Η ΑΝΑΤΟΛΗ, σε μία σειρά συνεντεύξεων υποβάλλει στους συνδυασμούς που κατέρχονται στις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Αγίου Νικολάου ερωτήσεις για σημαντικά θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των δημοτών.
Το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα δραματικού ελλείμματος ελεύθερων χώρων στάθμευσης, είναι το μείζον πρόβλημα της πόλεως του Αγίου Νικολάου. Είναι παράγοντας υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και λειτουργεί ως τροχοπέδη για τον όποιο σχεδιασμό για την αναβάθμιση του αστικού ιστού και αναζωογόνησης της τοπικής αγοράς.
Τους υποψηφίους Δημάρχους Αγίου Νικολάου και τους συνδυασμούς τους ρωτήσαμε τα εξής:
– Ποιά είναι τα δύο βασικά και άμεσα εφαρμόσιμα κυκλοφοριακά μέτρα, που θεωρείτε ότι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή από την αμέσως επόμενη μέρα, για να βελτιωθεί, ουσιαστικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα, κάνοντας ορατό το θετικό αποτέλεσμα στην καθημερινότητά μας;
– Παρακαλούμε διατυπώσετε τις θέσεις και προτάσεις σας για τα παρακάτω θέματα:
α) Πεζοδρόμηση με απόλυτη απαγόρευση κίνησης οχημάτων (εξαιρουμένων, διέλευσης οχημάτων μόνιμων κατοίκων της ζώνης, ταξί, αστική συγκοινωνία και οχήματα επέμβασης έκτακτης ανάγκης), από Δημαρχείο (οδό Ρ. Καπετανάκη) μέχρι λιμάνι συμπεριλαμβανομένης των περιοχών «Κεφάλι», «Μύλο» και «Κιτροπλατεία».
β) Κρεμαστή γέφυρα από Κερά Καλή (βόρεια όρια μαρίνας) προς Ακτή Θεμιστοκλέους (Κέρας) ή γέφυρα από Ακτή Στυλ. Κουνδούρου (κάτω από ναό Αγίου Γεωργίου) προς προβλήτα λιμανιού να ενωθεί με Ακτ. Θεμιστοκλέους. Ή και τις δύο;
γ) Θα εφαρμόσετε «δακτύλιο» στο κέντρο της πόλεως κατά την «υψηλή» τουριστική περίοδο, όπως ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος;
– Θα υλοποιήσετε τη μονοδρόμηση της παραλιακής οδού επί ακτής Στυλ. Κουνδούρου, όπως έχει επικυρωθεί και ενσωματωθεί στην εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη;
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Με μία συνολική τοποθέτηση, μας απάντησε ο συνδυασμός του νυν Δημάρχου κ. Αντώνη Ζερβού «Δικαίωμα στην Πόλη»:
«Το κυκλοφοριακό είναι ένα θέμα που δεν αντιμετωπίζεται δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις που αφορούν επί μέρους θέματα, που όμως δεν επιτρέπουν να διαφανεί η συνολική πολιτική της παράταξής μας, Δικαίωμα στην πόλη, στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα, που είναι καθοριστικό για την ποιότητα ζωής δημοτών και επισκεπτών.
Έτσι αντί απάντησης στα ερωτήματα που τέθηκαν, θα καταγραφεί το περίγραμμα και οι αρχές της πρότασης του συνδυασμού μας για τα κυκλοφοριακά, από όπου συνάγονται ευκρινώς και οι απαντήσεις στα τεθέντα ερωτήματα μέσα από το πρίσμα της συνολικής διαχείρισης των κυκλοφοριακών θεμάτων.
Τα κυκλοφοριακά θέματα δεν έχουν μονοσήμαντες λύσεις. Επιλέγεται ένα σενάριο και με βάση αυτό καθορίζονται, σε όλη την έκταση της πόλης, οι επί μέρους ρυθμίσεις αφού η κυκλοφορία ή η μη σε ένα δρόμο ή μια περιοχή επηρεάζει άμεσα τις γειτονικές.
Στην πόλη μας το βασικό θέμα που επηρεάζει καθοριστικά τα κυκλοφοριακά είναι η ύπαρξη και λειτουργία του λιμανιού που εξυπηρετεί τα ημερόπλοια και τα κρουαζιερόπλοια που μας υποχρεώνουν να υπάρχει διαμπερής κίνηση στην πόλη.
Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια, ζητήσαμε από τον συγκοινωνιολόγο που ασχολείται με τα κυκλοφοριακά της πόλης από την δεκαετία του ’90, να επικαιροποιήσει την υφιστάμενη μελέτη, εξετάζοντας το σενάριο της μονοδρόμησης του παραλιακού υποδεικνύοντας και την κατεύθυνση της μονοδρόμησης, αναλύοντας και τα δύο σενάρια.
Έτσι προχωρήσαμε στις μονοδρομήσεις στην περιοχή της πλατείας και της πρώην Νομαρχίας ομαλοποιώντας την κυκλοφορία στην περιοχή, ενώ η μονοδρόμηση του παραλιακού, μετά και τις σχετικές εγκρίσεις λήφθηκαν θα εφαρμοστεί μετά την λήξη της τουριστικής περιόδου αφού προετοιμαστούν και οι περιοχές διοχέτευσης της κυκλοφορίας.
Η μονοδρόμηση του παραλιακού μας έδωσε την δυνατότητα να σχεδιάσουμε την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου που θα είναι το επόμενο μεγάλο έργο που θα υλοποιήσουμε, μετά τον Βρεφικό Σταθμό και το Γυμνάσιο ) Λύκειο Νεάπολης. Και κατά την διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης πρόσφατα, εξηγήσαμε γιατί επιλέξαμε μια τέτοια λύση, και όχι διαπλάτυνση του παραλιακού που θα απαιτούσε μακρά περίοδο εγκρίσεων, αλλά και γιατί δεν απαντά άμεσα στα πιεστικά κυκλοφοριακά μας προβλήματα του παραλιακού.
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η κυκλοφοριακή μας πρόταση, συνολικά, είναι η μετεξέλιξη του κέντρου της πόλης (από παλιό Δημαρχείο μέχρι λιμάνι) σε δίκτυο πεζοδρόμων με την ελάχιστη δυνατή κυκλοφοριακή επιβάρυνση. Υλοποιείται σταδιακά γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα συνολικής εφαρμογής λόγω συνοδών έργων που χρειάζονται.
Από τον επικεφαλής του συνδυασμού και σημερινό δήμαρχο, έχει κατ’ επανάληψη τονισθεί ότι το ζήτημα της γέφυρας είχε να κάνει με την κατάδειξη του γεγονότος ότι η επίλυση του κυκλοφοριακού με τα υφιστάμενα δεδομένα απαιτεί ρηξικέλευθες λύσεις και όχι ημίμετρα. Μάλιστα εκτός από τις δύο προτάσεις που ζητάτε απάντηση υπάρχει και 3η, που προτάθηκε από τον Δήμαρχο, και είναι η κατασκευή μόλου έξω από την μαρίνα. Αν θα επιλεγεί κάποια λύση με αυτό το περιβαλλοντικό φορτίο θα εξετασθεί από μηδενική βάση και με ισχυρή διαβούλευση, μετά την εκλογική μάχη.
Και για την στάθμευση έχουν γίνει σοβαρά βήματα που θα συνεχίσουν. Η μεταφορά του δημαρχείου στις παρυφές της πόλης, ‘’δημιούργησε’’ ένα ελεύθερο χώρο στάθμευσης στον ελαιώνα, μεγέθους όπως το parking της μαρίνας, από άποψη δυναμικότητας αλλά και ηρεμία κυκλοφορίας στη δύσκολη αυτή περιοχή. Αναζητούνται αδόμητα οικόπεδα για ενοικίαση. Μέχρι σήμερα η συμμετοχή είναι μικρή. Αλλά θα συνεχίσουμε να αναζητούμε στις τρεις εισόδους της πόλης.
Αντίστοιχο ενδιαφέρον και προτάσεις για τα κυκλοφοριακά υπάρχει και για τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου (Νεάπολη, Ελούντα, Σίσσι, κλπ).
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Σε μία επίσης συνολική τοποθέτηση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει:
«Όταν η μανία για μονομερή ανάπτυξη για τους μεγαλοξενοδόχους και το κεφάλαιο, συνοδεύεται από την έλλειψη ενδιαφέροντος για δημόσιες υποδομές που να μπορούν να σηκώσουν και τον φόρτο των επισκεπτών, τότε αναπόφευκτα φτάνουμε σε αδιέξοδα όπως η έλλειψη πάρκινγκ και το κυκλοφοριακό.
Δεν είναι τυχαίο που ενώ μεγάλες επενδύσεις ιδιωτικές περνάνε με διαδικασίες fast track, ο περιφερειακός της Ελούντας έχει “κολλήσει” τόσα χρόνια.. με αποτέλεσμα η Ελούντα το καλοκαίρι να θυμίζει περισσότερο Ινδία, πάρα την γκλαμουρια που υπόσχονται στους επισκέπτες τα ακριβοπληρωμένα φυλλάδια και site του δήμου.
Τα πεζοδρόμια σαφώς είναι και απαραίτητα, όμως η αντίστοιχη λίστα έργων που χρηματοδοτούνται δεν περιελάμβανε προφανώς πάρκινγκ, ή οτιδήποτε άλλο πάει πακέτο με την άνετη διέλευση των αυτοκινήτων.
Εκεί φαίνεται και πόσο αντί επιστημονικά λειτουργούν αυτές οι κατευθύνσεις αλλά και πόσο επιπόλαια λειτουργούν αυτοί που τις υλοποιούν. Γιατί αν στην τελική δεν αποτελούσαν έργα βιτρίνας δεν θα έμπαιναν στην ημερήσια διάταξη.
Για εμάς υπάρχει άμεση ανάγκη εύρεσης ελεύθερων χώρων και αγορά τους από τον Δήμο για την δημιουργία πάρκινγκ δωρεάν για όλους ή έστω με ένα πολύ μικρό αντίτιμο.
Για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε την κυκλοφορία των οχημάτων χωρίς να επιβαρύνουμε τον ήδη βεβαρυμμένο κεντρικό ιστό θα πρέπει να βρεθούν άμεσα θέσεις πάρκινγκ περιμετρικά του κέντρου. Έχουμε και στο παρελθόν διατυπώσει την θέση ότι ο δρόμος στην κοίτη του ποταμού από τη γέφυρα της Κων. Καραμανλή ως το βρεφονηπιακό έχει επαρκές φάρδος και όμορα οικόπεδα τα οποία μπορούν να αγοραστούν για να φτιαχτεί ένα μεγάλο δωρεάν πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα κυρίως των επισκεπτών. Από τη θέση αυτή και μέχρι το κέντρο η απόσταση με τα πόδια είναι 10-15 λεπτά, οπότε βολεύει τους συνηθισμένους να περπατούν στη πόλη επισκέπτες. Για τους ντόπιους θα μπορούσε να δοθεί με μια ελάχιστη χρέωση το πάρκινγκ. Επίσης με μια σχετικά μικρού κόστους παρέμβαση, στον περιφερειακό της μαρίνας θα μπορούσε να προστεθεί μια ράμπα προς την πλευρά της θάλασσας και να χωρέσουν κάθετα στον άξονα του δρόμου πάνω από 300 αυτοκίνητα.
Το δεύτερο μέτρο για να μην υπάρχει αυτό το αλαλούμ στο κέντρο, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η δημιουργία δακτυλίου μετά τις 7 το απόγευμα. Το μέτρο που δοκιμάστηκε από τη 10ετία του 80 με μεγάλη επιτυχία, εγκαταλείφτηκε λόγω μάλλον κάποιων πιέσεων. Το μέτρο αυτό θα δείξει και τις επιβαρύνσεις των παρακείμενων δρόμων και θα φέρει πιο κοντά τη δυνατότητα ολοήμερου δακτυλίου (από το δακτύλιο θα εξαιρούνται τα ταξί, μικρά λεωφορεία, πυροσβεστικά-ασθενοφόρα, αυτοκίνητα κατοίκων του κέντρου που θα έχουν ειδική κάρτα εισόδου, αλλά και όσων θέλουν να κατευθυνθούν προς τα δύο ιδιωτικά πάρκινγκ του κεντρικού ιστού)
Για τις γέφυρες….Θεωρούμε τη δεύτερη λύση πολύ πιο ενδεδειγμένη. Την είχαμε πρώτοι παρουσιάσει σε δημοτικό πρόγραμμα από το 2010. Η γέφυρα θα μπορούσε να είναι κυρτή ώστε να περνούν κάτω από το τόξο της τα μικρά σκάφη. Η κυκλοφορία μπορεί έτσι να διοχετευτεί από είσοδο πόλης-Ξηρόκαμπο-Αμμούδι-παραλιακό-γέφυρα-λιμάνι όπου υπάρχουν και θέσεις πάρκινγκ. Η αντίστροφη διαδρομή εξόδου θα γίνεται από λιμάνι-γέφυρα-τελωνείο-Παλαιολόγου-κόμβος. Έτσι θα αποφεύγεται η κίνηση στο κεντρικό ιστό. Η οπτική αίσθηση των 2 γεφυρών του λιμανιού θα δημιουργεί την αίσθηση πλωτής πολιτείας και θα κάνει τη πόλη μας πιο εντυπωσιακή μα κυρίως λειτουργική. Όπως καταλαβαίνουμε οι εποχές για τέτοιες χρηματοδοτήσεις είναι πολύ δύσκολες. Το ζήτημα πρέπει να μπει σε δημόσια διαβούλευση και να συγχρονίσουν τις προσπάθειές τους όλοι οι φορείς της πόλης για να έχει μια τέτοια ιδέα, προοπτική υλοποίησης.
Για το δακτύλιο… έχουμε ήδη απαντήσει στα προηγούμενα συμφωνώντας και με τη θέση του εμπορικού συλλόγου. Θεωρούμε ότι τα Χανιά που έκαναν πεζοδρόμηση 3-4 χιλιομέτρων αναβάθμισαν την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της πόλης και μεγιστοποίησαν τις καλές εντυπώσεις για τους επισκέπτες. Εμείς μιλάμε για ένα μέγιστο μήκος πεζοδρόμησης κάτω από 500 μέτρα. Αν υπάρχει πολιτική βούληση όλα είναι εφικτά.
Για τη μονοδρόμηση του παραλιακού έχουμε εκφραστεί θετικά. Η μονοδρόμηση δίνει την ευκαιρία για μια πιο άνετη πρόσβαση των πεζών στο υπέροχο παραλιακό μέτωπο, που κάποτε ήταν ο χώρος συνεύρεσης των Αγιονικολιωτών. Περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις στους κάθετους άξονες και πιο άνετα πεζοδρόμια και διάδρομοι πεζών πάνω από τη βραχώδη ακτή και φυσικά ράμπες για τους συνανθρώπους με κινητικά προβλήματα και χώροι συνάθροισης. Αν δεν αρχίσουν τα παζάρια για τραπεζοκαθίσματα και αν δεν κάνουμε τον παραλιακό ένα απέραντο πάρκινγκ δηλαδή αν δεν γίνουν παραχωρήσεις από όσα λέει η μελέτη, ο παραλιακός θα γίνει ένας πόλος έλξης που μπορεί να ζωντανέψει και τη νυχτερινή ζωή της πόλης. Όπως είπαμε και στην παρουσίαση, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη μελετητική ομάδα των εργαζομένων του Δήμου και όσους τους βοήθησαν αλλά καμία εμπιστοσύνη στην παρούσα δημοτική αρχή ότι θα υλοποιήσει αυτή τη μελέτη χωρίς …εκπτώσεις. Και μην ξεχνάμε ότι χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους μελετητές της τεχνικής υπηρεσίας γιατί εξαιτίας τους ο Δήμος (δηλαδή όλοι εμείς) εξοικονομήσαμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από μια πληρωμένη μελέτη σε μελετητικά γραφεία
Οι προτεραιότητες
Απαντώντας στο ερώτημα «ποια δύο βασικά και άμεσα εφαρμόσιμα κυκλοφοριακά μέτρα, θεωρείτε ότι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή από την αμέσως επόμενη μέρα», ο συνδυασμός «αλλάΖουμε τον Δήμο», απάντησε:
«Άμεσος στόχος μας είναι η σταδιακή απόδοση του κέντρου της πόλης στους πεζούς και τους ευάλωτους χρήστες. Η φιλοσοφία μας είναι μια πόλη βιώσιμη, φιλική προς τους πολίτες και τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, μέσω μιας σειράς προτάσεων πεζοδρομήσεων και άλλων δράσεων, που θα προκύψουν μετά από μια ολοκληρωμένη Στρατηγική μελέτη (masterplan), η οποία σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της κυκλοφοριακής μελέτης και την εκπόνηση του ΣΒΑΚ, θα αποτελέσουν την αρχή της συνολικής μεταμόρφωσης της πόλης μας.
Σε άμεση προτεραιότητα είναι η εξεύρεση και η χωροθέτηση νέων χώρων στάθμευσης, ώστε σε συνδυασμό με μια αστική συγκοινωνία, αλλά και εναλλακτικές μορφές μετακίνησης (ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια κ.λπ.), να αλλάξουν ριζικά την εικόνα και την μορφή της πόλης.»
Από την πλευρά του, ο συνδυασμός «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» απάντησε:
«Πράγματι το κυκλοφοριακό και η έλλειψη χώρων στάθμευσης είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την Κοινότητα του Αγίου Νικολάου και όχι μόνον. Μέχρι σήμερα οι λύσεις που έχουν δοθεί είναι αποσπασματικές με αποτέλεσμα να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν.
Για παράδειγμα, η πρόσφατη παρέμβαση της μονοδρόμησης της οδού Πολυτεχνείου και η προχειρότητα με την οποία εφαρμόστηκε καθόλου δεν βοήθησε στην αποσυμφόρηση του κέντρου. Αντίθετα έφερε σοβαρότατη επιβάρυνση στην 25ης Μαρτίου με αποτέλεσμα οι κυβόλιθοι στη συμβολή με την οδό Κύπρου, μετακινήθηκαν και χρειάστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, παρέμβαση να επιδιορθωθούν οι ζημιές που έγιναν από την έλευση μεγάλου αριθμού οχημάτων. Ενώ και η αναγκαστική ροή της κυκλοφορίας από τα στενά δημιουργεί καθημερινά ένα χάος.
Το να κατονομάσουμε λοιπόν δύο ή τρία βασικά μέτρα που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή την αμέσως επόμενη μέρα, είναι μια πρόχειρη προσέγγιση που αφ’ ενός δεν μας εκφράζει ως φιλοσοφία και αφ’ ετέρου δεν αρμόζει σε ένα τέτοιο θέμα. Διότι το κυκλοφοριακό και η έλλειψη χώρων στάθμευσης, τόσο στην Κοινότητα του Αγίου Νικολάου όσο και σε άλλες Κοινότητες όπως, για παράδειγμα, η Νεάπολη, το Καλό Χωριό και η Ελούντα, πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά για κάθε μία από αυτές.»
Πεζοδρόμηση, γέφυρα, δακτύλιος
Απαντώντας στα ερωτήματά μας για πεζοδρόμηση, σχετικά με τις προτάσεις για γέφυρες και για την εφαρμογή δακτυλίου, ο συνδυασμός «αλλάΖουμε τον Δήμο» μας είπε:
«α. Οι πεζοδρομήσεις σε συνδυασμό με τις οδούς ήπιας κυκλοφορίας βελτιώνουν την φιλικότητα της πόλης προς τον πολίτη. Η συνολική μελέτη της πόλης θα καθορίσει επακριβώς τις περιοχές επέμβασης, αλλά και τις οδούς που θα υποχρεωθούν να απορροφήσουν την αποστρακισμένη κίνηση του κέντρου, ώστε η πόλη να μπορεί να λειτουργεί κάτω από ένα συγκεκριμένο σχέδιο και όραμα. Επίσης θα προωθηθεί το σύστημα έξυπνης στάθμευσης, οι νέοι χώροι στάθμευσης, καθώς και η «κάρτα μόνιμου κατοίκου», ώστε να ενισχύσουν και να βοηθήσουν την κοινωνία στην ομαλότερη εξοικείωση με τη νέα εικόνα της πόλης.
β. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με έργα που αλλοιώνουν το χαρακτήρα της πόλης και θα πρέπει να μελετηθούν πολύ προσεκτικά. Η προώθηση τέτοιων έργων προϋποθέτουν μια μελέτη κόστους – οφέλους, ώστε να μπορούν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν. Πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί σε έργα που υπερβαίνουν το μέγεθος της πόλης και κινδυνεύουν να εκθέσουν τον Δήμο μας.
γ. Μέχρι την ολοκλήρωση των πεζοδρομήσεων, υπάρχει η βούληση για υιοθέτηση του μέτρου του «δακτυλίου», μετά από δημόσια διαβούλευση και τροποποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης, καθώς ένα τέτοιο μέτρο θα επιβαρύνει τις υπόλοιπες οδικές αρτηρίες της πόλης. Το μετρο προϋποθέτει την επίσπευση των μέτρων στάθμευσης και της αστικής συγκοινωνίας.»
Η «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» μας είπε σχετικά:
«α) Η πεζοδρόμηση από Δημαρχείο (οδό Ρ. Καπετανάκη) μέχρι λιμάνι συμπεριλαμβανομένων των περιοχών «Κεφάλι», «Μύλος» και «Κιτροπλατεία» είναι μία λύση επιθυμητή αλλά όπως ήδη προαναφέραμε θα πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής λύσης του κυκλοφοριακού.
β) Οι όποιες λύσεις θα πρέπει να δίδονται με σεβασμό στο περιβάλλον και στο φυσικό τοπίο.
Έχουμε το πρόσφατο παράδειγμα της παραλίας στον Γαργαδόρο. Μια πολυσύχναστη παραλία, την οποία οι παρεμβάσεις που έγιναν για να διευρυνθεί την κατέστησαν απλησίαστη.
Εν προκειμένω, μία γέφυρα είτε από την Κερά Καλή προς την Ακτή Θεμιστοκλέους είτε από την Ακτή Στυλ. Κουνδούρου προς την προβλήτα του λιμανιού που θα ενωθεί με την Ακτή Θεμιστοκλέους, είναι παρεμβάσεις που θα αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο και κατά συνέπεια την ταυτότητα μας. Ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
γ) Η εφαρμογή «δακτυλίου» στο κέντρο της πόλης είναι μία πρόταση που εξετάζουμε σοβαρά αλλά πάντα στο πλαίσιο της συνολικής λύσης του κυκλοφοριακού και της εξεύρεσης χώρων στάθμευσης.»
Μονοδρόμηση του παραλιακού
Απαντώντας στο ερώτημά μας για τη μονοδρόμηση της παραλιακής οδού, ο συνδυασμός «αλλάΖουμε τον Δήμο» σημειώνει:
«Η ολιστική μελέτη της πόλης θα καθορίσει επακριβώς τις χρήσεις και τους άξονες που θα κινηθεί η νέα δημοτική αρχή, εξετάζοντας τα θέματα λειτουργίας της μέσα από μια συνολική αντιμετώπιση και όχι αποσπασματικά. Η νέα λογική θα έχει θετικό αντίκτυπο και άμεσο αποτέλεσμα στη λογική μιας πόλης φιλικής και προσβάσιμης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης. Ο Δήμος μας αλλάζει και μαζί και το βιοτικό επίπεδο των Δημοτών.»
Η απάντηση της «ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ»:
«Η απερχόμενη δημοτική αρχή χρησιμοποιώντας το θέμα του Παραλιακού στην εκπνοή της θητείας της για προεκλογικούς λόγους, παρουσίασε μία πρόταση της ομάδας των αρχιτεκτόνων που έχει στόχο την αναβάθμιση του Παραλιακού σε σύγχρονο τοπίο.
Μια πρόταση που, όπως ήδη έχουμε δηλώσει μας βρίσκει θετικούς. Θεωρούμε όμως ότι τόσο η αναβάθμιση όσο και η μονοδρόμηση ή μη του Παραλιακού, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως αντικείμενο μελέτης της ευρύτερης έως και ευρύτατης περιοχής του αστικού ιστού, με ριζοσπαστικές προτάσεις, κυρίως κυκλοφοριακές.
Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούμε αντιμέτωποι με άλλα μεγαλύτερα προβλήματα που θα δημιουργηθούν εξ αιτίας, της για άλλη μια φορά, αποσπασματικής αντιμετώπισης του θέματος.»
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ