Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, μιλώντας στα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας και σχολιάζοντας εν συνόλω τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τόνισε πως «οι δρόμοι όμως της πόλης όπως έχουν σχεδιαστεί από το ’50, δεν αντέχουν τέτοιους φόρτους, δεν γίνεται να κάνουμε διαφορετικά», όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Σγουρού στην ΑΝΑΤΟΛΗ.
«Ξέρω» τόνισε ο κ. Ζερβός «ότι όλα αυτά δημιουργούν γκρίνιες, κλπ, πρέπει όμως κάποια στιγμή να οργανωθούμε. Και με κάποιο τρόπο, δεδομένης και της αδυναμίας της Αστυνομίας να κάνει όπως πρέπει τη δουλειά της λόγω της υποστελέχωσης της, να μπορέσουμε να περιορίσουμε και να καθοδηγήσουμε τα πράγματα σε μια συγκεκριμένη λογική».
Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων αυτών, ο Δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει σύντομα να ολοκληρωθεί το πάρκινγκ στον Άγιο Αντώνιο, κοντά στο Αμμούδι. Πρόθεση, τόνισε, είναι να δημιουργηθεί ακόμη ένα πάρκινγκ στην εγγύς περιοχή, με τον Δήμο να είναι σε συζητήσεις με ορισμένους ιδιοκτήτες οικοπέδων για την εκμίσθωση (για εννέα χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα τρία) του σχετικού χώρου. Στο πάρκινγκ στον Άγιο Αντώνιο, όπως είπε ο κ. Ζερβός θα γίνει διαμόρφωση εισόδου – εξόδου από τη μεριά του 4ου δημοτικού σχολείου.
«Πρέπει να κυκλοφορούμε σωστά»
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του ζητήματος με τους χώρους στάθμευσης στην πόλη, ο κ. Ζερβός ανέφερε πως ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν κάνει λόγο για υποχρέωση του Δήμου να έχει χώρους στάθμευσης για τους ιδιώτες. Στην Ευρώπη, αντίστοιχα, όπως τόνισε, για να αγοράσει ο πολίτης αυτοκίνητο, πρέπει πρώτα να έχει διασφαλίσει χώρο στάθμευσης. «Δεν υπάρχει η απαίτηση να φτάσουμε εκεί» σημείωσε «ούτε αύριο το πρωί να σταματήσουμε την παρόδια στάθμευση, πρέπει όμως με κάποιο τρόπο να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κυκλοφορούμε λίγο πιο σωστά. Δεν γίνεται να βάζουμε τα ‘Π’ και να παρκάρουμε μπροστά από τα ‘Π’. Πρέπει με κάποιο τρόπο όλοι να βοηθήσουμε».
Προς κάποιου είδους πεζοδρόμηση
Υπογράμμισε δε, πως όλες αυτές οι προτεινόμενες αλλαγές-ρυθμίσεις συντείνουν στον περιορισμό της κίνησης στο κέντρο του Δήμου, «για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε κάποιου είδους πεζοδρόμηση ή περισσότερη κίνηση πεζών στο κέντρο της πόλης, άλλος τρόπος δεν υπάρχει».
Όσο το λιμάνι λειτουργεί, όπως είπε, ως έχει με τα ημερόπλοια για τη Σπιναλόγκα και τα κρουαζιερόπλοια, κίνηση εκεί θα υπάρχει αφού αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Στόχος, τόνισε ο Δήμαρχος, είναι η κίνηση αυτή να περιοριστεί και να εξομαλυνθεί σαν ροή κυκλοφορίας.
Γέφυρα στην Κιτροπλατεία ή λιμάνι έξω από τη Μαρίνα
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ανέφερε, θα πρέπει ο Δήμος να οδηγηθεί σε πιο ριζικές λύσεις.
Αυτές, όπως είπε, είναι δύο: είτε η δημιουργία ενός λιμανιού έξω από τη Μαρίνα, είτε μια γέφυρα από την μία άκρη της Κιτροπλατείας στην άλλη, με δρόμο όχι από πάνω, αλλά από κάτω, που θα πηγαίνει στο λιμάνι και θα φεύγει.
«Άλλες λύσεις μαγικές δεν υπάρχουν» τόνισε.
Η λύση του λιμανιού φαίνεται, όπως είπε, να είναι κάτι πιο αποδεκτό αισθητικά, έχει όμως σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα με τα θαλάσσια ρεύματα, κλπ.
Η λύση της γέφυρας «μπορεί να ενοχλήσει» όπως σημείωσε, «θα αφήσει όμως την πόλη να λειτουργεί από μέσα, αφού συζητάμε για έναν δρόμο που θα πηγαίνει πάνω από τη Μαρίνα, περνώντας από τις δύο άκρες της Κιτροπλατείας, και σε ένα παράλληλο από το επίπεδο που είναι σήμερα θα υπάρχει δρόμος που θα κατεβαίνει στο λιμάνι. Αυτό σημαίνει ότι η πόλη λειτουργεί και παράλληλα υπάρχει κίνηση».
Ο κ. Ζερβός τόνισε πως πέραν του ότι η περίπτωση της Γέφυρας είναι ευκολότερο να λειτουργήσει από περιβαλλοντικής απόψεως και άρα πιο εύκολα υλοποιήσιμη, ο ίδιος έχει ψάξει το ζήτημα και από οικονομική άποψη.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, σχετική προμελέτη που έχει στα χέρια του ο Δήμος από το Πολυτεχνείο, εξετάζει και τις τρεις λύσεις: γέφυρα από μπετόν, μικτός φορέας και γέφυρα κρεμαστή. Τα μεγέθη και των τριών περιπτώσεων είναι, όπως είπε, κοντά, με το κόστος να φτάνει (μαζί με τους δρόμους) στο ύψος των 10 – 11 εκατομμυρίων (με τις εκπτώσεις θα πέφτει γύρω περίπου στα 7). «Ένα νούμερο που είναι βατό, δεν είναι εξωπραγματικό» όπως ανέφερε ο κ. Ζερβός.
Η λύση με μία γέφυρα από τον παραλιακό προς το λιμάνι, που συχνά πέφτει στο τραπέζι, για να μπορέσει να λειτουργήσει θα πρέπει, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, να έχει πολύ μεγάλο ύψος, διαφορετικά ακυρώνει τη λειτουργία του λιμανιού, αφού δεν θα μπορούν να περάσουν τα πλοία από κάτω. Επίσης, η απόσταση που θα πρέπει να γεφυρωθεί, είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη απόσταση στην Κιτροπλατεία.
Επιπλέον, είπε πως «στόχος είναι να βγάλουμε την κυκλοφορία μέσα από την πόλη, αν είναι να τη φέρουμε από τον παραλιακό και να τη γυρίσουμε από εκεί, δεν κάνουμε τίποτα».
Το θέμα αυτό, θα τεθεί, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, προς συζήτηση το επόμενο χρονικό διάστημα. «Χρειάζεται αρκετή συζήτηση, καθώς πρέπει να ωριμάσει για να υλοποιηθεί. Γι’ αυτό και πριν καιρό το έριξα στο τραπέζι, γιατί είναι ένα ζήτημα που δεν λύνεται με ‘τσιρότα’, θέλει ριζικές, ψαγμένες και συζητημένες λύσεις για να καταλήξουμε κάπου».