«Από τους ελέγχους που διενεργήσαμε ως Υπηρεσία κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, σε ποσοστό 70% – 80% των ελέγχων, οι επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν παραβατικές!» Αυτό δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας Νομού Λασιθίου Γιάννης Λασηθιωτάκης, σημειώνοντας ότι οι παραβάσεις που συνήθως βεβαιώνονται αφορούν αδήλωτη εργασία και υπέρβαση δηλωμένου ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων.
Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν το χρονικό αυτό διάστημα σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις και οι βεβαιωμένες παραβάσεις αφορούσαν υπέρβαση ωραρίου απασχόλησης δηλαδή μη δηλωμένη υπερωρία και ρεπό το οποίο δούλευαν οι εργαζόμενοι.
Σε επισιτιστικά καταστήματα βρέθηκαν εργαζόμενοι τους οποίους οι εργοδότες δεν είχαν δηλώσει καθόλου την πρόσληψή τους.
Ειδικά η αδήλωτη εργασία εντοπίζεται σε περιοχές απομακρυσμένες από το διοικητικό κέντρο που εδρεύουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, είπε ο κ. Λασηθιωτάκης. Χαρακτηριστικά είπε ότι στη Σητεία όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν μεταβαίνουν συχνά, θεωρεί ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις δύο φορές που μετέβη εκεί κλιμάκιο ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας Λασιθίου, στις πέντε συνολικά επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι τέσσερις βρέθηκαν με αδήλωτους εργαζόμενους! Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκε ένας αδήλωτος εργαζόμενος σε κάθε μία από τις τέσσερις αυτές επιχειρήσεις (καφετέριες – εστιατόρια)…
Οι έλεγχοι που διενέργησαν ήταν λίγοι στον αριθμό, γιατί σε περιοχές μικρές όπως η Σητεία, η παρουσία του ελεγκτικού κλιμακίου γίνεται άμεσα αντιληπτή, και αλληλοενημερώνονται ταχύτατα όλες οι επιχειρήσεις της πόλης ή περιοχής… Οπότε δεν έχει νόημα να συνεχιστεί και ο έλεγχος, εξήγησε ο Επιθεωρητής Εργασίας.
Για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο το πρόστιμο είναι 10.500 ευρώ… Εκτός και αν αξιοποιηθεί το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει στον εργοδότη να προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο, για ένα τουλάχιστον χρόνο, μειώνοντας έτσι το πρόστιμο στις 3.500 ευρώ, επιβαρυνόμενος όμως του 12μηνου μισθολογικού και αναδρομικού (πριν τον έλεγχο) ασφαλιστικού κόστους, από την πρόσληψη αυτή… Και χωρίς δικαίωμα να μειώσει το συνολικό αριθμό του προσωπικού που απασχολούσε την ημέρα διενέργειας του ελέγχου και για ένα έτος από την ημέρα του ελέγχου…
Οι παραβάσεις που συνήθως βεβαιώνονται στις επιχειρήσεις του επισιτιστικού κλάδου είναι η παραβίαση του ωραρίου εργασίας και τα ρεπό των εργαζομένων τους, κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Κι αυτό γιατί τα Σαββατοκύριακα ελέγχους διενεργούν μόνο η Επιθεώρηση Εργασίας και τα ΠΕΚΑ, ενώ οι τοπικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ διενεργούν ελέγχους μόνο στο ωράριο λειτουργίας της Υπηρεσίας, ανέφερε ο κ. Λασηθιωτάκης.
Τον Αύγουστο
Το σύνολο των ξενοδοχείων της ευρύτερης περιοχής τα οποία ήλεγξε η Επιθεώρηση Εργασίας, διαπιστώθηκαν με παραβιάσεις του ωραρίου εργασίας εργαζομένων σ’ αυτά, είπε ο κ. Λασηθιωτάκης. Αφορούσαν ξενοδοχεία από 40 έως 140 εργαζόμενους. Οι παραβάσεις αφορούσαν μη δηλωθείσα εργασία και παραβίαση του ρεπό. Σημειωτέον ότι για περίπτωση ενός εργαζόμενου που εργάζεται σε πεντάστερο ξενοδοχείο με 300 – 400 εργαζόμενους, που κατόπιν ελέγχου διαπιστώνεται ότι εργάζεται στο ρεπό του, το οποίο δεν έχει δηλωθεί στο σύστημα «Εργάνη», το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 15.000 ευρώ περίπου.
Σε εξέλιξη είναι υπολογισμός προστίμων σε ξενοδοχειακή επιχείρηση που λειτουργεί στη δυτική πλευρά του Δήμου Αγίου Νικολάου, μετά από έλεγχο που διενέργησε η Επιθεώρηση Εργασίας την περασμένη εβδομάδα και διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Ο κ. Λασηθιωτάκης είπε ότι μέσα στο καλοκαίρι η Επιθεώρηση Εργασίας δεν εστίασε τους ελέγχους της σε πεντάστερα ξενοδοχεία γιατί σε αυτά επικεντρώνονται κυρίως οι έλεγχοι κλιμακίων που κατεβαίνουν από το κέντρο, στην Κρήτη. Η Επιθεώρηση Εργασίας έκανε δύο ελέγχους τον Ιούλιο σε τέτοια, μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία, στην Ελούντα. Οι υπόλοιποι έλεγχοι διενεργήθηκαν πάλι σε υψηλών κατηγοριών ξενοδοχεία με πολλούς εργαζόμενους, αλλά όχι σε περιοχές που φιγουράρουν στην κορυφή των τουριστικών προορισμών της χώρας μας, οι οποίοι, όπως προανέφερε, μπαίνουν στο στόχαστρο ελέγχων από κλιμάκια κεντρικών υπηρεσιών, κατά την αιχμή της τουριστικής περιόδου. Φυσικά, όπως διευκρίνισε, ελέγχους και σε αυτές τις περιοχές και τα μεγάλα ξενοδοχεία, θα πραγματοποιήσει και η Επιθεώρηση Εργασίας, μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου, το τέλος Οκτωβρίου.
Ελλειψη προσωπικού
Η υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας Λασιθίου, είναι διαπιστωμένη και αποτελεί βασικό λόγο αδυναμίας να γίνουν οι έλεγχοι που πρέπει, στη συχνότητα και στον αριθμό των επιχειρήσεων που χρειάζεται. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λασηθιωτάκης, τελικά, αν και είχε ανακοινωθεί ότι την Επιθεώρηση Εργασίας θα ενίσχυαν δύο επιπλέον επιθεωρητές που θα αποσπούνταν για τον Αύγουστο, ήλθε μόνο μία. Τον Αύγουστο όλο, μέχρι και χθες, η Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησε 20 ελέγχους σε επιχειρήσεις, Σαββατοκύριακα και απογεύματα ή βραδινές ώρες (εκτός ωραρίου λειτουργίας της Υπηρεσίας), από τους οποίους οι 15 βεβαίωσαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ