Οι βροχές που πέφτουν τις τελευταίες ημέρες δεν αλλάζουν την εικόνα της φετινής χειμερινής περιόδου, η οποία χαρακτηρίστηκε από μεγάλη ανομβρία και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ειδικά οι πολύ περιορισμένες κατακρημνίσεις βροχής ή χιονιού προκαλούν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες (π.χ. υδροφόρος ορίζοντας, άρδευση, ύδρευση) και απειλή για μια πύρινη καλοκαιρινή περίοδο, καθώς δημιουργείται ξερή καύσιμη ύλη μέσα στα δάση.
«Οσο πιο ξηρή και θερμή είναι η χειμερινή περίοδος τόσο πιο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να δούμε το καλοκαίρι μεγάλες πυρκαγιές. Αυτό συνέβη ώς ένα βαθμό πέρυσι. Ο φετινός χειμώνας χαρακτηρίστηκε από ακόμα μεγαλύτερη ανομβρία, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες», αναφέρει στην «Κ» ο δασολόγος Θανάσης Μπουζινέκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων.
Ηδη σε περιοχές που έχουν πληγεί από ιδιαίτερη ανομβρία φέτος, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη θερινή περίοδο. Αντίστοιχα, στα τέλη Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πυρκαγιές σε αρκετά μέρη της Νότιας Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στη Μεσσηνία και στην Κρήτη. Σε μεγάλο βαθμό αυτές οι φωτιές οφείλονται στο κάψιμο αγριόχορτων από γεωργούς, οι οποίες όμως εμφάνιζαν τάση μεγαλύτερης εξάπλωσης. Στην περιοχή Κάμπου του Νομού Χανίων οι ισχυροί άνεμοι δυνάμωσαν μια φωτιά, με τους ντόπιους «εμπειρικά» να συνδέουν τη μεγάλη επέκτασή της με την ανομβρία. (Καθημερινή)