Με δεδομένο το ουσιαστικό κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας-ΠΓΔΜ και την διακοπή των ροών προς τη βόρεια Ευρώπη το βάρος της διαχείρισης περνά πλέον στη μεταφορά των χιλιάδων προσφύγων από τον ακατάλληλο χώρο της Ειδομένης σε δομές φιλοξενίας που δημιουργούνται ανά την Ελλάδα.
Η περιοχή της Ειδομένης, όπου έχει στηθεί εδώ και εβδομάδες ένας μεγάλος καταυλισμός απελπισμένων προσφύγων που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στη βόρεια Ευρώπη, τις τελευταίες ημέρες και μετά τις έντονες βροχοπτώσεις έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο βούρκο, κάνοντας τις συνθήκες διαμονής αφόρητες.
Το χώμα είναι μουλιασμένο από το νερό, οι σκηνές βουλιάζουν στη λάσπη, ενώ τα περιστατικά ιώσεων σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά αυξάνονται καθημερινά.
Οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν τώρα να ρίξουν το βάρος τους στην απομάκρυνση των προσφύγων από τα σύνορα και την ασφαλή μεταφορά τους στις δομές φιλοξενίας που έχουν ξεκινήσει να δημιουργούνται ανά την Ελλάδα για την στέγαση τους.
Αναζητούν στέγη στα κέντρα φιλοξενίας
Πολλοί πρόσφυγες ξεκίνησαν ήδη από χθες να αποχωρούν από την περιοχή των συνόρων με την ΠΓΔΜ αναζητώντας μια θέση στα κέντρα φιλοξενίας ευελπιστώντας ότι οι συνθήκες εκεί θα είναι καλύτερες από ό,τι στην Ειδομένη.
Στο μεταξύ, στον καταυλισμό των συνόρων αλλά και στα κέντρα φιλοξενίας σε Αθήνα και περιφέρεια έχουν ξεκινήσει να εργάζονται στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενημερώνουν τους πρόσφυγες για τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα έως τρεις μήνες και στη συνέχεια να προωθηθούν σε κάποια από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξηγώντας ότι η κατανομή των προσφύγων θα γίνει από τις χώρες της Ε.Ε. με τους πρόσφυγες να μην μπορούν να ζητήσουν οι ίδιοι τη μεταφορά τους σε κράτος της επιλογής τους.
Επιστρατεύουν ξενοδοχεία και σπίτια
Πέραν των δομών φιλοξενίας σε Σχιστό, Ελαιώνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, ανάλογες μονάδες στέγασης δημιουργούνται και στην περιφέρεια, ενώ πλέον θα επιστρατεύονται και ξενοδοχεία, αλλά και μικρά διαμερίσματα.
Το πρόγραμμα στέγασης και σίτισης προσφύγων σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από τις αρχές του χρόνου φιλοδοξώντας να καλύψει τις ανάγκες φιλοξενίας 20.000 προσφύγων.
Το πρόγραμμα εστιάζεται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χρηματοδοτείται με 80 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συντονίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και συντονίζεται από ΜΚΟ.
Προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα
Τα σπίτια που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων πρέπει να καλύπτουν ορισμένες προδιαγραφές. Πιο συγκεκριμένα να έχουν εμβαδό τουλάχιστον 60 τ.μ., να είναι πληρωμένοι όλοι οι λογαριασμοί επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό, τηλέφωνο, νερό) και φυσικά πληρωμένοι οι φόροι ακινήτων του δημοσίου (ΕΝΦΙΑ και φόρος κληρονομιάς).
Περιστατικά αισχροκέρδειας σε βάρος μεταναστών
Εκτός από το δράμα τους σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης οι πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι και με επιτήδειους που επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους.
Χθες κλιμάκιο αστυνομικών πραγματοποίησε «σαφάρι» ελέγχων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό προσφύγων της Ειδομένης. Κατά τους εντατικούς ελέγχους διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούν τη μη έκδοση αποδείξεων λιανικής, την αδήλωτη εργασία και την ασφαλιστική νομοθεσία. Συνολικά βεβαιώθηκαν παραβάσεις της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας σε δύο καντίνες, ένα κυλικείο κι ένα ψητοπωλείο-ουζερί.
Στο λιμάνι του Πειραιά τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και επί 24ωρου βάσεως, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα αισχροκέρδειας με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες.
Στο μεταξύ, οδηγός λεωφορείου συνελήφθη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, την Τρίτη στο Νέο Φάληρο για απόπειρα εξαπάτησης προσφύγων από τη Συρία. Πρόκειται για έναν 25χρονο, ενώ επιπλέον από την αστυνομία αναζητούνται τρεις συνεργοί του.
www.real.gr