Μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού παρουσίασε η εκδήλωση ενημέρωσης για το Alzheimer του «Καρελλείου Ιδρύματος-Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Alzheimer (Αλτζχάιμερ) και συναφών Παθήσεων», της εκκλησιαστικής Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το απόγευμα της Πέμπτης 31 Μαρτίου στον Ιερό Ναό Οσίου Νίκωνος Ιεράπετρας. Ειδικοί επιστήμονες ενημέρωσαν για τη μη θεραπεύσιμη ασθένεια του Alzheimer, για την άνοια και για τη διαχείριση φορτίου φροντιστών ανοϊκών ασθενών».
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου, ο οποίος καλωσόρισε στην Ιεράπετρα, τη μεγαλύτερη πόλη του Νομού Λασιθίου, ο οποίος παρουσιάζει υψηλό δείκτη γήρανσης, τον κ. Δήμτσα και τους συνεργάτες του, ευχήθηκε δε υγεία, δύναμη και επιτυχία στο έργο τους.
Η κ. Αικατ. Ευθυμιοπούλου, υπεύθυνη της Δομής του «Καρέλλειου Ιδρύματος-Ολοκληρωμένης Μονάδας Αντιμετώπισης Alzheimer (Αλτζχάιμερ) και συναφών Παθήσεων», συντονίστρια της εκδήλωσης, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο για τη φιλοξενία την εκδήλωσης.
Ο κ. Κων/νος Δήμτσας, Διευθυντής της της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» αναφέρθηκε στο έργο της «Αποστολής για την κάλυψη των αυξημένων υλικών και πνευματικών αναγκών των συνανθρώπων μας, ακολουθώντας πιστά την ευαγγελική επιταγή της έμπρακτης φιλανθρωπίας, ανεξαρτήτου θρησκείας, εθνικότητος, φύλλου, κοινωνικής τάξης κ.λπ. Όπως είπε, υπό την έμπνευση καθοδήγηση του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, κυρίως στο «κλεινόν άστυ» των Αθηνών, σημειώνοντας ότι διαθέτει ημερησίως 10.000 μερίδες φαγητού, μηνιαίως πάνω από 10.000 δέματα αγάπης σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 6.000 Ευρώ, τη λειτουργία, Κοινωνικού Φαρμακείου, κοινωνικών παντοπωλείων και Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής με την εθελοντική προσφορά 300 Ιατρών, Ιδρύματα φύλαξης παιδιών, το Καρέλλειο Ίδρυμα, ενώ σημείωσε και τη φιλανθρωπική βοήθεια που παράσχει η εκκλησιαστική Μ.Κ.Ο. και στο προσφυγικό θέμα, σε Αθήνα-Πειραιά αλλά και σε Κω, Σάμο, Χίο, καθώς και με τη λειτουργία ξενώνα φιλοξενείας ασυνόδευτων προσφύγων, και τέλος έθεσε στη διάθεση της τοπικής Εκκλησίας και της κοινωνίας το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας της Ιεράπετρας.
Η κ. Ηλιάννα Χρυσικάκου, Ψυχολόγος, μίλησε για τα συμπτώματα της ασθένειας, τα οποία αρχικά είναι η ήπια έκπτωση της μνήμης και των άλλων νοητικών λειτουργιών, αλλά σταδιακά και αργά επιδεινώνεται η ικανότητα του ανθρώπου να λειτουργεί ικανοποιητικά στην καθημερινή ζωή και τελικά η πλήρης αποδιοργάνωση της προσωπικότητάς του με τη διαταραχή των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών: του λόγου, της προσοχής, της συγκέντρωσης, της κρίσης. Στη συνέχεια έδωσε χρήσιμες οδηγίες για τη βελτίωση της μνήμης και τη διατήρηση των πνευματικών-νοητικών λειτουργιών των ηλικιωμένων, όπως με το διάβασμα, το διάλογο, με τα πνευματικά παιχνίδια (επιτραπέζια), τη λύση σταυρολέξων, τη φυσική άσκηση κ.α. Η συστηματική σωματική αλλά και πνευματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και Ω3 λιπαρά οξέα συντελούν σημαντικά στην πρόληψη της άνοιας. Όπως είπε, εάν κάποιος διαπιστώσει ότι η μνημονική του ικανότητα έχει μειωθεί αισθητά επισκέπτεται ιατρό, καθώς η άνοια αποτελεί ασθένεια νευρολογικής φύσεως που επηρεάζει άτομα τρίτης ηλικίας στη σκέψη, στη συμπεριφορά και στο συναίσθημα, ανεξαρτήτου κοινωνικής ομάδος. Παρουσιάζει ραγδαία αύξηση, και υπολογίζεται ότι από 40 εκατομμύρια σήμερα το 2050 οι ανοιακοί θα φτάσουν τα 150 εκατομμύρια ασθενείς, αφού παγκοσμίως κάθε τρία δευτερόλεπτα εμφανίζεται και ένας νέος ασθενής με άνοια. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στα κύρια συμπτώματα της ασθένειας, όπως επιθετικότητα, δυσκολία ύπνου, τάση φυγής, συμπεριφορές κοινωνικά μη αποδεκτές, έντονη ανησυχία, διαταραχές στη συμπεριφορά, απάθεια ή επιθετικότητα, διαταραχές ύπνου και όρεξης, υπερκινητικότητα, καταθλιπτική διάθεση, ψευδαισθήσεις, κατά τα τρία στάδια της ασθένειας: α. ήπια (ξέχασμα πρόσφατων γεγονότων, έλλειψη κριτικής ικανότητας), β. μέσης βαρύτητας (συστηματική απώλεια μνήμης, κοινωνικά μη συμβατή ή απρόβλεπτη συμπεριφορά) και γ. Προχωρημένη νόσος (απόλυτη αδυναμία επικοινωνίας, πλήρης εξάρτηση και απολύτως αδρανής μνήμη). Όσον αφορά τη διαχείριση της ασθένειας η κ. Χρυσικάκου τόνινε ότι η υπομονή και η αγάπη είναι η μόνη ικανοποιητική απάντηση στην ασθένεια από τους φροντιστές-οικείους των ασθενών, επισημαίνοντας ότι το Αλτχάιμερ μπορεί να αλλάξει τελείως την προσωπικότητα του ασθενούς.
Ο κ. Αθανάσιος Κοντογιάννης, Κοινωνικός Λειτουργός, μίλησε με θέμα: «Η διαχείριση φορτίου φροντιστών ανοϊκών ασθενών» και αναφέρθηκε σε πρακτικά ζητήματα που άπτονται με την φροντίδα των ασθενών, οι οποίοι στην Ελλάδα αριθμούν περίπου 200.000, με περίπου 400.000 φροντιστές, σημειώνοντας την ωφέλεια της καλής σχέσης με τον Ιατρό, την ανάγκη διατήρησης της αξιοπρέπειας των ασθενών με την υποβοήθηση και ενθάρυνση της διατήρησης της επικοινωνίας τους με τους συνανθρώπους τους και της συνέχισης καθημερινών δραστηριοτήτων τους, καθώς τα αισθητηριακά όργανα λειτουργούν σωστά. Επίσης, αφού, μίλησε για την ανάγκη αφιέρωσης χρόνου των φροντιστών και στον εαυτό τους για την αποφόρτισή τους από την συνεχή φροντίδα και πλήρη εξάρτηση των ασθενών, έδωσε οδηγίες για τον χειρισμό ζητημάτων όπως το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η οδήγηση, η προσωπική υγιεινή, το ντύσιμο και γενικότερα η προσέγγιση των ασθενών από άνοια και γενικότερα η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών με άνοια αλλά και των περιθαλπόντων τους.
Ακολούθησαν οι ερωτήσεις από τους παριστάμενους και δόθηκαν οι απαντήσεις από τους Ειδήμονες στην ασθένεια του Alzheimer.
Ο κ. Γιώργος Μαρκαντωνάκης, Ψυχίατρος του Κέντρου Ημέρας Ψυχικής Υγείας Ιεράπετρας, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, που φιλοξένησε, στήριξε και ευλόγησε με την παρουσία του την εκδήλωση, η οποία συμβάλλει στην καλλιέργεια της σχέσης των Κοινωνικών Υπηρεσιών με την τοπική Εκκλησία και την κοινωνία ευρύτερα.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, κλείνοντας την εκδήλωση, αφού εξήρε τη συνδρομή του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως, οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς σκοντά στο ποίμνιο τους και αρωγοί στις πραγματικές ανάγκες του, υπογράμμισε ότι και σε αυτή την ασθένεια ισχύει η ρήση του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη ότι πρώτα θεραπεύει η αγάπη και μετά η επιστήμη, και ότι, κατά τόν Άγιο Παίσιο τον Αγιορείτη, η προσευχή, με την επανάληψή της και η δημόσια λατρείας της Εκκλησίας μας βοηθά στη διατήρηση της μνήμης και της καλής νοητικής και πνευματικής λειτουργίας του ανθρώπου.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το πρωί της ίδιας ημέρας στελέχη του «Καρελλείου-Ολοκληρωμένης Μονάδας Αντιμετώπισης Alzheimer και συναφών Παθήσεων» πραγματοποιήθηκαν δωρεάν Τέστ Μνήμης για άτομα άνω των 60 ετών στο Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Ιεράπετρας.
Την εκδήλωση παρακαλούθησε Εφημέριοι της περιοχής, ο Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» κ. Κων/νος Δήμτσας, ιατροί και άνθρωποι που ασχολούνται στο χώρο της υγείας, και αρκετοί Ιεραπετρίτες όλων των ηλικιών.