Με έντονα αρνητικά τα σημάδια για τη φετινή ποιότητα, αλλά, όπως εκτιμάται και για την ποσότητα, ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και αυξάνεται προοδευτικά ο ρυθμός της συλλογής του ελαιοκάρπου. Οι υψηλές οξύτητες, εκπλήσσουν και απογοητεύουν παραγωγούς αλλά και επιχειρηματίες ελαιοτριβείων, κινητοποιώντας τις αγροτικές Ενώσεις και τον επιστημονικό κόσμο αλλά και τα περιφερειακά πολιτικά όργανα του νησιού, να ασχοληθούν πιο επισταμένα με το όλο ζήτημα.
Σε κατάσταση συναγερμού τελεί ολόκληρο το νησί, με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε σχετικά πιο πρώιμα, εξαιτίας και της έντονης ανησυχίας των ελαιοκαλλιεργητών, που σπεύδουν να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί από τη λαίλαπα της δακοπροσβολής που σε συνδυασμό με τη δράση του μύκητα «γλοιοσπόριο» υποβαθμίζει κάθετα τον ελαιόκαρπο και προκαλεί υψηλή οξύτητα στο παραγόμενο ελαιόλαδο.
Η βροχή λειτουργεί ευνοϊκά
Εντούτοις, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεραμβέλλου Νικ. Ζαχαριάδης και ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κριτσάς Νικ. Αφορδακός εξέφρασαν, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ, αισιοδοξία, ότι όσο περνούν οι ημέρες, η ποιότητα του ελαιολάδου θα βελτιώνεται, εξηγώντας ότι οι βροχές λειτουργούν ευνοϊκά και ο πληγωμένος ελαιόκαρπος θα έχει πέσει στο έδαφος.
Ο Συνεταιρισμός Κριτσάς ξεκίνησε την παραλαβή ελαιοκάρπου χθες, αλλά ξεκίνησε βραδινές ώρες την άλεση, οπότε δεν υπήρχε εικόνα για την ποιότητα του πρώτου λαδιού, όταν μιλήσαμε με τον κ. Αφορδακό.
Ο κ. Αφορδακός πάντως τόνισε ότι «ασφαλή συμπεράσματα για την ποιότητα είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν», πιστεύει δε ότι σταδιακά η ποιότητα θα βελτιώνεται για τους παραπάνω λόγους και πρόσθεσε ότι οι εκτάσεις που δεν ποτίζονται, δεν αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα δακοπροσβολής, όπως οι ποτιστικές. Εμφανίστηκε δε ιδιαίτερα επιφυλακτικός, αν το γλοιοσπόριο όντως έχει προκαλέσει ζημιά, στην κλίμακα που περιγράφεται, συνδέοντας τη δράση του παρασίτου με αυτή του δάκου.
Επεσήμανε επίσης ότι, άσχετα με τη δραστικότητα και αποτελεσματικότητα των χρησιμοποιούμενων φαρμάκων του προγράμματος δακοκτονίας και το γεγονός ότι έγιναν φέτος έξι δολωματικοί ψεκασμοί ξεκινώντας σχετικά νωρίτερα από άλλες χρονιές, υπάρχει άλλο ένα στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν. Είναι η λεγόμενη «λευκή περίοδος» για το δάκο, δηλαδή πριν την «πήξη» του ελαιοκάρπου. Είναι κρίσιμη περίοδος για να ελεγχθεί η εξέλιξη του δάκου, αν και όπως ισχυρίζονται οι αρμόδιοι, τότε δεν μπορεί να γίνει ψεκασμός των ελαιοδέντρων. Μπορεί όμως να ψεκαστούν άλλα δέντρα, χαρουπιές, σκίνοι κλπ. γύρω από τα ελαιόδεντρα, γιατί ο δάκος είναι σε φάση ανάπτυξης πριν πήξει ο ελαιόκαρπος και είναι κρίσιμο για την αποτελεσματικότητα ολόκληρου του προγράμματος, να ελεγχθεί ο πληθυσμός του στην πρώτη αυτή φάση.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ