Συνέντευξη του υποψηφίου Δημάρχου Σητείας με το συνδυασμό «Μαζί στο Αύριο» Νίκου Καραμανωλάκη
– Τι σας ώθησε στην διεκδίκηση του Δήμου Σητείας;
– «Εκ των έσω», ως Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος διαφόρων επιτροπών, διαπίστωσα ότι η διαχείριση του Δήμου δεν είναι αποτελεσματική εξαιτίας των παλαιοκομματικών πρακτικών των διοικούντων. Διότι:
– με εμμονή και πάθος για την επανεκλογή τους εγκαταλείπουν το Δήμο και εμφανίζονται ως κομήτες προεκλογικά
– άγονται από πολιτικούς και κομματάρχες, υπηρετούν δε πολιτικές ισορροπίες
– με οδηγό πάντα το πολιτικό κόστος ως επαγγελματίες πολιτικοί, δεν έρχονται σε ρήξη με παθογένειες του παρελθόντος και δεν τολμούν να υλοποιήσουν έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα.
– δεν διεκδικούν σθεναρά τα μεγάλα έργα για τον τόπο μας, τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα μεγάλα οδικά δίκτυα, τριτοβάθμια εκπαίδευση κ.α.
– και το χειρότερο, αδυνατούν να αξιοποιήσουν τα διάφορα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα όπως τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» 1,9 εκ., τις «Αναπλάσεις Δημοτικών Κτιρίων» 2,5 εκ. , προγράμματα για κατασκευή σχολικών συγκροτημάτων, κοινωνικών δομών κ.α.
Με ώθησε λοιπόν η βεβαιότητα ότι μια αποτελεσματική Δημοτική Αρχή, με σταθερά βήματα και χωρίς μπρος πίσω, θα διορθώσει το αναπτυξιακό έλλειμμα του τόπου μας.
– Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας αναφορικά με κύριες αρμοδιότητες του Δήμου όπως αυτές της καθαριότητας και της διαχείρισης του νερού (ύδρευση, άρδευση);
– Ελπίζω να θυμούνται οι πολίτες του Δήμου Σητείας, τον αγώνα που δώσαμε για πόσιμο νερό καλής ποιότητας, ελπίζω να θυμούνται και την καθοριστική παρουσία μας σχετικά με την τιμολόγησή του. Αποτρέψαμε παράλογες αυξήσεις γιατί διαβάσαμε «καλύτερα» το νόμο. Είδαμε τα περιθώρια ευελιξίας που οι «έμπειροι» δεν μπόρεσαν να δουν. Όσο για την καθαριότητα και την άρδευση, έχω εξηγήσει πολλές φορές ότι είναι δύο συγκοινωνούντα δοχεία που αλληλοεπηρεάζονται. Η κακή και ενεργοβόρα διαχείριση της άρδευσης, φταίει για την ανεπαρκή λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας. Η καθαριότητα είναι αυστηρά ανταποδοτική υπηρεσία και δεν επιτρέπεται η επιπλέον χρηματοδότηση της. Το νοικοκύρεμα του Δήμου είναι μονόδρομος. Η λύση βρίσκεται στη μείωση των εξόδων με αξιοποίηση προγραμμάτων μείωσης ενέργειας (π.χ. net metering) και στην ενίσχυση της ανακύκλωσης. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε για να θάβουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά μαζί με τα συμβατικά σκουπίδια, τη στιγμή που μας πληρώνουν για να ανακυκλώνουμε. Οφείλουμε να βελτιώσουμε την ανακύκλωση δημιουργώντας τα «πράσινα σημεία» και θεσπίζοντας οικονομικά κίνητρα με τη λειτουργία της «ανταποδοτικής κάρτας του δημότη». Οι πολίτες που θα συνεργάζονται θα επιβραβεύονται μέσω της κάρτας με μείωση δημοτικών Τελών, εκπτώσεις σε συνεργαζόμενα καταστήματα, ταξιδιωτικά γραφεία κ.α.
Εμείς λέμε ότι αν ο τουρισμός είναι ο δρόμος για την ανάπτυξη τότε η αναβάθμιση της υπηρεσίας καθαριότητας είναι αναγκαία. Η υπηρεσία καθαριότητας οφείλει να αποδίδει στο μέγιστο βαθμό. Επηρεάζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και την εικόνα του τόπου μας προς τους επισκέπτες.
– Πώς προτίθεστε να συμβάλετε στην ανάπτυξη των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Σητείας; Γιατί να σας ψηφίσει ο κάτοικος του χωριού;
– Έχω τονίσει ότι οι κάτοικοι των χωριών μας είναι ήρωες που ζουν μακριά από την εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες, υγεία, ψυχαγωγία, εκπαίδευση κ.α. Οφείλουμε να τους προσφέρουμε καταρχήν τα αυτονόητα, τα οποία στερούνται ακόμα και σήμερα. Ακολούθως, έχουμε υποχρέωση να βάλουμε φρένο στην ερημοποίηση των τοπικών κοινοτήτων. Στο πρόγραμμά μας αναφέρουμε αναλυτικά τα κίνητρα για την μετεγκατάσταση στα χωριά και τον τρόπο για την επιβράβευση και διευκόλυνση αυτών που ήδη ζουν σε αυτά. Εμείς μιλάμε για αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης με αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών κοινοτήτων και μεταφορά αρμοδιοτήτων, αλλά και πόρων. Παράλληλα, μιλάμε γα πολιτιστική αποκέντρωση γιατί Δήμος δεν είναι μόνο η Σητεία.
– Δεδομένου ότι η πόλη της Σητείας δείχνει να “ασφυκτιά”, ποιες είναι οι προθέσεις και οι προτάσεις σας σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό, αλλά και την επέκταση του σχεδίου πόλης;
– Υπάρχουν πράγματι τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα στο Δήμο μας με σημαντικότερα ίσως αυτά που αφορούν τη περιοχή Ξεροκαμάρες διότι εκεί συμβαίνουν πολύ συχνά τροχαία ατυχήματα. Μια από τις αιτίες είναι ότι έχουν δοθεί στη κυκλοφορία δρόμοι χωρίς τη κατάλληλη σήμανση, χωρίς κυκλοφοριακή ρύθμιση. Παράλληλα, επειδή έχουν στενέψει οι δρόμοι, η ταλαιπωρία των πολιτών είναι απίστευτη. Το πρόβλημα χαρακτηρίζεται επείγον, μας εκθέτει στους επισκέπτες μας και πρέπει να λυθεί άμεσα. Πρέπει λοιπόν άμεσα να επιταχυνθεί η έγκριση της Κυκλοφοριακής Μελέτης που έχει καθυστερήσει τόσα χρόνια αδικαιολόγητα. Προβλήματα υπάρχουν και στη παλιά πόλη γύρω από τη Καζάρμα, στη Πάνω Γειτονιά αλλά και σε πολλά χωριά μας με σημαντικότερα αυτά του Παλαικάστρου. Σε περιοχές βέβαια που σχεδιάστηκαν πριν την ύπαρξη του αυτοκινήτου τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Θα αναζητηθούν και θα προωθηθούν όλες οι δυνατές λύσεις. Οπωσδήποτε πρέπει να ολοκληρωθεί η σύνδεση της Πλαστήρα με την Δυτική Παράκαμψη και το Λιμάνι, η σύνδεση της Πραισού με τον εθνικό δρόμο προς Ηράκλειο. Απαιτείται παράλληλα να αναζητηθούν νέοι χώροι στάθμευσης και βέβαια διεκδικούμε πάντα δυνατά από τη Περιφέρεια την Ανατολική Παράκαμψη, τη σύνδεση δηλαδή του εθνικού δρόμου προς Ηράκλειο με το δρόμο προς Ιεράπετρα και Αγιά Φωτιά, ώστε να επιτευχθεί η παράκαμψη της πόλης στα όρια του νέου σχεδίου στο Κολονέλο, αλλά και της παραλίας της Σητείας.
Παράλληλα πρέπει να προχωρήσει η ένταξη των περιοχών που ορίζει το ΓΠΣ σε σχέδιο πόλης. Να γίνουν δηλαδή πολεοδομήσεις για τη δημιουργία νέων οικιστικών πυρήνων (Κολονέλο, Αγιά-Φωτιά, Αγκαθιάς, Μόχλος, Παπαδιόκαμπος κ.α.) αλλά και προώθηση του χωροθετημένου Βιομηχανικού Πάρκου Σητείας (ΒΙΟΠΑ).
– Ποιο είναι το όραμα και η στοχοθεσία σας για την τουριστική αλλά και την γενικότερη ανάπτυξη του τόπου;
– Ο τουρισμός πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Δεδομένο είναι όμως ότι ο τουρισμός είναι πολύ ευαίσθητο προϊόν, η αγορά είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και ασταθής και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.
Λέμε ξεκάθαρα “ναι” στις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις (επένδυση στη Μονή Τοπλού, στη Φανερωμένη κ.α.). Ζητούμενο βέβαια πάντα παραμένει η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Οι προτάσεις μας:
– Δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος με ενίσχυση των μηχανισμών προβολής και προώθησης και θέσπιση κινήτρων.
– Η πολεοδόμηση περιοχών με προσανατολισμό και κίνητρα για τουριστική δραστηριότητα θεωρείται κορυφαίο αναπτυξιακό εργαλείο.
– Στόχος παραμένει η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Το δίπτυχο «ήλιος και θάλασσα» ήταν και είναι επιτυχημένη συνταγή, ως τουριστική στρατηγική όμως θεωρείται ξεπερασμένη. Στόχος μας πρέπει να είναι ο τουρισμός 365 ημέρες το χρόνο και στρατηγική μας η ανάπτυξη θεματικού τουρισμού όπως θρησκευτικός, αρχαιολογικός, φυσιολατρικός, λαογραφικός, γαστρονομικός, καταδυτικός, αθλητικός, αλιευτικός, θαλάσσιος (ιστιοπλοϊα-surfing )
– Εκτός των μεγάλων ξενοδοχείων, οφείλουμε να στηρίξουμε και τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις.
– Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις αδελφοποιήσεις, στα πλαίσια συνεργασιών με άλλους Δήμους, όπως ορίζει το άρθρο 220 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων
– Ανάδειξη πολιτιστικών, ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων αλλά και του εξαιρετικού φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής
– Κήρυξη και ανάδειξη παραδοσιακών οικισμών και ένταξη αυτών σε προγράμματα περιήγησης
– Διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με πρωτογενή τομέα
– Περισσότερες γαλάζιες σημαίες και πιστοποίηση Costa Nostrum. Έχουν απαξιωθεί από τη παρούσα δημοτική αρχή αυτά τα παγκόσμια σύμβολα ποιότητας. Μόνο 5 παραλίες -οι δυο λουτρικές- έχουν γαλάζια σημαία.
– Εκπαιδευτικά προγράμματα για παραγωγούς και ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης που το επιθυμούν
– Προστασία και ανάδειξη φαραγγιών και των σπηλαίων, αισθητική αναβάθμιση αστικών και περιαστικών περιοχών ιδιαιτέρως της παλιάς πόλης της Σητείας και της περιοχής Καζάρμας και αναβάθμιση περιοχών όπως η περιοχή Ανάλουκας που μας εκθέτει στους επισκέπτες κ.α.
– Πείτε μας το λόγο για τον οποίο να σας επιλέξει ο αναποφάσιστος ψηφοφόρος
– Αν οι πολίτες επιλέξουν μία δημοτική Αρχή με νέους άφθαρτους ανθρώπους, χωρίς παλαιοκομματικές πρακτικές, χωρίς εμμονές και πάθος για την επανεκλογή τους, που θα εργαστούν με ανιδιοτέλεια, με διαφάνεια, με αποτελεσματικότητα, με νέες καινοτόμες ιδέες σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους και όχι μόνο προεκλογικά, που θα σεβαστούν το δημόσιο χρήμα, που θα διεκδικήσουν σθεναρά τα αυτονόητα, η ανάπτυξη και η πρόοδος του τόπου θα είναι μονόδρομος.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ