Αλλάζει το εργασιακό καθεστώς με την αλλαγή ιδιοκτησίας στα ξενοδοχεία «Ερμής» και «Κοράλ»;
Αυτό είναι το ερώτημα που έχει ανακύψει μεταξύ των εργαζομένων στα παραπάνω ξενοδοχεία του Αγίου Νικολάου.
Δύο εμβληματικές για τον τόπο τουριστικές δομές που έχουν συνδυαστεί με την ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή και οι οποίες στην παρούσα συγκυρία οδεύουν σε νέους ιδιοκτήτες.
Η πώληση και για τα δύο συγκροτήματα ασφαλώς και αποκτά σημασία για την τοπική ανάπτυξη αλλά και για τους περισσότερους από 110 εργαζόμενους στην επιχείρηση. Το «Ερμής» και το «Κοράλ» αποτελούν τον μεγαλύτερο ενιαίο ξενοδοχειακό χώρο που διαθέτει ο Άγιος Νικόλαος στην παραλιακή ζώνη εντός της πόλεως.
Αν και η μετάβαση στη νέα ιδιοκτησία μοιάζει να προχωρεί απρόσκοπτα, είναι σαφές πως δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί το χρονοδιάγραμμα ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα δύο ξενοδοχεία τα επόμενα χρόνια υπό τη νέα ιδιοκτησία.
Εκείνο που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, είναι πως βασικός στόχος της νέας ιδιοκτησίας και των διαχειριστών είναι να προχωρήσει σε μια ριζική ανακαίνιση στις δύο παλιές δομές. Το γεγονός ότι πρόκειται για εγκαταστάσεις που η πρώτη ανέγερση των κτιρίων χρονολογείται στη δεκαετία του ’60, καθώς και το γεγονός πως δεν έχουν γίνει τις τελευταίες δύο δεκαετίες ριζικές αλλαγές, είναι ξεκάθαρο πως προκαλεί την αναγκαιότητα για να μετατραπούν σε «γιαπί» για να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και να γίνουν δύο ξενοδοχεία πόλης με διακριτή ταυτότητα.
Το στοιχείο του θαλάσσιου μετώπου με παραλία που διαθέτουν, αποτελεί ένα σπάνιο πλεονέκτημα για ξενοδοχεία πόλης – ακόμα και σε τουριστικές περιοχές – και δεν μπορεί να περνά ανεκμετάλλευτο, ενισχύοντας τις προσδοκίες τόσο των νέων ιδιοκτητών όσο και των καταστημάτων της πόλης που προσδοκούν σε μια αναθέρμανση της τουριστικής κίνησης.
Ανασφάλεια στους εργαζόμενους
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαιώνουν και εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στόχος είναι να κλείσουν για ένα χρονικό διάστημα που θα φτάνει περίπου χρονικά την μία σεζόν, προκειμένου να γίνουν δομικές αλλαγές και να παραδοθούν δύο ξενοδοχεία – στολίδια στην πόλη.
Το γεγονός αυτό δεν μοιάζει να ενοχλεί τους εργαζόμενους ή τουλάχιστον όχι όλους. Ωστόσο, ορισμένοι που επικοινώνησαν με την ΑΝΑΤΟΛΗ υποστήριξαν ότι επικρατεί ένα κλίμα ανασφάλειας, αλλά και ασάφειας σχετικά με το τι θα γίνει με ανθρώπους που έχουν 20 -25 χρόνια προϋπηρεσία μέσα στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον τα δύο ξενοδοχεία παραμείνουν για μία σεζόν ή ακόμα κι ένα έτος κλειστά, οι διαχειριστές έχουν στόχο να έρθουν σε μια ουσιαστική συμφωνία με τους εργαζόμενους που θα καλύπτει και τις δύο πλευρές χωρίς να αντιμετωπίζουν με αρνητικό τρόπο τις αιτιολογημένες απαιτήσεις των εργαζομένων.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως έχει εκφραστεί ήδη θετικά η νέα εργοδοσία για μια συμφωνία με τους εργαζόμενους που θα παρέχει μια μορφής κάλυψη για το χρονικό διάστημα που δεν θα δουλεύουν, περιλαμβάνοντας σε κάποια σενάρια και το ταμείο ανεργίας, ενώ θα επιστρέψουν μετά κανονικά στη δουλειά τους.
Το ερώτημα πάντως που τέθηκε από εργαζόμενους στην εφημερίδα είναι η εξέλιξη του θέματος των αποζημιώσεων για εκείνους που θα αποχωρήσουν. Προφανώς, στην παρούσα συγκυρία, δεν υπάρχει ακόμα σαφής απάντηση και δεν έχει γνωστοποιηθεί στους εργαζόμενους.
Πληροφορίες λένε ότι δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί η επένδυση, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί το σχήμα δανειοδότησης που θα καθορίσει το μέγεθος, αλλά και τον χρόνο που θα υλοποιηθούν οι ανακαινίσεις των ξενοδοχείων, ώστε να αποτελέσουν δύο σύγχρονες νέες τουριστικές μονάδες στα όρια του αστικού ιστού της πόλης. Κι αυτή είναι μια βασική παράμετρος που θα καθορίσει πώς θα κινηθούν οι νέοι ιδιοκτήτες. Μέχρι τότε, οι επαφές πυκνώνουν.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ