Τη χρήση για την οποία προοριζόταν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής πριν από 18 χρόνια, σκοπεύει η νέα δημοτική αρχή να εφαρμόσει, αξιοποιώντας μια υποδομή η οποία στόχευε κυρίως στην απόκτηση κυκλοφοριακής αγωγής για τα παιδιά μέσα από την εμπειρική εκπαίδευση στο συγκεκριμένο χώρο. Ο Δήμος, που δαπάνησε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την υποδομή και τον εξοπλισμό του «κυκλοφοριακού πάρκου», ουδέποτε έως σήμερα δεν ανέδειξε το πάρκο αυτό ως πεδίο εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα στο πέρασμα των χρόνων να υποστεί την εγκατάλειψη και τη φθορά, χωρίς στην ουσία να μπορεί να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές ούτε ενός συμβατικού πάρκου που να μπορεί να προσφέρει αναψυχή στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. Ούτε όμως και κυκλοφοριακή παιδεία, μιας και ουδέποτε ολοκληρώθηκε η προβλεπόμενη σήμανση, ενώ ο εξοπλισμός του (ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια και ποδήλατα) παρέμεινε επί μια 20ετία σχεδόν, κλειδωμένος σε κάποιες αποθήκες αφημένος στη φθορά του χρόνου.
Ο Αντιδήμαρχος Κωστής Καστελλιανάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι ήδη η δημοτική αρχή αναζητά τρόπο να λειτουργήσει το πάρκο για το σκοπό που κατασκευάστηκε. «Δεν δικαιολογείται, τόσα χρόνια, να μην γίνεται αυτό και τα αυτοκίνητα και τα ποδήλατα να σαπίζουν σε μια αποθήκη. Ψάχνουμε τρόπο να συντηρηθούν για να τα βγάλουμε στο πάρκο. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης. Αναζητήσαμε και ενημερωθήκαμε για το πώς χειρίζονται άλλοι δήμοι της χώρας το θέμα των κυκλοφοριακών πάρκων που διαθέτουν, όπως οι Δήμοι Θέρμης, Χαλκιδέων και Ηρακλείου, όπου λειτουργούν αντίστοιχα πάρκα. Μας ενημέρωσαν για το πώς μπορούμε να λειτουργήσει το πάρκο με προσωπικό που θα διαθέσει ο Δήμος».
«Εκείνο που επιδιώκουμε πρωταρχικά είναι να έρθουν τα σχολεία, να ενημερωθούν οι μαθητές με ομιλίες και πρακτική, χρησιμοποιώντας τα αυτοκίνητα και τα ποδήλατα, αποκτώντας έτσι μια σωστή συμπεριφορά και νοοτροπία, από μικρή ηλικία, όταν θα κινούνται στους πραγματικούς δρόμους. Πιστεύουμε ότι άμεσα θα καταστήσουμε το πάρκο λειτουργικό», είπε ο κ. Καστελλιανάκης.
Αναφερόμενος στον τρόπο αποκατάστασης του πάρκου, ο αντιδήμαρχος είπε ότι πριν δοθεί στην χρήση για την οποία προοριζόταν εξ αρχής, θα εκτελεστούν εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και συμπλήρωσης της υποδομής που απαιτείται.
Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν δύο λυόμενες τουαλέτες και κοντέινερ για τη φύλαξη του εξοπλισμού του πάρκου. Θα γίνει η προβλεπόμενη οριζόντια και κάθετη οδική σήμανση μέσα στο πάρκο. Η υφιστάμενη παιδική χαρά θα παραμείνει, γιατί όπως είπε προβλέπεται η λειτουργία παιδικής χαράς σε τέτοιο πάρκο. Τα φθαρμένα παιχνίδια θα αντικατασταθούν και θα εμπλουτιστεί το πράσινο αποκαθιστώντας και το δίκτυο αυτόματου ποτίσματος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αντιδήμαρχος εξήγησε ότι ο Δήμος θα διαθέσει το απαιτούμενο προσωπικό που θα ασχολείται με το κυκλοφοριακό πάρκο, γιατί, όπως τόνισε, «δεν μπορεί να έχουμε κάτι τόσο σημαντικό στην πόλη μας και να παραμένει “κλειστό” και μη λειτουργικό. Στόχος κατ’ αρχήν είναι το πάρκο να λειτουργεί εκπαιδευτικά, σε ώρες λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δήμου, με παρόντα δημοτικό υπάλληλο.
Στην επισήμανσή μας, αν η «ενεργοποίηση» του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής υπαγορεύεται σήμερα πιο έντονα από ποτέ, μετά και τον φετινό τραγικό απολογισμό των τροχαίων δυστυχημάτων στους δρόμους της Κρήτης, ο κ. Καστελλιανάκης είπε ότι γι’ αυτό και ο Δήμος επιδιώκει με την ανακαίνιση και λειτουργία του πάρκου να προσελκύσει εκεί όλα τα σχολεία. Κάθε τάξη θα πρέπει να περάσει από κει δυο και τρεις φορές στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, για να ακούσουν, να δουν και να βιώσουν το χώρο και τον τρόπο κυκλοφοριακής συμπεριφοράς αλλά και όσες πληροφορίες θα τους δώσουν η Τροχαία, η Πυροσβεστική, οι διασώστες και υπάλληλοι του Δήμου. Μόνο έτσι θα πάρει σάρκα και οστά το σχέδιο του Δήμου από το 2000 που δημιούργησε ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, κατέληξε ο Αντιδήμαρχος.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ