Στην ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης και στην πρόκριση του «μικρού καλωδίου» και του εναλλασσόμενου ρεύματος, καθώς και στον κίνδυνο παγώματος της κατασκευής του «μεγάλου καλωδίου», αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη.
Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Ο σχεδιασμός για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης περιλαμβάνει την κατασκευή δύο υποβρύχιων καλωδίων που θα συνδέσουν την Κρήτη με το ηπειρωτικό ενεργειακό σύστημα της χώρας. Μάλιστα, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί, δια στόματος του αρμόδιου Υπουργού κ. Π. Σκουρλέτη κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη κ. Βιργινία Μανασάκη στις 29-02-2016, ότι η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης θα εξελίσσεται ταυτόχρονα και με τα δύο καλώδια.
Κι ενώ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι τα δύο υποβρύχια καλώδια θα συνδέσουν την Κρήτη με το ηπειρωτικό ενεργειακό σύστημα «θα προχωρήσουν μαζί» πράττει ακριβώς το αντίθετο. … ο ΑΔΜΗΕ προκήρυξε στις 14-03-2016 την ΜΠΕ του «μικρού καλωδίου», το οποίο φαίνεται ότι θα ξεκινήσει πρώτο.
Δυστυχώς, το έργο για το «μικρό καλώδιο» εμφανίζει αρκετά προβλήματα, αν προωθηθεί μόνο του, και υπάρχουν φόβοι ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να σημάνει και το πάγωμα του έργου του «μεγάλου καλωδίου» με το συνεχές ρεύμα, το οποίο εξασφαλίζει ενεργειακή αυτονομία. Το «μικρό καλώδιο» με εναλλασσόμενο –και όχι συνεχές- ρεύμα είναι εκείνο, που σύμφωνα με όλους τους ειδικούς, όχι μόνο δεν λύνει το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης, αλλά δημιουργεί και «πρόβλημα ισορροπίας» στο σύστημα και δεν συνάδει με το μεγαλεπήβολο σχέδιο του EuroAsia InterConnector (Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-ηπειρωτική Ελλάδα).
Περαιτέρω, η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε μια εκ των πραγμάτων μονιμοποίηση των εγκαταστάσεων των Λινοπεραμάτων με δυσμενείς συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου-Μαλεβιζίου. Παράλληλα, δεν προωθείται η Κορακιά, αφού ο κόμβος του «μικρού καλωδίου» προωθείται από τη δυτική Κρήτη, η οποία επίσης επιβαρύνεται με γραμμές μεταφοράς ρεύματος, λόγω του εναλλασσόμενου ρεύματος.
Για το έργο του «μικρού καλωδίου» υπάρχουν σημαντικές αντιρρήσεις, ενώ έχουν προταθεί και πιο αποτελεσματικοί τρόποι ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου (π.χ. πρόταση Ε.Σ.Α.Η.), οι οποίοι δεν προκρίθηκαν. Μάλιστα, έχει αναπτυχθεί μια έντονη φημολογία για ύπαρξη συγκεκριμένων συμφερόντων των εταιρειών που φτιάχνουν, ή μπορούν να φτιάξουν, καλώδια με εναλλασσόμενο ρεύμα».
Επίσης, τονίζεται ότι «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει συνεννόηση και συναίνεση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, αλλά και η υπόθεση της καλωδιακής σύνδεσης με την Αθήνα από το Ηράκλειο να προχωρήσει άμεσα, δεδομένου ότι θα συμβάλει στην μετεξέλιξη της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο, λαμβάνοντας υπόψη το κέντρο βάρους ως προς τα κύρια κέντρα ενεργειακής κατανάλωσης του νησιού.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση στο μόνο που παραμένει πιστή είναι στην προσφιλή τακτική της να κάνει τα αντίθετα από αυτά που διακηρύσσει. Το θέμα της καλωδιακής-ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα αποδεικνύει περίτρανα, για άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση “άλλα λέει και άλλα κάνει”!».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Για ποιο λόγο δεν γίνεται ταυτόχρονα η προκήρυξη των δύο υποβρύχιων καλωδίων που θα συνδέσουν την Κρήτη με το ηπειρωτικό ενεργειακό σύστημα, όπως έχετε δεσμευτεί; 2. Με ποια κριτήρια προκρίθηκε το έργο του «μικρού καλωδίου» και η λύση του εναλλασσόμενου ρεύματος; 3. Ποιος ο προγραμματισμός για την κατασκευή του «μεγάλου καλωδίου»; Ποιος ο σχεδιασμός για την διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας της Κρήτης;».