Η κατάσταση που αντικρίζουμε στο φάρο του Αφορεσμένου είναι… κάθε φορά και χειρότερη. Πλήρης εγκατάλειψη ενός τόσο σημαντικού μνημείου στην περιοχή μας.
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει την τύχη να βρίσκεται στα όριά του ένας από τους σημαντικότερους φάρους της ελληνικής επικράτειας. Κτίστηκε το 1864 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Μεγάλο του τμήμα έχει καταρρεύσει, ενώ και το υπόλοιπο κτήριο είναι έτοιμο να σωριαστεί, αν δεν επέμβει η πολιτεία άμεσα. Αυτή η πέτρινη μασίφ σκάλα, που ανέβαζε το φαροφύλακα στο πιο ψηλό σημείο του, είναι έργο τέχνης. Δεν ξεχνάμε και το μεταλλικό κάλυμμα της οροφής του που πριν λίγα χρόνια το πήρε το αέρας και έκτοτε δεν γνωρίζουμε την τύχη του.
Το 2016 (!) είχαμε αναφέρει ότι έγινε αποδεκτό από την Υπηρεσία Φάρων το αίτημα του Δήμου Αγίου Νικολάου για την αποκατάσταση του φάρου στην περιοχή του Αφορεσμένου. Ο πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αγίου Νικολάου Μανώλης Δανδουλάκης μας είχε ενημερώσει τότε ότι «…υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη, εγκεκριμένη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί για την αποκατάσταση του φάρου». Μάλιστα, για να μεταφερθούν τα υλικά αποκατάστασης, την περίοδο αυτήν ανοίχτηκε δρόμος, που φτάνει λίγα μόνο μέτρα μακριά από το φάρο.
Όσον αφορά το μεταλλικό κάλυμμα του φάρου, που μετά από έντονη κακοκαιρία και θυελλώδεις ανέμους έπεσε στη γη, η ενημέρωση ήταν ότι «…το κάλυμμα το παρέλαβε το φαρόπλοιο που περνά και συντηρεί τους φάρους της Ελλάδας και έκτοτε αγνοούμε πού βρίσκεται». Κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται στο Ναυτικό Μουσείο των Χανίων.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ