των χρήσεων και της ενιαίας λειτουργίας μιας σύγχρονης πόλης, που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, αλλά συγχρόνως θα σέβεται τον Δημότη και τον επισκέπτη, προσδίδοντας ένα υψηλό καθημερινό βιοτικό επίπεδο, με ευδιάκριτο σεβασμό μεταξύ της ιδιωτικότητας του καθενός και της κοινής χρήσης που αποδίδεται σε μια πόλη. Πρέπει να είμαστε «επιχειρηματικά» τολμηροί, αλλά ταυτόχρονα αυστηροί στους κανόνες της ισονομίας και του δημόσιου κεκτημένου.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου τον καθιστά ελκυστικό, αλλά προφανώς για τον σκοπό αυτό απαιτούνται αλλαγές στον τρόπο διαχείρισής του και είναι απολύτως λογικό να δημιουργεί ανησυχίες, που όμως θα διασκεδαστούν με την διαβούλευση που θα συνεχιστεί. Ο δημόσιος χώρος πρέπει να συνδυάζει την εξυπηρέτηση του πολίτη και την στήριξη του επαγγελματία σε ενιαία λογική και με αναζήτηση της καλύτερης λύσης που να ικανοποιεί, όσο είναι δυνατόν όλους τους χρήστες. Θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι το μικρό πλάτος του χώρου εν πολλοίς καθορίζει (γεωμετρικά) και την τελική λύση.
Η λογική που χρησιμοποιείται, όταν συνυπάρχουν διαφορετικές χρήσεις (κίνηση οχημάτων, πεζών και χώροι τραπεζοκαθισμάτων) είναι η ομαδοποίηση και ο σαφής διαχωρισμός τους και όχι η μείξη που δημιουργεί ζητήματα.
Η ενιαία λογική χωροθέτησης ανά περιοχή διασφαλίζει ότι η ανταγωνιστικότητα δεν επηρεάζεται από την θέση, αλλά από άλλους παράγοντες και κυρίως από την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την διαμόρφωση «πιάτσας» και τον υγιή ανταγωνισμό. Και υπάρχουν πολλά παραδείγματα και στην πόλη μας.
Εξάλλου στη νομοθεσία περί απλής χρήσης αιγιαλού, ειδικά στις παραλίες με τις ξαπλώστρες, επιβάλλεται μια ελεύθερη ζώνη κίνησης και πρόσβασης στην θάλασσα. Που πρέπει να είναι ικανή για την σωστή λειτουργία της παραλίας.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Πιστεύουμε ότι οι ξαπλώστρες και τα τραπεζοκαθίσματα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγγίζουν το κύμα. Υπάρχει νόμος που καθορίζει την απόσταση που πρέπει να τηρείται και το ποσοστό κάλυψης. Γενικά θεωρούμε ότι η διαχείριση των παραλιών πρέπει να ανήκει στο δήμο και να μην παραχωρούνται στα επιχειρηματικά συμφέροντα γιατί είναι αναμενόμενο να μην κρατάνε τη νομιμότητα προς όφελος του κέρδους τους. Μόνο μία δημοτική αρχή με αναφορά στην περιφρούρηση του δημόσιου χώρου και στα δικαιώματα των λουομένων μπορεί να εξασφαλίσει τόσο τον εξορθολογισμό της χρήσης της παραλίας, αλλά και των τιμών. Τέτοιες δημοτικές αρχές μέχρι σήμερα δεν είχε ο τόπος μας.
Επίσης τα τραπεζοκαθίσματα καλό θα ήταν να τοποθετηθούν για όλους στην πλευρά του καταστήματος και όχι της παραλίας. Και αυτό για να έχουν απρόσκοπτη θέα στο παραλιακό μέτωπο όλοι και όχι μόνο οι θαμώνες των καταστημάτων.
Ακόμα πιστεύουμε ότι η λειτουργικότητα των καταστημάτων μπορεί να προσδώσει πλεονέκτημα σε σχέση με αυτό που πράγματι μπορεί να χάσει. Αυτό να γίνει συνολικά και με δίκαιους όρους για όλους τους καταστηματάρχες.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει κουβέντα με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τους φορείς. Τέτοια ζητήματα δεν θα πρέπει να λύνονται μονόπλευρα και συγκεντρωτικά.
Είναι όμως το λιγότερο υποκρισία, αν όχι και δόλος, να μιλάνε για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, ότι λυμαίνονται των παραλίων και των ακτογραμμών, (πράγμα το οποίο πολλοί κάνουν) την ίδια στιγμή που παραδίδουν στο κεφάλαιο και στα μονοπώλια άνευ όρων χιλιόμετρα ακτογραμμής, που τα ξενοδοχεία έχουν φράξει κάθε πρόσβαση του λαού στις παραλίες, και όλα αυτά. Με τη συγκατάθεση των δημοτικών παρατάξεων, που σήμερα ζητάνε ξανά την ψήφο σας.
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ
Σε κάθε παραλιακή πόλη αυτό που «πουλάει», σαφώς είναι η θάλασσα. Για τη θάλασσα έρχονται, όσοι επιλέγουν παραθαλάσσιες περιοχές για τις διακοπές τους. Από την άλλη όμως να μην ξεχνάμε ότι «Μέτρον Άριστον».
Γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά ένα σχεδιασμό, ο οποίος θα μας επιτρέπει να παρέχουμε στους δημότες και στους επισκέπτες μας, τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη θάλασσα εκ του σύνεγγυς. Τόσο καθήμενοι σε μια καφετέρια ή ένα εστιατόριο, όσο και ως απλοί περιπατητές στο παραλιακό μέτωπο.
Ως εκ τούτου και όπως ήδη αναφέρουμε παραπάνω το εύρος και η χωροθέτηση των προς παραχώρηση χώρων, σε συνδυασμό με την αισθητική του τοπίου θα εξεταστούν κατά περιοχή. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να εκλείψει το φαινόμενο της άνισης μεταχείρισης των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή.
Τέλος, και σε ό,τι αφορά την παραχώρηση των παραλιών σε επαγγελματίες για εκμετάλλευσή τους με ομπρέλες και ξαπλώστρες, θα εφαρμόσουμε τη νομοθεσία προκειμένου να μπορούν οι λουόμενοι να απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα, χωρίς να αναιρείται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της παραλίας.