Δεκαεπτά ογκολογικοί ασθενείς σε όλη την έκταση του Δήμου Αγίου Νικολάου εξυπηρετούνται από το δίκτυο υπηρεσιών του προγράμματος κατ’ οίκον νοσηλείας που ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2018 μέσα από τη συνεργασία του «Διαλυνάκειου» Νοσοκομείου Νεάπολης και του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.
Έδρα της υπηρεσίας αποτελεί το «Διαλυνάκειο» και πρόκειται για μια προσπάθεια που έγινε στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού της προηγούμενης διοίκησης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης με υπεύθυνη την απελθούσα υποδιοικήτρια Ελένη Γιακουμάκη.
Η υπηρεσία, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Σγουρού στην ΑΝΑΤΟΛΗ, καλύπτει τις ανάγκες ογκολογικών ασθενών από όλες τις περιοχές υγειονομικής αρμοδιότητας του Δήμου Αγίου Νικολάου και προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στους ογκολογικούς ασθενείς, γλιτώνοντας τους από τη μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και το κόστος των μετακινήσεων.
Το υπεύθυνο προσωπικό
Επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος είναι η επιμελήτρια Β΄ Ογκολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Μαρία Ροβίθη, ενώ η δομή απαρτίζεται από την επιμελήτρια Α΄ Γενικής Ιατρικής Μαρία Αλεξάκη, την υπεύθυνη νοσηλεύτρια Κρίστη Πατενταλάκη, την ψυχολόγο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγίου Νικολάου, Msc στην Κλινική Ψυχολογία Κατερίνα Γιόμελου, την κοινωνική λειτουργό του Διαλυνάκειου Σόφη Κορομπύλια (με την οποία και διασυνδέεται η υπηρεσία).
Τι, πότε και πώς
Τα κριτήρια για να μπει κάποιος ασθενής στο πρόγραμμα εξετάζονται και εγκρίνονται από την κ. Ροβίθη, ενώ ο χρόνος και η συχνότητα των επισκέψεων στο σπίτι των ασθενών καθορίζονται από την σοβαρότητα της κατάστασης του καθενός.
Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται από την κ. Αλεξάκη και την κ. Πατενταλάκη μία φορά σε εβδομαδιαία βάση – κάθε Πέμπτη – παρέχοντας κλινική εξέταση, κάνοντας αιμοληψίες και τις αντίστοιχες εξετάσεις, ενώ στη συνέχεια επικοινωνούν με τους ασθενείς και τους συγγενείς τους ενημερώνοντας τους εάν πρέπει να προβούν σε κάποια ενέργεια (π.χ. μετάγγιση την οποία και κανονίζουν στα Νοσοκομεία Αγ. Νικολάου- Νεάπολης). Επίσκεψη ωστόσο στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας δύναται να γίνει οποιαδήποτε ημέρα σε πρωινή ώρα.
Συγκεκριμένα, από την υπηρεσία παρέχονται ιατρονοσηλευτικές παρεμβάσεις όπως: περιποίηση τραυμάτων σε μετεγχειρητικούς ασθενείς (αλλαγές τραυμάτων, καθαρισμός τραυμάτων – φλεγμονών, αφαίρεση ραμμάτων, υλικού, τοποθέτηση βηματοδότη, κ.λ.π.), περιποίηση κατακλίσεων, αλλαγή – περιποίηση κολοστομιών, λήψη βιολογικών υγρών (αίμα, ούρα κ.λ.π.), χορήγηση υγρών (σε ασθενείς με νεοπλασίες, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, παραπληγίες, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, τελούντες σε χημειοθεραπεία κλπ.), ιατρονοσηλευτική φροντίδα σε χρόνιους ασθενείς μετά από επίσκεψη ή έξοδο από το Νοσοκομείο, εκτίμηση και αντιμετώπιση των καταστάσεων πόνου και της γενικής κατάστασης της οικίας των ασθενών που προέρχονται από τα τμήματα ανακουφιστικής ιατρικής και πόνου, τοποθέτηση καθετήρα κύστεως, ψυχοθεραπευτική φροντίδα και παρακολούθηση της κατάστασης της ψυχικής υγείας των ασθενών.
Επίσης, διασυνδέεται με υπηρεσίες έχοντας το ρόλο συμβουλευτικής, παρέχοντας: ψυχοκοινωνική στήριξη και παραπομπή ασθενών και οικογενειών τους, διασύνδεση ασθενών με τις υπηρεσίες παροχής φροντίδας, εκτίμηση συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης στην κατοικία και συμβουλευτική.
Τέλος, η υπηρεσία έχει και τον ρόλο ενημέρωσης, επιμόρφωσης και έρευνας παρέχοντας: ενημέρωση – επιμόρφωση του οικογενειακού περιβάλλοντος για θέματα περιποίησης τραυμάτων, κατακλίσεων κλπ, ενημέρωση – επιμόρφωση του ασθενούς και του οικογενειακού περιβάλλοντος για θέματα περιποίησης κολοστομιών, ενημέρωση – επιμόρφωση του ασθενούς και του οικογενειακού περιβάλλοντος για την κατάλληλη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, οργάνωση θεματικών προγραμμάτων ενημέρωσης – επιμόρφωσης ασθενών οικογενειών και επαγγελματιών υγείας, εκπαίδευση ασθενών και οικογενειακού περιβάλλοντος σε τεχνικές αυτοφροντίδας, ενημέρωση, επιμόρφωση και κατάρτιση σε θέματα πρόληψης και φροντίδας ψυχικής υγείας σε ασθενείς, οικογένειες και επαγγελματίες υγείας.
Σημειώνεται πως ο μηχανογραφικός εξοπλισμός και το υγειονομικό υλικό παρέχονται από το «Διαλυνάκειο» Νοσοκομείο, ενώ η ΔΥΠΕ έχει προμηθεύσει και με το απαραίτητο όχημα που εξυπηρετεί τις ανάγκες της Μονάδος για τις κατά τόπους επισκέψεις της.
Και σε ασθενείς εκτός προγράμματος
Επιπλέον, συνεχίζουν να παρέχονται στο «Διαλυνάκειο» και ορισμένες υπηρεσίες για ογκολογικούς ασθενείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα ώστε να γλιτώσουν κόπο και έξοδα. Εάν π.χ. κάποιος ασθενής μεταβαίνει στο Ηράκλειο για χημειοθεραπεία έχει μαζί του μία φορητή αντλία με 48ωρη θεραπεία η οποία δύναται να αφαιρεθεί έπειτα από την κ. Πατενταλάκη. Εάν επίσης π.χ. ασθενής που δεν κάνει θεραπεία αλλά έχει ακόμη τους κεντρικούς καθετήρες και χρειάζεται περιποίηση μία φορά μηνιαίως μπορούν να το κάνουν στο χώρο της υπηρεσίας στο «Διαλυνάκειο».
Πώς μπορεί κάποιος να εκδηλώσει ενδιαφέρον:
Οι ενδιαφερόμενοι για να μπουν στο πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνούν με τις κυρίες Αλεξάκη και Πατενταλάκη στο τηλεφωνικό κέντρο του «Διαλυνάκειου» Νοσοκομείου στο 28413- 40801 και 28413- 40831).
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ