Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ
Υδροπλάνα ακούμε και υδροπλάνα δεν βλέπουμε στο Ρέθυμνο, αφού η γραφειοκρατία καλά κρατεί. Όπως είπε πάντως η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κα Ρένα Κουτσαλεδάκη – Καπετανάκη, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο, ο φάκελος που απαιτούσε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή υδατοδρομίου στο Ρέθυμνο, έχει πάρει τις εγκρίσεις από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και τώρα αναμένεται η τελική έγκριση από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και μετά η τελική έγκριση από την αεροπορία.
«Ήδη μας έχουν κοινοποιηθεί ποιες είναι οι απαραίτητες υποδομές που πρέπει να γίνουν για να μπορέσει να έρθει υδροπλάνο στο Ρέθυμνο, δηλαδή τοποθέτηση εξέδρας, η μαγνητική πύλη, να τοποθετηθεί ένα σκιάδιο για την αναμονή των επιβατών. Είμαστε κοντά στην όλη εξέλιξη για τη λειτουργία υδροπλάνου και εξακολουθεί βέβαια να υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες και οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό περιμένουν με αγωνία τη λειτουργία υδατοδρόμιου. Θα πρέπει βέβαια να δημιουργηθούν ενδιάμεσοι σταθμοί σε άλλα νησιά ή στην Πελοπόννησο. Σε πρώτη φάση θα γίνονται δρομολόγια τουριστικού χαρακτήρα στην Κρήτη μέχρι να δημιουργηθούν οι ενδιάμεσοι σταθμοί», τόνισε η κα Κουτσαλεδάκη.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
Με αργά και σταθερά βήματα προχωράει το θέμα της ένταξης του Ρεθύμνου στο χάρτη της κρουαζιέρας του Ρεθύμνου, καθώς είναι σε εξέλιξη μια έρευνα προκειμένου να καταρτιστεί στρατηγικός σχεδιασμός για το πως πρέπει να κινηθεί το Ρέθυμνο, και να εκπροσωπηθεί στις διάφορες εκθέσεις στον τομέα της κρουαζιέρας. «Θα γίνει μια μελέτη από κάποιους ερευνητές, θα γίνουν συνομιλίες με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον εμπορικό σύλλογο, τον κλάδο της εστίασης, ώστε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες, να δούμε τι προοπτικές έχουμε και τα αποτελέσματα της έρευνας να αποτελέσουν μια στρατηγική από την οποία δεν θα μπορούμε να παρεκκλίνουμε και θα φτάσουμε βήμα βήμα στην κρουαζιέρα στο Ρέθυμνο», τόνισε η κα Κουτσαλεδάκη.
Συμπλήρωσε, δε, ότι θα υπάρχει ένας συγκεκριμένος συνεργάτης ο οποίος θα εκπροσωπεί το Ρέθυμνο στις τουριστικές εκθέσεις κρουαζιέρας με συγκεκριμένες πληροφορίες για το Ρέθυμνο, τα αξιοθέατα, το Μουσείο της Ελεύθερνας που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του, τους αρχαιολογικούς χώρους, γενικά τις δυνατότητες του Ρεθύμνου. Παραμένει ωστόσο μείζον ζήτημα αυτό των υποδομών των λιμενικών εγκαταστάσεων και της χρηματοδότησης για να εκτελεστούν οι εργασίες.
«Ο χαρακτήρας του Ρεθύμνου είναι εντελώς διαφορετικός από όλους τους υπόλοιπους νομούς και υπάρχει ενδιαφέρον από τις εταιρείες κρουαζιέρας. Πρέπει όμως να μπούμε στο χάρτη της κρουαζιέρας και να αναδείξουμε τη διαφορετικότητά μας.
Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τις υποδομές του λιμανιού και αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα που θέτουν οι εταιρείες κρουαζερόπλοιων. Έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να μα εξασφαλίσει ένα κονδύλι γα την απομάκρυνση της άμμου. Έχει μεγάλο κόστος όλο αυτό, δεν είναι εύκολο. Είναι το πιο ασφαλές λιμάνι όμως σε σχέση με τα όμορα, έχει πιστοποιηθεί από σύμβουλους ασφαλείας και άρα μπορούμε να απαιτήσουμε έργα για μεγαλύτερη επισκεψιμότητα», τόνισε η κα Κουτσαλεδάκη.
ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ
Άλλο ένα θέμα που χρονίζει είναι το θέμα της αποκατάστασης και ανάδειξης του ενετικού λιμανιού, καθώς ούτε φέτος όπως όλα δείχνουν θα γίνει κάποια παρέμβαση. Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου επισημαίνει: «Η μελέτη αποτελείται από δύο μέρη. Το ένα είναι για τη στατική ενίσχυση των κρηπιδωμάτων γιατί εμφανίζουν σπηλαιώσεις. Η μελέτη είναι έτοιμη και πρέπει οπωσδήποτε να δούμε σε τι άξονα μπορεί να ενταχθεί. Έχουμε στείλει ήδη επιστολή στην κα αντιπεριφερειάρχη όταν ανοίξουν οι άξονες στο ΣΕΣ για πολιτιστικά μνημεία, τουλάχιστον να εντάξουμε τη μελέτη στατικής ενίσχυσης για το ενετικό λιμάνι.
Το δεύτερο μέρος της μελέτης αφορά την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση όλου του ενετικού λιμένα. Η μελέτη έχει κατατεθεί προς έγκριση στο ΚΑΣ και έχουν ζητηθεί σχετικά με τον ξύλινο διάδρομο από το υπουργείο Ναυτιλίας και το λιμεναρχείο κάποιες διευκρινίσεις για την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα από μια τέτοια κατασκευή. Είναι μνημείο αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίζεται η ναυσιπλοΐα.
Επίσης η μελέτη έχει να κάνει με την εμφάνιση των κτηρίων, να έχουν όλα το ίδιο χρώμα, να φύγουν οι καπνοδόχοι, καλώδια, από τις προσόψεις, να φύγουν τα σκιάδια, τα τραπεζοκαθίσματα να μεταφερθούν στη μέσα πλευρά των καταστημάτων και να δημιουργηθεί ένα διάδρομος προσπέλασης επισκεπτών».
Η απουσία των εγκρίσεων δένει τα χέρια του λιμενικού ταμείου, όπως τονίζει η κα Κουτσαλεδάκη. «Ο διάλογος ξεκινά όταν υπάρχουν εγκρίσεις από τα διάφορα υπουργεία. Τα χέρια μας είναι δεμένα. Φέτος το καλοκαίρι είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει οτιδήποτε. Έχει ξεκινήσει μόνο η διαδικασία ανεύρεση νέου χώρου για το περίπτερο».
Στο πλαίσιο των προσπαθειών του Λιμενικού Ταμείου για την ένταξη έργων στο ΣΕΣ, η κα Κουτσαλεδάκη τονίζει ότι η μελέτη αναβάθμισης των δημόσιων κτηρίων, όπως στο Δελφίνι και στο χώρο του τελωνείου είναι στα «σκαριά». «Πρόκειται να ετοιμάσουμε μελέτη διότι υπάρχουν άξονες στο ΣΕΣ για αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων και μπορεί σε δυο τρία χρόνια να μην έχουμε τη δυνατότητα».
Ο ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΚΑΦΟΣ ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ
Αναβάθμιση των υποδομών για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα
Πρόταση για βελτίωση των υποδομών στους χώρους της μαρίνας ετοιμάζει το Λιμενικό Ταμείο σε συνεργασία με άλλους φορείς.
«Υπάρχουν τουαλέτες που είναι στον χώρο του λιμένα και ενώ υπάρχουν υπηρεσίες όπως ο ΕΟΤ, η τουριστική αστυνομία, το λιμενικό ταμείο, που εξυπηρετούν τον κόσμο δεν υπάρχει προσβασιμότητα στις τουαλέτες γα τα άτομα μειωμένης κινητικότητας, όπως επίσης δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και σε κάποια άλλα σημεία. Μέσω του προγράμματος Ιnterreg που είναι σε εξέλιξη ετοιμάζουμε συνεργασία με φορείς όπως το πανεπιστήμιο Αιγαίου και άλλα λιμενικά ταμεία σε νησιά, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, τον Κυπριακό οργανισμό τουρισμού και το Περιφερειακό ταμείο Βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα ετοιμάζουμε μια πρόταση για τη βελτίωση υποδομών για τα άτομα μειωμένης κινητικότητας. Σε ό,τι αφορά εμάς το κομμάτι της προσβασιμότητας μέχρι και την μαρίνα, και ο ευπρεπισμός των τουαλετών είναι βασικές προδιαγραφές».
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος διαθέτει ένα ιστιοπλοϊκό που μπορεί να φιλοξενήσει άτομα μειωμένης κινητικότητας και να μπορέσουν να αθληθούν σε αυτό το σπορ. «Είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί είναι ένα και μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Μέσω του προγράμματος INTERREG θα γίνει μια πλατφόρμα για να προσεγγίζουν το σκάφος.
Επίσης προβλέπεται μια εφαρμογή διαχείρισης θέσεων ελλιμενισμού κι έτσι θα μπορούν να κλείνουν θέση για το σκάφος τους οι ενδιαφερόμενοι από όπου βρίσκονται χωρίς να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το Λιμενικό Ταμείο και ταυτόχρονα θα μπορούν να κλείνουν θέση σε ξενοδοχεία, σε τουριστικές εκδηλώσεις κ.ά. Όλα αυτά βέβαια έχουν να κάνουν με την τουριστική προβολή και τουριστική ανάπτυξη».
Πηγή: goodnet.gr