Από τον περασμένο Ιούνιο έχει στείλει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης την οριστική μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κόμβου Κριτσάς μαζί με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά την κατασκευή κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση προς Λακώνια. Το επόμενο βήμα είναι να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και γνωμοδότηση των εμπλεκόμενων φορέων (μεταξύ αυτών και του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου), προκειμένου να μεταβιβαστεί στη συνέχεια στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης και να επιστρέψει στον ΟΑΚ, για την τελική έγκριση της οριστικής μελέτης και προκήρυξη του διαγωνισμού, για να υλοποιηθούν τα προτεινόμενα έργα. Αυτά δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Οδικών Έργων του ΟΑΚ Γεώργιος Αγαπάκης.
Ρωτήσαμε τον κ. Αγαπάκη, με αφορμή και το τελευταίο τροχαίο ατύχημα (ευτυχώς μόνο υλικών ζημιών) στον κόμβο Κριτσάς, σε ποιο στάδιο βρίσκεται το όλο θέμα της βελτίωσης λειτουργίας του κόμβου, που παραμένει μια κυκλοφοριακή «σπαζοκεφαλιά» για όσους εισέρχονται ή εξέρχονται από την πόλη, αλλά και για όσους μετακινούνται από Σητεία και Ιεράπετρα προς Ηράκλειο και αντίστροφα, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο που η κυκλοφοριακή πίεση λόγω του τουρισμού πολλαπλασιάζεται.
Δεν είναι τόσο απλό να γίνουν οι προμελέτες αυτές, οι οποίες όταν ολοκληρώθηκαν πέρασαν από το Τεχνικό Συμβούλιο και στη συνέχεια από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΚ και εγκρίθηκαν. Μια γενική εκτίμηση, εφόσον δεν υπάρξουν εμπλοκές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις διαδικασίες που ακολουθούν και τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται στη χορήγηση εγκρίσεων, είναι ότι οι περιβαλλοντικοί όροι θα εγκριθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο ή τετράμηνο και ότι σε ένα τουλάχιστον εξάμηνο θα μπορέσει ο ΟΑΚ να προχωρήσει σε προκήρυξη της εργολαβίας για τους δύο κόμβους.
Ο κ. Αγαπάκης δεν είναι σε θέση, όπως είπε, από τώρα να διευκρινίσει αν η προκήρυξη θα περιλαμβάνει και τους δύο κόμβους ή αν θα προκηρυχθούν χωριστά, η σήμανση, η εγκατάσταση συμπληρωματικού φωτισμού και της φωτεινής σηματοδότησης του κόμβου Κριτσάς και χωριστά η κατασκευή του κόμβου Λακωνίων.
Αυτό, όμως, σημαίνει ότι η προκήρυξη θα συμπέσει με την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου. Με τους χρόνους που απαιτούν οι διαδικασίες ανάθεσης των έργων, δεν φαίνεται πολύ πιθανόν τα έργα να ξεκινήσουν πριν το τέλος της επόμενης τουριστικής σεζόν, όπως θα ήταν και πιο λογικό να γίνει.
Άρα για ένα χρόνο ακόμη, ο κόμβος Κριτσάς το πιθανότερο είναι ότι θα λειτουργεί με τα σημερινά προβλήματα και ό,τι προκύψει…
Δύο σενάρια
Η προμελέτη την οποία εκπόνησε η εταιρεία «Τόπος» εξέτασε δύο εναλλακτικά σενάρια για τον κόμβο της Κριτσάς, είπε ο κ. Αγαπάκης και εξήγησε:
- Το ένα αφορούσε τη διατήρηση της υφιστάμενης γεωμετρίας με βελτίωση της οριζόντιας και κάθετης σηματοδότησης και παράλληλα την εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης (φανάρια).
- Το άλλο σενάριο, αφορούσε την κατασκευή κυκλικού κόμβου.
Από τη συγκριτική αξιολόγηση των δύο, την οποία έκανε η μελετήτρια εταιρεία κατόπιν παραγγελίας του ΟΑΚ, προέκυψε ότι ο κυκλικός κόμβος δεν θα έλυνε τα προβλήματα που υπάρχουν και ότι με μία καλύτερη οριζόντια διαγράμμιση και με τη λειτουργία φωτεινής σηματοδότησης, θα επιτευχθεί καλύτερη διαχείριση του προβλήματος. Η λύση αυτή προτάσσεται από το να πάει κανείς να κατασκευάσει ένα κυκλικό κόμβο με πολλά προβλήματα τα οποία επιτείνει η πολλαπλή συμβολή κινήσεων σε αυτόν.
Συνδυάζεται και συσχετίζεται δε με τη διαμόρφωση και λειτουργία κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση προς Λακώνια, λίγα μέτρα πιο κάτω από τον κόμβο της Κριτσάς, δήλωσε ο κ. Αγαπάκης.
Το κόστος της παρέμβασης στον κόμβο Κριτσάς είναι σχετικά χαμηλό, εκτιμάται στις 225.000 ευρώ.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ