Η ΑΙPAC είναι μια από τις σημαντικότερες πολιτικές δυνάμεις στους διαδρόμους (lobbying) της Ουάσιγκτον. Η οργάνωση, τα τελευταία χρόνια, έχει εμβαθύνει με συστηματική επιμονή την επιρροή της κερδίζοντας στο Κογκρέσο πολλές μάχες που αφορούν τη πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η πρόσκληση προς τον Πάνο Καμμένο την δεδομένη χρονική συγκυρία αποτελεί στην ουσία την «επιβράβευση» των υπερσυντηρητικών Αμερικανοεβραίων για το γεγονός ότι η Ελλάδα επιχειρεί αυτό το άνοιγμα συνεργασίας σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας και ενέργειας. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σ’ ένα χρόνο που ο υπουργός Αμυνας επισκέπτεται την αμερικανική πρωτεύουσα.
Ο Πάνος Καμμένος αμέσως μετά την εκδήλωση -την οποία συντόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της HALC (Ηellenic American Leadership Council), Εντι Ζεμενίδης – απαντώντας σε ερώτηση για την συμμετοχή στο ετήσιο συνέδριο της ΑIPAC ανέφερε σχετικά: «Ηταν μια σημαντική συζήτηση που έγινε στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου του AIPAC, των σημαντικότερων αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων στις ΗΠΑ. Είχα τη δυνατότητα να επικοινωνήσω τις εξαιρετικές σχέσεις που υπάρχουν σε πολιτικό, ενεργειακό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο. Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι ισραηλινές οργανώσεις των ΗΠΑ βλέπουν με καλό μάτι αυτή την συνεργασία και θα βοηθήσουν στην δυναμική προσπάθεια της Ελλάδας βγαίνοντας από την κρίση να περάσει στο αύριο έχοντας τη δυνατότητα νέων επενδύσεων σ’ ένα περιβάλλον που θα είναι ασφαλές και σ’ ένα περιβάλλον που θα μπορέσει να δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα τόξο ασφάλειας από την Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Ελλάδα και θα επεκτείνεται στην Βουλγαρία και την Ρουμανία».
Σχετικά για την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό ο κ. Καμμένος σχολίασε : «Eίμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί πλέον η συμφωνία του ΝΑΤΟ γίνεται αποδεκτή από τη μεριά της Τουρκίας, παρότι είχε υπογραφεί αλλά δεν είχε εφαρμοστεί. Πιστεύω ότι η επικύρωση της συνθήκης αυτής στα πλαίσια και της ΕΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα και ουσιαστικά σταματούν να υπάρχουν εκείνες οι φωνές που ακούστηκαν στην αρχή και δημιουργήθηκαν ορισμένοι φόβοι για την συμφωνία αυτή».
Τέλος, ερωτηθείς ο Ελληνας υπουργός Αμυνας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς τόνισε: «Aπό τις επαφές που έχω εδώ στις ΗΠΑ είναι ξεκάθαρο πια ότι από την πλευρά της ΕΕ η αξιολόγηση είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Από τη μεριά του ΔΝΤ ελπίζω ότι θα υπάρξουν εκείνες οι λύσεις, οι οποίες θα υποβοηθηθούν και από τις ΗΠΑ ώστε να διευκολύνουν την τελική απόφαση της εξόδου χώρας από τα μνημόνια να παρθεί πριν από την 1η Μαΐου».
www.real.gr