«Σοκ» φέρνει στο κομμάτι της δόμησης των ακινήτων εκτός σχεδίου και κατ’ επέκταση στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την τοπική οικονομία το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», όπως λέει μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΑΚ) Μιχάλης Χωραφάς.
Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο νόμου, το Υπουργείο δίνει διετή διορία για έκδοση οικοδομικής άδειας στους ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου οικοπέδων κάτω των 4 στρεμμάτων, ενώ υπάρχουν και παρεκκλίσεις που καταργούνται άμεσα την επομένη της ψήφισής του, κλείνοντας έτσι συγκεκριμένα «παράθυρα» που επιτρέπουν την δόμηση σε οικόπεδα που μέχρι σήμερα οικοδομούνταν, κυρίως ακίνητα τα οποία δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο.
Ο πρόεδρος του θεσμικού οργάνου των μηχανικών, σημειώνει πως το ΤΕΕ/ΤΑΚ είναι εν μέρει ικανοποιημένο από τη διετή τουλάχιστον παράταση που δόθηκε για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων ακινήτων, θεωρώντας ωστόσο πως «θα πρέπει αυτή λίγο να αυξηθεί στα 3 ή 4 χρόνια», αλλά και να συμπεριληφθούν «όλες οι κατηγορίες ακινήτων τα οποία είναι σήμερα οικοδομήσιμα στην παράταση αυτή».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, άρτια και οικοδομήσιμα θεωρούνται τα οικόπεδα, με ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τετραγωνικά μέτρα πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, δημοτική οδό κατηγορίας Α (παρέχει δικαίωμα προσώπου για τη δόμηση σε παρόδια οικόπεδα) ή σε κοινόχρηστο χώρο τουλάχιστον 45 μέτρων μήκους και ελάχιστο βάθος 50 μέτρων.
Αυτό αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Χωραφά, «ένα σκληρό μέτρο», αφού με τον τρόπο αυτό, όπως υπογραμμίζει, απαξιώνονται περιουσίες και χάνεται η αξία των ιδιοκτησιών εκτός σχεδίου, «που γνωρίζουμε ότι ειδικά στην περιοχή μας στην περίπτωση που έχουν θέα στη θάλασσα είχαν πολύ σοβαρές αξίες και πωλούνταν σε υψηλές τιμές». Το δεδομένο αυτό πλέον αλλάζει, αφού είναι πολύ λίγα τα ακίνητα που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις – είτε υπάρχουν στενά ακίνητα, είτε αβαθή.
Αυτό, ουσιαστικά, αποτελεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ένα άτυπο «κούρεμα» αξιών, καθώς από εκεί που στην εκτός σχεδίου δόμηση οι αξίες των οικοδομήσιμων ακινήτων στην Κρήτη μπορεί να έφταναν μέχρι και στο 1 δις ευρώ, ξαφνικά την επομένη θα πέσουν στα 100 εκατομμύρια, στο 1/10 δηλαδή της αρχικής αξίας.
Γύρω από τέτοιου είδους ακίνητα στην εκτός σχεδίου δόμηση με τη δημιουργία βιλών σε οικόπεδο π.χ. 2 στρεμμάτων, ενός νέου τουριστικού προϊόντος, διαχέονταν πολλαπλά οφέλη στη μικρομεσαία τάξη, τόσο στους εμπλεκόμενους με την οικοδομική δραστηριότητα (μεσίτες, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, λογιστές, κλπ) όσο και των επενδυτών που είχαν άμεση σχέση με την τοπική οικονομία (εστιατόρια, καταστήματα, κλπ). Αυτό πλέον πηγαίνει, όπως επισημαίνει ο κ. Χωραφάς, σε οργανωμένες δομές και σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, επιτρέποντας στην ουσία μόνο σε μεγάλα επιχειρηματικά κεφάλαια να αναπτύξουν τη δραστηριότητα του ξενοδοχείου με παραθεριστική κατοικία και πλήττοντας και αποδυναμώνοντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος συστήνει σε όλους όσους έχουν οικοδομήσιμα ακίνητα εκτός σχεδίου να επισκεφθούν άμεσα τους μηχανικούς τους για τις σχετικές συμβουλές για το πώς θα προστατεύσουν την περιουσία τους.